Öka dina chanser till lån

öka chansen till lån

Så ökar du dina chanser till lån

Öka dina chanser till lån, går det? Om du har svårt att få lån så gäller det att se över vad som påverkar kreditbetyget, för att kunna öka chansen till att bli beviljad lån. Läs mer längre ner…

Belopp:
Lånevillkor:
Filtrera lån
Visa alla lån

Höja kreditbetyget på kreditupplysningen och öka chansen till lån

öka chansen till lån

Genom att öka din kreditvärdighet och höja kreditbetyget på den kreditupplysning långivaren tar, så kan du öka dina chanser till lån. Börja med att ta redan på vilket kreditbetyg du har idag.

Det finns olika kreditskalor, beroende på vilken kreditupplysning som långivare använder.

Lån som inte tar UC använder sig oftast av de 2 andra största kreditupplysningsföretagen: Bisnode eller Creditsafe. Lån som tar UC, använder Upplysningscentralen.

Du kan beställa uppgifter och kreditbetyg på dig själv via dessa företag utan att en kreditförfrågan registeras.

När du vet ditt kreditbetyg så kan du gå vidare med vad som behöver förbättras för att höja kreditbetyget för större chans till lån.

Vanliga orsaker till lågt kreditbetyg och att öka dina chanser till lån

Kreditbetyget ser lite olika ut hos de olika upplysningsföretagen. Kreditbetyget hos Upplysningscentralen är lite mer avancerad än de övriga och innfattar fler faktorer, vilka är unika för just UC.

Det är också därför som det ibland inte är lika enkelt, att bli beviljad lån om banken tar en UC, än om det är ett så kallat ”lån utan UC”, vilka tar Bisnode eller Creditsafe.

Missbrukad kredit hos UC är inget hinder för lån

Får du inte låna? Exempelvis så har UC någonting som heter ”missbrukad kontokredit” och ”missbrukat kontokort”. Dessa två registreringen är unika hos UC och är en form av betalningsanmärkning.

När man inte betalar sin skuld hos Kronofogden så kan man få en betalningsanmärkning. Detta sker först när Kronofogden gjort ett utslag på skulden. Denna betalningsanmärkning syns hos alla kreditupplysningsföretag.

Anmärkning i missbruksregistret?

Men om skulden dessutom tillhör en bank eller kredit vilka använder UC, så kommer en missbruksanmärkning registreras redan när skulden eller krediten sagts upp och hanmnar hos Inkasso. Alltså redan innan den hamnar hos Kronofogden.

Långivare rapporterar själv in detta till UC och anmärkningar ligger kvar i 2-3 år, beroende på vad den gäller. Utöver detta får du sedan en ”vanlig betalningsanmärkning” ifall att skulden även hamnar hos Kronofogden och blir ett utslag. Det blir alltså dubbla betalningsanmärkningar. Är du trött på att bli nekad lån, så kolla upp ditt kreditbetyg och du kan öka dina chanser till lån.

Lån utan UC rapporterar inte in missbrukade krediter

Om ett lån som inte tar UC förfaller så rapporteras detta inte in i något annat register än om Kronofogden utfärdar ett utslag. Så Bisnode och Creditsafe och alla andra kreditupplysningar än UC varken ser om du har missbrukade krediter och utfärdar inte dessa anmärkningar.

Påverka ditt kreditbetyg och öka chansen lån

Så hur gör man då för att påverka sitt kreditbetyg för att ha chans att få lån? Och för att inte sänka betyget?

  1. Börja med att beställ en kreditupplysningskopia på dig själv.
  2. Har du krediter som är till fullo betalda men inte avslutade? Kontakta banken och be dem avsluta krediten. En kredit avslutas inte alltid trots att den är betald och syns därmed i upplysningsregistren som en befintlig kredit. Varje befintlig kredit sänker ditt kreditbetyg.
  3. Är den deklarerade inkomsten noll eller låg? Skaffa en inkomst.
  4. Har du skulder som blivit utslag hos Kronofogden? Betala av dem först så kommer ditt betyg att öka. Skulder som ännu ej gett utslag, där du endast blivit delgiven skullen, påverkar inte betyget.
  5. Undvik att ansöka lån hos flera banker som tar UC. Varje ansökan genererar en kreditförfrågan, vilket sänker ditt kreditbetyg.
  6. Bo kvar på samma adress. Att flytta och byta adress ofta påverkar ditt kreditbetyg negativt.
  7. Undvik att skulder hamnar hos Inkasso. Vissa inkassoföretag som t.e.x Svea Inkasso och Intrum tar en kreditupplysning hos UC för att se om du har möjlighet att betala skulden. Detta påverkar ditt kreditbetyg negativt.

Snabblån kan bevilja lån vid lågt kreditbetyg

Om du har svårt att hitta en bank som vill ge dig ett lån så kommer du kanske att behöva vända dig till en nischad bank, vilka kan låna pengar till den med svag kreditvärdighet. På så sätt kan du öka dina chanser till lån.

Tyvärr så är dessa snabblån dyrare och kan ge dig svårigheter att betala skulden i slutändan. Dessa banker brukar även godkänna lån med betalningsanmärkningar.

Exempelvis Brixo och Cashbuddy godkänner betalningsanmärkningar.

Gå upp