Öka din kreditvärdighet

Om kreditbetyg och lån utan UC

Hur du kan öka din kreditvärdighet för att få lån?

Du kan öka din kreditvärdighet! Om du har en svag kreditvärdighet hos UC, så faller många fördelar i livet bort. Det är för det första väldigt svårt att få ett bolån om man inte är kreditvärdig. Och utan beviljat bolån så kanske drömhuset seglar förbi. Det är i slutändan kreditbetyget som avgör om du får låna pengar.

Eftersom de flesta stora lån och alla bolån använder UC vid kreditupplysning, så gäller det att bygga upp en fin kreditvärdighet inför framtiden.

Du kan påverka din kreditvärdighet

Även om din kreditvärdigheten är lägre än ”vanligt” så går det att göra något åt det. Alla har samma förutsättningar att uppnå ett högt kreditbetyg, bara man veta vilka faktorer som spelar in. Att endast ansöka lån utan UC vid behov av mindre lån, är ett sätt att tillämpa för att inte sänka kreditbetyget.

  • Det första och allra viktigaste för att kunna ha ett schysst kreditbetyg överhuvudtaget är att man har en deklarerad inkomst. Om du nolldeklarerar, lever på låg sjukpenning eller giggar som frilansare eller konsult med oregelbunden inkomst, så är det svårt att uppnå till ett bra kreditbetyg med hög kreditvärdighet.
  • Se över dina skulder. Ju mindre och färre skulder, desto högre kreditvärdighet. Hur kan då andra se dina befintliga skulder tänker du? Ifall att du har ett aktivt lån som ej är slutbetalt och detta lån tog en UC-upplysning vid ansökan, då kommer skulden att synas på alla kreditupplysningar för den som tar en UC på dig.
  • Detta är en av anledningarna till att ett företag eller en bank tar en kreditupplysning via UC, för att kunna se sitt nuvarande och tidigare kreditengagemang. Med ett högt betyg så ökar dina chanser till att få låna pengar.

Sköt din ekonomi

  • Sköt din ekonomi, låt in och utflöde harmonera och betala inte efter förfallodatum. Detta är för många sunt förnuft men för andra en omöjlighet. Genom att hela tiden balansera utflödet på den yttersta gränsen, betala räkningarna sista dagen, eller dagen efter förfallodatum så lever man farligt.
    Det låter inte så farligt att vara någon dag försenad med räkningen ibland.
  • Detta är dock en varningsklocka för att det någon gång ska brista. Känner du igen dig som den som alltid betalar räkningarna ”för sent”?
  • Spara på kreditförfrågningar genom att 1- Inte ansöka lån överhuvudtaget eller 2 – Ansöka enbart lån utan UC.

Lycka till!

Gå upp