Har du ansökt många lån? Det skiter sig till slut hos UC

låna lånutanuc

Ansök inte för många lån, banken säger nej till slut med för många ansökningar via UC

Du har säkert, som många andra ansökt ett lån någon gång. Du kanske till och med har ansökt flera lån? Nu i sommar efter en lång tid av Corona-pandemi så kanske du inte har råd att ta semester utan att låna pengar?

Att ansöka det första lånet gick säkert bra, du fick kanske låna pengar, fick svar direkt online och pengarna direkt till kontot. Du har betalat tillbaka lånet och bestämde dig för att ansökte lån igen vid ett senare tillfälle. Andra gången du ansökte lån så fick du inte svar direkt, utan ansökan skulle först gå igenom en manuell handläggning. Efter 1-2 dygn kom beskedet att lånet beviljades.

Tredje låneansökan tar det stopp

Efter att ha betalat tillbaka det andra lånet insåg du att du kommer att behöva låna pengar igen. Den här gången gick inte låneansökan igenom, trots oförändrad inkomst och återbetalade lån. Du förstår inte. Vad hände? Varför fick du inte lånet?

Förklaringen till varför du inte fick låna en tredje gång ligger i kreditförfrågningarna hos UC. Det går till som så att du ansöker ett lån och UC tar en kreditupplysning, så sparas dessa uppgifter i UC:s kreditupplysningsregister. Att ansöka ett lån ger ett aningen lägre kreditvärdighet, att ansöka två lån inom 12 månader ger ett ännu lägre kreditvärdighet och vid tredje låneansökan så sjunker kreditbetyget rejält.

Kreditförfrågningar ger sämre kreditvärdighet än betalningsanmärkning

När du har ansökt 3 lån inom 12 månader så kommer de flesta banker att neka dig ett lån. Det spelar ingen roll om du ens tog emot de 2 första lånen, problemet ligger i förfrågningarna som registreras hos UC. Att ha en betalningsanmärkning och inga registrerade kreditföfrågningar ger större chans till att få lån än att sakna betalningsanmärkningar och ha många kreditförfrågningar.

Att låna utan UC sänker inte kreditbetyget

Om du inte får låna pengar hos banker som t.e.x SEB, på grund av sänkt kreditbetyg, så finns alternativet att låna utan UC via snabblån. Då använder banken sig av Bisnode eller Creditsafe istället för UC. När man ansöker lån utan UC så registreras inte kreditförfrågningar över huvud taget. Du kan därför ansöka ”hur många lån som helt” som inte tar UC, utan att färsämra kreditbetyget. Chansen att få lån beviljat ökar därför också.

Gå upp