LĂ„ngivare

lumify webplats

Alla svenska lÄngivare

Listade svenska lÄngivare som inte krÀver sÀkerhet. Det finns olika sorters lÄngivare, bÄde lÄn utan sÀkerhet och lÄn med sÀkerhet som borgen eller fastighet. De olika lÄngivarna erbjuder olika produkter i form av blancolÄn, konsumtionslÄn, snabblÄn och lÄn utan UC.

Du har sĂ€kert frĂ„gat dig – Vilken bank Ă€r bĂ€st? Kolla in lĂ„ngivarna nedan sĂ„ kanske du fĂ„r svar.

Belopp:
LĂ„nevillkor:
Filtrera lÄn
Visa alla lÄn

SÄ vÀljer du rÀtt lÄngivare

”Vilken form av lĂ„n ska jag vĂ€lja”, frĂ„gar du? Svaret Ă€r inte alltid sĂ„ enkelt, utan allt handlar om vad du ska anvĂ€nda pengarna till och hur din ekonomiska situation ser ut. HĂ€r har vi gjort en lĂ„neguide, som guidar vi dig till alla svenska lĂ„neformer sĂ„ att du fĂ„r hjĂ€lp till att vĂ€lja rĂ€tt lĂ„ngivare.

Genom att sÀtta dig in i de olika former av lÄn vi har, kan du spara in pengar pÄ bÄde rÀnta och avgifter.

Vad betyder egentligen ett lÄn?

Att lÄna pengar betyder att du fÄr ett belopp, det vill sÀga en summa pengar av en lÄngivare. LÄngivare kan vara vem som helst, som en bank, ett kreditinstitut, en vÀn eller familjemedlem.

Som tack för att du fÄr lÄna pengarna betalar du en avgift och/eller lÄnerÀnta till den som lÄnar ut pengarna till dig. Hur mycket rÀnta du ska betala för att fÄ lÄna pengarna bestÀmmer lÄngivaren. Ibland kan du ha möjlighet att förhandla rÀntan och fÄ den lite lÀgre.

LÄngivarens lÄnevillkor

För att fÄ ett lÄn, mÄste man uppfylla lÄngivarens lÄnevillkor. De kan se lite olika ut för olika banker. Generellt brukar mindre lÄn ha lÀgre lÄnevillkor. Men dÄ ofta Àven högre rÀnta och kostnader. Vanliga lÄnevillkor Àr:

En lÄngivares krav

 • Du ska vara minst 18 Ă„r gammal
 • FĂ„r inte har skuldsaldo hos Kronofogden
 • Vara svensk medborgare
 • Ha en svensk adress
 • Äga ett svenskt bankkonto
 • Ha ett mobilnummer
 • Lön eller annan inkomst (student, pension, sjuklön)
 • Ett medelgott kreditvĂ€rde

Förutom de minsta kraven som anges hÀr kan en lÄngivare vilja att du Àr Àldre Àn 18 Är vid lÄnetillfÀllet och om du ansöker ett större belopp krÀva att du har en viss inkomst. Med skuldsaldo hos Kronofogden menas att det inte fÄr ligga belopp till indrivning. Om du har betalningsförelÀggande som inte har gett utslag eller betalningsanmÀrkningar, sÄ kan detta hos vissa banker förbises.

LÄneguide om Kreditprövning

NÀr du har valt ett lÄn och bestÀmt dig för att göra en ansökan sÄ kommer kreditgivaren att göra en kreditprövning. Detta gör de för att se om du har de möjligheterna som krÀvs, för att kunna betala tillbaka lÄnet. Kreditprövningen gör pÄ olika sÀtt med en kreditupplysning som grund.

Kreditupplysningen görs via ett kreditupplysningsföretag och det finns ett antal olika att vÀlja pÄ. Det Àr lÄngivaren som vÀljer varifrÄn de vill hÀmta sin kreditupplysning. Det vanligaste Àr att en lÄngivare som lÄnar ut stora belopp gör kreditupplysningen via Upplysningscentralen, medan en mindre checkkredit kan ta t.e.x Safenod.

I kreditupplysningen kan banken se om du har en deklarerad inkomst, betalningsanmÀrkningar, Àr gift, har barn, Àger företag, har skuldsaldo, befintliga krediter, Àger fastighet med mera. Alla personer frÄn 16 Är finns registrerade i kreditupplysningssystemen.

Mindre lĂ„nebelopp beslutas mĂ„nga gĂ„nger via en kreditupplysning via Creditsafe eller Bisnode. Det Ă€r vad vi kallar ”lĂ„n utan UC”. Skillanden mellan de olika upplysningarna och dess fördelar och nackdelar för dig som lĂ„nesökande, kan du lĂ€sa hĂ€r: Kreditupplysning.

Det finns följande form av lÄn i Sverige:

LĂ„ngivare – SnabblĂ„n

LÄn utan UC Àr ett mindre lÄn, Àven kallat snabblÄn eller tidigare smslÄn, som inte tar kreditupplysning frÄn Upplysningscentralen. LÄnebeloppen för dessa lÄn Àr frÄn 1000 kronor och uppÄt. Denna typ av lÄn Àr bland de dyraste och kallas dÀrför Àven för högkostnadskrediter. Den effektiva rÀntan för dessa lÄn, kan hamna uppemot flera tusen %.

Eftersom att snabblÄnet Àr dyrt sÄ bör man inte anvÀnda det förutom i yttersta nödfall. Det Àr inte ovanligt att den som fÄr ett snabblÄn beviljat ansöker om ytterligare lÄn, pÄ grund av de smÄ beloppen som lÄnas ut. Detta kan leda till en ond spiral med svÄrigheter att betala tillbaka pengarna och pÄ sikt ge betalningsanmÀrkningar.

LĂ„ngivare – BlancolĂ„n

BlancolÄn Àr ett större lÄn Àn snabblÄn. De banker som beviljar blancolÄn vill inte har nÄgon fast egendom som pant för lÄnet och kallar det dÀrför för blancolÄn. Vanligen tar blancolÄngivarna UC via Upplysningsentralen och kraven för att fÄ lÄna Àr högre Àn dÄ man ansöker snabblÄn. Det finns inte lÄn som beviljar alla, men om blancolÄn inte godkÀnner sÄ titta pÄ lÄn med sÀkerhet.

Det gÄr att lÄna blancolÄn trots att man bara Àr 18 Är, men det krÀver att man har en inkomst. Som 18-Äring har man kanske inte hunnit gÄtt klart skolan och hunnit fÄ en deklarerad inkomst och dÄ kan det vara svÄrt att fÄ lÄna.

MÄnga anvÀnder blancolÄn som delbetalning vid fastighetsköp, som handpenning eller topplÄn, tillhandpenning till billÄn eller konsumtion.

RÀnta vid blancolÄn Àr vanligen mellan 4-20% och lÄnebelopp 5000-800.000 kr. Den som lÄnar ut pengar via blancolÄn och lÄg rÀnta godkÀnner oftast inte att man har registrerade betalningsanmÀrkningar eller mÄnga kreditförfrÄgningar och vill att du har ett bra kreditbetyg. HÀr Àr det i allra högsta grad, kreditbetyget som avgör om du fÄr lÄna pengar.

LĂ„ngivare – BolĂ„n & VillalĂ„n

Det Ă€r inte mĂ„nga som har hela summan pengar till ett husköp och vĂ€nder sig dĂ€rför till banken för ett bolĂ„n. NĂ€r man fĂ„r ett bolĂ„n sĂ„ tar banken din köpa fastighet som sĂ€kerhet i form av ett pantbrev utfĂ€rdat av LantmĂ€teriet. Om du missköter dina amorteringar kan banken krĂ€va tillbaka sitt lĂ„n, genom att utmĂ€ta din fastighet. Pantbreven förvaras hos banken tills den dagen huset Ă€r slutbetalt och lĂ„net har lösts.

I samband med husköpet sÄ ansöker banken om ett pantbrev i ditt namn. Detta kostar 375 kr + 2% av pantbrevets belopp, sÄ kallad stÀmpelskatt. Banken brukar vilja att man har de pengarna sparade att kunna betala och inte att detta lÀggs pÄ lÄnebeloppet.

RĂ€ntan för bolĂ„n Ă€r den lĂ€gsta kostnaden vi har för lĂ„n i Sverige. Vilken rĂ€nta banken tar ut styrs av reporĂ€ntan och brukar gĂ„ att förhandla ner nĂ„gra procent. Inför husköpet sĂ„ ansöker du inte om ett bolĂ„n direkt, utan börjar med att ansöka ett lĂ„nelöfte. DĂ„ ser du vilket lĂ„neutrymme du har nĂ€r du letar bostad.

NÀr du har hittat din drömkÄk Äterkommer du till banken som dÄ omvandlar lÄnelöftet till ett bolÄn.

LĂ„ngivare – BillĂ„n

Man kan lÄna pengar till bilen pÄ 3 sÀtt.

 1. Det vanligaste Àr att man ansöker om ett billÄn. DÄ kommer banken vilja att du betalar 20% av bilens pris kontant och dÀrefter kan du lÄna resterande 80% till en förmÄnlig rÀnta, med bilen som sÀkerhet pÄ lÄnet.
 2. Om du inte har 20% i sparkapital kan du vÀnda till till blancolÄn och lÄna hela bilens pris via ett lÄn utan sÀkerhet. Detta blir isÄfall ett dyrare lÄn, Àn billÄn.
 3. Det tredje alterativet fungerar om du har en bostad och inte har fullbelĂ„nat den. DĂ„ finns det utrymme till att belĂ„na huset och gĂ„ kapital att anvĂ€nda till ett bilköp, bĂ„tköp, eller vad du vill. Detta Ă€r det billigaste alternativet. Det rekommenderas inte att man anvĂ€nder snabblĂ„n och lĂ„n utan UC till att betala bilen.

Har du svag kreditvÀrdighet och inte fÄr lÄna pengar av blancolÄn och billÄn, sÄ gör du bÀst i att avvakta bilköpet tills du kommit pÄ sÄ kallad, grön kvist.

GĂ„ upp