SMSLÅN

Smslån eller sms lån?

SMSLÅN

SMSLÅN 1000-75.000 kr

Smslån är kanske de lättaste och enklaste lånen att få. Sms lån som inte gör en kreditupplysning från Upplysningscentralen ansöker du online dygnet runt. Om du väljer lånen som tar Bisnode eller Creditsafe, då behöver du inte oroa dig för att det registreras en notering hos UC. De flesta sms-lånen använder inte kreditupplysning från Upplysningscentralen! Du kan låna mellan 1 000 och 75 000 kronor.

ANSÖK SMSLÅN

Belopp:
Villkor:
Filtrera smslån
Visa fler lån

Du lånar smslån upp till 75 000 kronor utan kreditupplysning från Upplysningscentralen. Smslån ger snabbast utbetalning utan att de utför en UC-kreditupplysning. Dessutom kan du ansöka om många sms-lån även om du har betalningsanmärkningar.

Få tillgång till sms-lån på ditt konto varje dag i veckan

Behöver du snabbt lösa en ekonomisk situation? Med smslån kan du få pengar direkt på ditt konto, och det bästa är att smslångivarna erbjuder denna service varje dag i veckan. Med den enkla och smidiga ansökningsprocessen kan du få tillgång till de pengar du behöver när du behöver dem som mest.

Billigaste smslånet

Är du i behov av snabba pengar till låg kostnad? Utforska de billigaste SMS-lånen på marknaden och få tillgång till det kapital du behöver utan att betala överdrivna avgifter. Vi hjälper dig hitta de mest prisvärda alternativen, smslån med lägsta ränta, så att du kan lösa din ekonomiska situation utan att belasta din plånbok.

Smslån med Bisnode, Safenod, Klarna och Creditsafe

Smslån kan du låna direkt med Credisafe eller Bisnode. Bisnode och Creditsafe´s kreditupplysningar är vad som nästan alltid används vid små lån utan UC. Det är också desssa som ger större chans till lån om du letar snabblån. 95% av svenska sms lån tar inte kreditupplysning från Upplysningscentralen.

Smslån villkor

Min Smslån1000 kr
Max Smslån75000 kr
Smslån utan UCJa
RäntaMax 43.98%

Smslån ger dig utbetalning snabbast och enklast. Det är ett snabbare lån och lånen är tillgängliga dygnet runt. Smslån och mikrolån och är samma produkt i grunden. Numera ansöks däremot inga lån genom att skicka sms utan du ansöker på långivarens webplats. Här kan du jämföra alla långivare som erbjuder sms-lån och hitta det bästa lånet till lägsta kostnader.

Observera att Sms-lån ofta används som en akut lösning, men har högre ränta och är i de flesta fall högkostnadskrediter.

Sms lånets historia

Smslån dök upp i Sverige år 2006. Genom att skicka ett sms med texten ”sms låna 3000” så kunde beviljat lånebelopp dyka upp på kontot på kort tid. Redan inom 5 minuter fanns smslånet på kontot. Idag kan man faktiskt fortfarande ta lån via sms-lån och liten kredit och dessutom till betydligt större belopp än då lånet först kom. Då var det vanligt att låna 1000, 2000 och 3000 kr. 

Idag kan du också ansöka och få pengarna direkt till kontot. Men vi kallar det nu snabblån eller konsumtionslån istället för sms lån. Detta faller sig naturligt, eftersom man inte längre gör sin låneansökan via ett sms, utan ansöker via långivarens hemsida. 

Frågor och svar om smslån

Vart kan man få smslån?

SMS lån kan man få genom långivare som erbjuder små lån. Smslån är lån utan UC och som har snabb överföring av lån även om de ansöks via mbiltelefonen eller surfplattan/datorn. I vår lista hittar du alla svenska Sms-lån med direktutbetalning.

Hur tar jag ett SMS lån?

Genom att du i ett SMS ansöker lånebeloppet och dina bankkonto och personuppgifter, så kunde du tidigare ta smslån direkt. Numera ansöks alla sms lån online.

Kan jag ansöka sms lån alla dagar och under helger?

Absolut, sms lån har öppet dygnet runt online, alla dagar i veckan!

Sms-lån utan inkomst, finns det?

De flesta lån kräver en inkomst, men det finns ett fåtal med lägre/inga inkomstkrav.

Finns det smslån som inte använder Upplysningscentralen?

Ja de flesta sms lån tar inte UC

Vilket är det lätta sms-lånet?

Det enklaste sättet att få ett smslån är genom att ansöka lån där man uppfyller villkoren. Ålder, betalningsanmärkningar och inkomst är de faktorer som spelar in om lånet är lätt att få. Det enda som är ett krav för att få smslån är att ålderskravet är uppfyllt. I övrigt är villkoren olika hos olika långivare.

Smslån som beviljar alla, finns det?

Smslån som beviljar alla kan bli svårt att uppnå, men det finns många smslån som beviljar många lån och har hög beviljandegrad

Historien om smslån sträcker sig egentligen ända till 1800-talet då Payday Loan startade som utlåning i USA. Andra nordiska länder som Finland och Norge har använt Sms lån längre än vi har gjort i Sverige och lånet har varit lika omdiskuterat i alla länder. 

SMS LÅN är högkostnadskrediter

Man skulle kunna säga att:

 • Alla högkostnadskrediter är smslån
 • Lån som har högre ränta än vanliga banklån och som kan ansökas via mobiltelefonen
  Men idag kan man ju faktiskt ansöka alla lån direkt med mobilen. Teknologin går framåt och långivarna hänger med. Varför gå in på banken, när man kan ansöka lån hemifrån soffan? Men inte enbart smslån är direktlån, utan de allra flesta privatlån utan säkerhet betalar ut pengarna samma dag.

Populära smslån

Det finns flera populära sms-lån som inte tar UC. Exempelvis: Lumify

Alla smslån i en komplett lista ovan!  Här finns alla svenska långivare för sms-lån samlade med prisjämförelse och recensioner. De flesta använder kreditupplysning via Creditsafe och Bisnode. Väljer du att ansöka sms-lån så behåller du ditt kreditbetyg på en högre nivå. 

Det är även möjligt att ansöka smslån med betalningsanmärkningar

Akuta behov av smslån

bäst sms lån som beviljar
Akuta smslån

Om du är i akut behov av en liten summa pengar just nu, kanske smslån i form av mikrolån är det alternativ du får se till i första hand. Smslångivarna har både snabb handläggningstid och snabb utbetalning. I de allra flesta fall så får du besked på ansökan direkt och pengar inom några minuter och du kan även låna pengar med svag kreditvärdighet.

Måste jag ha mobiltelefon för att ansöka Smslånen?

Smslån är som sagt ett litet lån där du kan få snabbt lån och direktutbetalt till ditt bankkonto. Och det sker samma dag. Oavsett om du gäller via smslån, helglån eller ifall att du söker lån med betalningsanmärkningar, så är processen snabb och enklare än banklån.

Du behöver ingen mobiltelefon för att ansöka, namnet till trots. Precis som vilket annat lån som helst, kan smslån ansökas Online. Däremot måste du ha en mobiltelefon och ett mobilnummer registrerat i ditt namn, som krav hos många långivare för att tackna ett låneavtal.

Snabba smslån

Smslån utan UC och snabblån har istället för att försvinna från kreditmarknaden, bytt namn och istället ökat utlåningen och minskat räntorna. Att ansöka små lån har blivit mer legitimt och lagenlig idag än vad det var för 12 år sedan.

Idag erbjuder långivare för sms lån utan UC högre belopp, längre återbetalningstid och lägre ränta än tidigare. Det är det som numera heter snabblån och lånet utbetalas direkt. Snabblån och Smslån är egentligen ursprungligen samma produkt. Fastän snabblånet är en utvecklad variant av det tidigare sms-lånen.

Sms-lån går snabbt

När sms lån började marknadsföras i Sverige, så var det verkligen pang-bom på telefonen.

 • För att ansöka ett lån skickades ett sms med önskat belopp via mobiltelefonen.
 • Pengarna utbetalades till bankkontot inom 15 minuter.

Det var det största dragplåstret och det lånades väldigt mycket pengar, av både gamla och unga.

Smslånets ränta

Räntan för sms lån kallades på den tiden ofta för ockerränta och det var vanligt att räntan översteg flera tusen procent. Idag fungerar det inte riktigt så. Det finns lagar som styr hur lånet får fungera, bland annat ett räntetak som infördes 1 september 2018.

Sms lån utan kreditupplysning

Smslångivarna glömde under den första tiden, dock något viktigt – kreditprövning. Även om någon typ av kreditprövning eller kreditupplysning gjordes, så var den bristfällig. Det kändes kanske inte så viktigt med en rejäl personutredning,  eftersom att lånebeloppen var så små max 3000 kr. Idag kan man inte låna utan kreditupplysning, men man kan låna pengar utan UC oavsett om du vill låna 7000 kr eller låna 300.000 kr

Smslån med Bisnode och Creditsafe

Det kommer alltid att göras en kreditupplysning vid ansökan om lån. Men de små smslån som som tar alternativ kreditupplysning är lån som gör det via kreditupplysningar som inte samspelar med Upplysningscentralens kreditregister.

Några av dem är bland annat Bisnode eller Creditsafe. De påverkar inte ditt kreditbetyg när du ansöker på detta sätt och det kan ge dig en större chans att faktiskt bli beviljad smslån.

Det finns både smslån som inte tar kreditupplysning från Upplysningscentralen, men även sms lån som gör det. Är du bara ute efter de som inte tar kreditupplysning från UC, så kolla istället in lån där ingen UC tas.

Bästa smslånet direkt utbetalning

Vilket lån passar bäst? Passar smslån eller blancolån dig bäst? Är du i akut behov att ett lån direktutbetalt idag, eller kan du vänta 1-2 dagar på att få pengar till kontot? Vilket lån du ska välja handlar om hur din ekonomiska situation ser ut och vad du behöver pengarna till. Sedan hur stort lånebelopp du är ute efter förståss.

Om du är i akut behov av pengar just nu, kanske sms lån är det alternativ du får se till i första hand. 

Låna pengar snabbt med alla smslån
Låna pengar snabbt med alla smslån

Smslån Exempel

Snabblån däremot är vanligare vid akuta utgifter, som att betala en förfallen hyra, eller faktiskt till och med konsumtion. Och just det faktum att det ofta bli aktuellt vid akuta utgifter gör att bankerna kan ta ut en högre är ränta för smslån än för andra lån.

Vart är det lättast att få sms-lån?

De lättaste och enklaste lånen att få är smslån som inte gör en kreditupplysning från Upplysningscentralen. Eftersom smslån har lägre krav på den som ansöker så kan istället Creditsafe, Safenod eller Bisnode användas vid kreditprövning. Det innebär att du kan låna pengar via smslån även om du har anmärkning om misskött kredit (som endast finns registrerade hos UC).

Alla (nästan) kan ansöka smslån

Är du 18 år och folkbokförd i Sverige så kan du ta ett smslån. Inkomstkrav finns ibland men det beror på hur stort belopp SMSlånet avser. Litet lånebelopp kräver inte stor och ibland ingen inkomst för att låna.

Många sms-långivare har vissa krav och förutsättningar som måste uppfyllas för att kunna ansöka om ett lån. De vanliga kraven inkluderar:

 1. Ålder – Du måste vanligtvis vara minst 18 år gammal för att kunna ansöka om ett sms-lån. Vissa långivare kan ha en högre åldersgräns.
 2. Inkomstkrav – Många långivare kräver att du har en fast inkomst, antingen från anställning eller annan inkomstkälla, för att kunna återbetala ditt smslån.
 3. Kreditvärdighet – Även om vissa sms-långivare erbjuder lån till personer med mindre bra kreditvärdighet, kan en god kreditvärdighet öka dina chanser att få ett lån och påverka räntan du erbjuds.
 4. Bankkonto – Du behöver vanligtvis ha ett giltigt bankkonto i ditt namn för att kunna få ett smslån, eftersom pengarna vanligtvis överförs direkt till ditt konto om din ansökan godkänns.
 5. Hemvist – Många smslångivare kräver att du är bosatt i det land där lånet erbjuds.

Så gör du för att ansöka billigast smslånet

Du kan låna pengar via sms-lån utan UC upp till 300.000 kr, naturligtvis även lägre belopp. Det finns lån utan ränta och även smslån med betalningsanmärkning i olika belopp.

 • Du ska börja med att jämföra alla smslån
 • Hitta sedan det billigaste priset som passar ditt behov av lån.
 • Välj det sms lånsom passar ditt aktuella behov och där du kan få låna med dina förutsättningar.
  (Med förutsättningar menas att du kanske har en låg inkomst, dålig kreditpoäng, flera andra krediter, etc
 • Välj lånebelopp
 • Läs & Godkänn lånevillkoren
 • Klicka på ANSÖK hos den bank du valt

Är du sugen på att testa ett smslån, men vet inte vilket att välja? Kolla in nylanserade smslån eller flest beviljade lån

Vad menas med SMS lån, måste jag ha en mobil?

Sms lån är ett litet snabblån som du kan snabbt kan få direktutbetalt till ditt bankkonto. Och det samma dag. Filtrera och sortera ovan om du vill låna pengar. Oavsett om du vill låna utan UC, ta helglån eller ifall att du söker lån med betalningsanmärkningar.

Det behövs ingen mobil för att ansöka smslån, namnet till trots. Lånet kan ansökas Online.

Alla SMS lån passar inte alla

Nu kanske alla människor inte söker just lån utan kreditupplysning från UC i första hand. Men håll till godo – Här hittar du faktiskt ALLA smslån oavsett kreditupplysning! De lån du jämför här är både lån utan UC, som tar Bisnode och Creditsafe men även små, enklare smslån. Dessa kan ta kreditupplysning från Upplysningscentralen (UC).

Det finns både sms lån som inte tar kreditupplysning från Upplysningscentralen, men även smslån som gör det. Är du enbart är ute efter de lån som inte tar kreditupplysning från UC? Då kan du istället kolla in de långivare där ingen UC tas.

SMSlån ett lån utan säkerhet

Sms-lånen är precis som Swedbank, Freedom Finance och andra banker, ett lån utan säkerhet med skillnaden att smslån har snabb utbetalning samma dag. Detta är högkostnadskrediter som kostar mer i ränta. Man skulle kunna säga att man betalar extra för servicen att kunna få pengarna på kontot samma dag.

Blancolån istället för sms lån

Om du inte är i akut behov att ha pengarna direkt idag, utan kan vänta 1 dag eller 2, så är blancolån ett bättre alternativ till smslån. Att ansöka ett blancolån, eller konsumtionslån som det även kallas, är nästan lika enkelt som sms lånet.

Dock medför det ett lite längre ansökningsformulär och några fler frågor om din privata ekonomi och livssituation. Även vid ansökan om blancolån så är det brukligt att få besked direkt. Dock kan utbetalningen ta lite längre tid, men inte alltid.

Blancolån, Konsumtionslån och den typen av lån utan säkerhet har lägre ränta än små smslån. Lånen är vanliga vid till exempel köp av villa och bostad, som topplån och handpenning, men även vid husrenovering, resor och inköp av möbler och inredning.

Vanliga frågor om smslån

Det är omöjligt att få smslån

Har du testat att låna via sms lån eller ansöker du blancolån? Vilken typ av lån du ansöker påverkar om du får låna eller inte. Är det svårt att få blancolån, så testa smslån. Även om inte sms lån beviljar alla, så kolla upp vilken kreditupplysning långivaren gör. Det kan vara omöjligt att få lån om du har många kreditförfråningar hos UC, ifall just den banken tar UC. Då är det bättre med sms lån som inte tar UC.

Vem få ta sms lån?

Naturligtvis måste du vara myndig, ha fyllt 18 år för att få ta ett smslån. I övrigt så sätter långivarna ibland högre ålekrsgränser uppåt. Den som vill ta ett smslån bör ha en inkomst som räcker till att återbetala sitt lån.

Hur snabbt går smslån?

Du ansöker smslån online, får besked direkt på skärmen och pengar på kontot inom några minuter

Smslån för akuta utgifter

Smslån däremot är vanligare vid akuta utgifter, som att betala en förfallen hyra, eller faktiskt till och med konsumtion.

Vad du behöver de akuta pengarna till styr alltså vilken typ av lån som passar dig. Akut behov av pengar idag så är det sms lån, snabblån och sådana små lån utan UC som är bäst. Men blancolån ifall att du kan vänta 1-2 dagar.

Tänk dock på att blancolån oftast tar UC och detta medför att du får en kreditförfrågan registrerad på dig, vilket också sänker ditt kreditbetyg.

Smslån kostnader om man inte kan betala i tid

Även om ingen UC tas så tänk efter om du kan återbetala ditt smslån? För att inte hamna i en ond cirkel så är det viktigt att fullfölja det avtal som man har ingått. Betalar du inte ditt smslån inom uppsatt tid så kommer det att bli dyrt i längden.

Om man lånar pengar under en kort tid, som med smslån, i 30-90 dagar, så blir den effektiva räntan väldigt hög. En ytterligare lagändring som tillkom snabba krediter och små lån utgjorde ett räntetak. Detta räntetak gjorde att det blev ohållbart för bankerna att låna ut pengar under en kort tid, då räntan blev för hög. Genom att förlänga löptiderna för lånen så förbigås denna lagändring på ett lagligt sätt.

Efter att förfallodatum inträtt så kommer långivaren att skicka ut en betalningspåminnelse. Den kan kosta dig från 50 kronor och uppåt. Därtill tillkommer extra ränta efter förfallodagen. Om du ändå inte betlalar så kommer betalningskravet att gå vidare till Inkasso.

Smslån till Inkasso

Inkasso kan vara deras eget företag eller ett företag som långivaren anlitar för indrivning. Där tillkommer ytterligare en kostnad på 180 kronor om du inte kan betala ditt smslån i tid.

Ställ dig frågan: Behöver jag låna pengar av banken för att klara mig? Kan jag låna pengar av någon jag känner? Det kanske går att skjuta fram fakturans betalning eller förhandla om att betala ett mindre belopp.

Historien bakom smslån

Allt började år 2006 då Mobilllån, Ferratum och Folkia startade en kredittjänst som de kallade mobillån och ”sms-lån”. Iden kom från Finland. Tanken bakom namnet smslån, var att man vid akut behov av pengar skulle kunna skicka ett sms och få pengar på kontot inom 5 minuter.

På den tiden var det inte på tal om att låna utan UC, utan då trodde alla att man fick smslån utan kreditupplysning. Så var naturligtvis inte fallet. Vem skulle våga låna ut pengar till okända människor utan kreditupplysning? Skillnaden mellan dåtidens smslån och nutidens lån utan UC är att den kreditupplysning som gjordes år 2006 var knapphändig. Bankerna plockade inte ut tillräckligt mycket information av den ansökande, utan beviljade väldigt många sms lån.

Smslån försvann år 2014

Det blev naturligtvis mycket skriverier om sms-lånen. Bankerna blev stämda till höger och vänster. För att få bukt med problemet, införde regeringen en ändring i lagen om smslån och högkostnadskrediter. Den begränsade inte bara smslån, utan för krediter i allmänhet. Den nya lagen innebar att bankerna tvingas göra en grundligare kreditprövning. Det betydde då inte att en stor UC-upplysning var tvungen att göras. Långivaren var dock, på något sätt skyldig att säkerställa att låntagare hade råd att betala tillbaka lånet. Och att god kreditgivningssed följdes.

Grunden till lagändringen låg i att det år 2008 kom in 36.000 ansökningar om obetalda smslån till Kronofogden. Det var en ökning med 75% sedan år år 2007. År 2014, alltså 6 år senare var det nya lagen på plats: ”Lag (2014:275)  om viss verksamhet med konsumentkrediter

Smslån utan UC

Ordet smslån nämns inte ofta i kreditsammanhang längre. Under de åren som sms-lånen var som störst låg marknadsföringen i att lånet var:

 • Snabba
 • Enkla
 • låna pengar med sms
 • pengar på 5 minuter
 • Enkel kreditupplysning
 • Korta löptider 30-90 dagar

I och med att sms lån utan UC försvann som benämning för några år sedan, så heter det numera oftast lån utan UC eller snabblån utan UC, för oavsett om lånet ansöks via ett sms, på surfplattan, i datorn eller på mobilen så är processen snabbare än att besöka ett bankkontor. Genom att låna pengar Online så får vi pengarna från beviljat lån på kontot inom några minuter. Precis som på den tiden det fanns sms-lån för 15 år sedan.

Hjälp med att ansöka smslån?

Om du behöver hjälp med att ansöka ett lån, läs vår guide: ”Så här ansöker du lån

Ekonom at LÅN UTAN UC | Website | + posts

Martin studerar ekonomi och har ett stort intresse och kunskap inom snabblån och smslån. Han skribent hos LånutanUC.se sedan år 2018

Gå upp