LÅNA PENGAR

fÄr inte lÄna pengar

JÀmför lÄn och lÄna pengar

 • Ta reda pĂ„ vilka lĂ„n du kan fĂ„
 • LĂ„na pengar utan att pĂ„verka ditt kreditbetyg
Belopp kr:
Villkor:
Visa mer resultat

Varför jÀmför lÄn via lÄnutanuc.se?

 • Ta reda pĂ„ vilka lĂ„n som kan erbjuda dig bĂ€sta chansen att bli beviljad
 • Hitta lĂ„n som matchar dina behov
 • JĂ€mför lĂ„n utan att pĂ„verka ditt kreditbetyg
 • Ta reda pĂ„ vad din mĂ„nadskostnad kommer att bli

Vad Àr ett lÄn?

Ett lÄn Àr ett sÀtt att fÄ lÄna en summa kontanter av en bank, för att kunna sprida ut kostnader för inköp och utgifter, eller för att investeringar. De lÄnade pengarna ska Äterbetalas mÄnadsvis över en viss tid, tillsammans med en en rÀntekostnad.

NÀr du har gjort alla dina amorteringar kommer pengarna du har lÄnat och rÀntan som tillkommit att vara till fullo betald.

Ett lÄn kan vara hjÀlpfullt om du behöver en större summa pengar Àn möjligt att införskaffa genom till exempel en mÄnadslön.

Och om det anvÀnds ansvarsfullt, sÄ kan ett lÄn ge dig en ekonomisk frihet nÀr du behöver det, exempelvis om du samlar dyra krediter eller utgifter till en enda mÄnadsbetalning.

För att fÄ den bÀsta rÀntan bör du ha ett sÄ bra kreditbetyg som möjligt.

LÄna pengar till lÄg rÀnta

Att hitta banker och lÄn till lÄg rÀnta Àr inte svÄrt om du först jÀmför lÄnen. Att fylla i en lÄneansökan och lÄna pengar Àr bara nÄgra klick bort. Din inkomst, tidigare betalningshistorik och din framtida betalningsförmÄga Àr viktigaste aspekterna nÀr du ska beviljas lÄn. Genom att jÀmföra de svenska lÄngivare och banker dÀr du kan lÄna pengar utan sÀkerhet, kan du smidigt och enkelt vÀlja lÄn till lÄg rÀnta och fÄ pengar direkt.

LĂ„n

1000-600 000 kr

RĂ€nta

Fr. 2.9%

LÄna utan sÀkerhet

Ja

AnmÀrkning accepteras

Ja

Vad kan du göra med ett lÄn?

Det kan finnas olika anledningar till varför du behöver lÄna pengar. PopulÀra anledningar till att vi tar lÄn:

 • Renovering av hemmet
  Oavsett om det gÀller att byta kök, renovera badrummet eller planerar att bygga ut, sÄ kan ett lÄn hjÀlpa dig att tÀcka kostnaderna för din husrenovering
 • Köpa bil
  Ett billÄn kan hjÀlpa dig att ha rÄd med en ny bil och tillbehöv som exempelvis nya dÀck. Ibland kan ett blancolÄn vara mer fördelaktigt Àn de finansiella erbjudanden bilhandlaren erbjuder.
 • Samla lĂ„n
  Du kan Àven anvÀnda ett lÄn utan sÀkerhet till att samla dyra utgifter, som kreditkortsskulder och smslÄn, till ett enda stort lÄn. Det betyder att du istÀllet enbart betalar en utgift i mÄnadern istÀllet för flera.
 • Bröllop
  Ett lÄn kan hjÀlpa dig att finansiera stora utgifter, för speciella tillfÀllen, som exempelvis en bröllopsklÀnning eller fotografering och festen.
 • Akuta utgifter
  OvÀntade kostnader, som att till exempel bilen gÄr sönder kan vara en anledning till att du behöver lÄna pengar.

TÀnk pÄ att lÄn inte bör anvÀndas till spel, eller att ta ett personligt lÄn för att lÄna ut till nÄgon annan.

Olika typer av lÄn

Det finns olika typer av lÄn som passar alla situationer. SÄ du mÄste avgöra vilket alternativ som passar dina behov bÀst.

BlancolÄn

Kallas Ă€ven för ”osĂ€krat lĂ„n” eller ”lĂ„n utan sĂ€kerhet” och lĂ„ter dig lĂ„na relativt stora summor pengar (vanligen upp till 600.000 kr) utan borgensman. Med andra ord, behöver du inte sĂ€kra lĂ„net med nĂ„got du Ă€ger, som ett hus eller fastighet.

Eftersom det inte finns nÄgon sÀkerhet för banken, mÄste du ha ett högt kreditbetyg för att kunna visa banken att du kan betala tillbaka lÄnet genom amortering varje mÄnad. Eftersom det inte finns nÄgon sÀkerhet Àr denna typen av lÄn mer riskabla för lÄngivaren. PÄ grund av risken Àr blancolÄn ofta dyrare Àn andra lÄn som Àr sÀkrade, som exempelvis bolÄn.

Du bör ocksÄ tÀnka pÄ att smÄ lÄn utan sÀkerhet, ofta Àr dyrare Àn stora lÄn, som exempelvis snabblÄn.

SamlingslÄn

Om du har mÄnga dyra utgifter, kreditkortsskulder och smslÄn, kanske du ska övervÀga ett samlingslÄn. SamlingslÄnen gör att du kan slÄ ihop alla dyra utgifter till ett enda lÄn, sÄ att du endast behöver ha en utgift i mÄnaden att tÀnka pÄ varje mÄnad. Vanligen betalar du dÄ ett mycket lÀgre kostanad per mÄnad och till en lÀgre rÀnta.

Se till att du tar reda pÄ alla kostnader som kan tillkomma de gamla lÄnen dÄ du avslutar dem, som exempelvis extra kostader för att avsluta ett lÄn i förtid, sÄ att du tÀcker upp samlingslÄnet med sÄ stort belopp som behövs för att lösa alla skulder.

SnabblÄn, sms-lÄn och högkostnadskrediter

Om du har ett dÄligt kreditbetyg har du begrÀnsade möjligheter att lÄna pengar, men det Àr fortfarande möjligt att fÄ lÄn. Du behöver dock vÀnda dig till nishade lÄngivare som vanligen har högre rÀnta och kostander, sÄ kallade högkostnadskrediter.

Det kan vara bÀttre att hitta en medlÄntagare till ett blancolÄn istÀllet, tills du har byggt upp ditt kreditbetyg och kan beviljas ett eget lÄn, istÀllet för att ta ett snabblÄn eller sms-lÄn.

Med andra ord, Àven om det inte Àr omöjligt att fÄ ett lÄn utan sÀkerhet med uselt kreditbetyg, sÄ Àr det betydligt svÄrare.

SÀkrade lÄn, lÄn med borgen eller medlÄntagare

Ett sÀkrat lÄn Àr de dÀr du kan anvÀnda nÄgonting du Àger som sÀkerhet.

Du behöver inte Äka till ett bankkontor för att lÄna pengar

Du behöver inte Äka in till ett bankkontor och prata med en banktjÀnsteman för att fÄ lÄna pengar. Numera görs alla lÄneansökningar pÄ nÀtet. Att vara kund i banken sedan tidigare Àr inte lÀngre lika viktigt som förr för att fÄ ett lÄn till lÄg rÀnta. Den rÀnta du fÄr pÄ ditt lÄn sÀtts individuellt vid lÄneansökan, efter kreditprövning .

Det Àr enklast att ansöka om att lÄna pengar online, oavsett om du ska ansöka ett blancolÄn, bolÄn, billÄn eller snabblÄn, Eftersom processen Àr smidigare och snabbare online, Àn att Äka till bankkontoret, sÄ sparar du in bÄde tid och pengar pÄ att göra din lÄneansökan hemma.

Att lÄna pengar ska vara enkelt och det Àr det det du dÄ ansöker lÄnet online. Det Àr enklare att jÀmföra lÄn Àr enklare Àn att rÀkna till 3. Du hittar alltid det bÀsta lÄnet och den bÀsta rÀntan pÄ ditt lÄn, genom att jÀmföra bankernas erbjudanden i jÀmförelsetabellen. Och vem vill ta dÄliga beslut och inte ha den bÀsta rÀntan pÄ sitt lÄn?

Alternativ kreditupplysning nÀr du ska lÄna pengar

lÄna pengar i olika situationer
lÄna pengar till olika situationer

Vill du lĂ„na pengar utan att en kreditupplysning via UC ska göras, sĂ„ finns idag alternativ som: ”lĂ„n utan UC”. Det anvĂ€nds för de flesta smĂ„ krediter och lĂ„n, vilka inte krĂ€ver lika hög inkomst som större privatlĂ„n.

De aktörer pĂ„ finansmarknaden som kan ge lĂ„n utan UC-kontroll hittar du under ”snabbĂ„n” eller ”sms lĂ„n med direkt utbetalning utan UC”. BenĂ€mningen snabblĂ„n betyder att ansökan Ă€r enkel, gĂ„r snabbt att fylla i och att handlĂ€ggningen gĂ„r snabbt. Detta Ă€r möjligt eftersom smĂ„ lĂ„n har mindre krav. 

SmslÄn Àr ett Àldre namn pÄ snabblÄn och kommer frÄn den tiden dÄ man kunde lÄna pengar genom att skicka ett sms frÄn sin mobiltelefon. Idag heter smslÄnet oftast snabblÄn och Àven om du inte skickar ett sms för att fÄ lÄn, sÄ gör du enkelt lÄneansökan via mobilen och med mobilt Bank ID.

SmslÄn har högre rÀnta Àn de traditionella banklÄnen, upp till 44%, men i gengÀld kommer pengarna pÄ kontot inom 5 minuter och kan vara en alternativ lösning pÄ ett akut pengaproblem.

Stora lÄn upp till 600 000 kr

För att lĂ„na pengar upp till 600.000 kr sĂ„ varierar kraven. Det finns stora lĂ„n upp till 600 000 kr som du kan fĂ„ utan sĂ€kerhet och med betalningsanmĂ€rkningar. Behöver du lĂ„na pengar pĂ„ belopp upp till 300 000 kr sĂ„ Ă€r kraven mindre Ă€n för att lĂ„na 600 000 kr. Exempelvis kan banken vilja se dina senaste löneutdrag eller intyg pĂ„ att du har en anstĂ€llning om du vill lĂ„na upp till 600 000 kronor utan sĂ€kerhet. Det Ă€r dock inte sĂ„ vanligt att man ansöker om sĂ„ stora privatlĂ„n utan sĂ€kerhet, eftersom det dĂ„ Ă€r mer förmĂ„nligt att lĂ€mna en sĂ€kerhet, exempelvis bostad och fĂ„ lĂ€gre rĂ€nta pĂ„ lĂ„net.

Olika kreditupplysningar beroende pÄ hur du lÄnar pengarna

Det som Ă€r sĂ€kert Ă€r att oavsett om du vill lĂ„na mycket eller lĂ„na lite pengar sĂ„ finns det flertalet banker som anvĂ€nder olika typer av kreditprövningssystem, sĂ„ du kan anpassa kreditupplysningen efter hur mycket du vill lĂ„na. 

Behöver du lÄna pengar blixtnabbt och fÄ lÄn utbetalt pÄ kontot direkt, sÄ vÀljer du snabblÄn. SnabblÄn Àr det snabbaste lÄneform vi har i Sverige. Den kreditupplysningen som banken tar vid ansökan om snabblÄn Àr enklare och registrerar ingen kreditförfrÄgan i Upplysningscentralens register.

LÄn som ger kreditförfrÄgningar hos UC

Har du rÄkat ut för ett lÄgt kreditbetyg genom kreditförfrÄgningar som registrerats hos UC? SÀger bankerna sÀger nej till lÄn via UC? DÄ kan du istÀllet lÄna pengar genom att jÀmföra lÄn dÀr du kan lÄna pengar med svag kreditvÀrdighet. DÀr kommer snabblÄn och smslÄn in i bilden. SnabblÄn tar ingen UC och har dÀrför inte tillgÄng till registret om de registrerade förfrÄgningarna.

VId kreditbedömning via andra kreditupplysningsföretag som vanligen Creditsafe eller Bisnode bedöms din kreditvÀrdighet utan att förfrÄgningarna hos UC tas med. För vissa kan det vara en fördel.

Kreditupplysning oavsett typ av lÄn

Det kommer alltid att göras en kreditprövning och tas en kreditupplysning pÄ ett eller annat sÀtt, nÀr du lÄnar pengar. Flera av de större lÄnen och alla storbankerna gör kreditupplysningen hos Upplysningscentralen, men inte alla lÄn. Det finns flera anledningar till varför man ibland bör undvika att fÄ mÄnga kreditförfrÄgningar och det Àr en av anledningarna till att man ibland hellre ansöker smÄ lÄn som snabblÄn och smslÄn nÀr man vill lÄna pengar.

Har du mĂ„nga UC-förfrĂ„gningar sedan tidigare (12 mĂ„nader tillbaka) bör du ansöka lĂ„n som inte gör UC-kreditupplysning för störst chans att fĂ„ beviljat lĂ„n. Tidigare lĂ„neansökningar gjorda via UC kan stĂ€lla till det om du har varit en aktiv lĂ„nesökande och leda till sĂ€nkt kreditbetyg. DĂ€remot gör det inget med 1 eller tvĂ„ tidigare ansökningar. Vill du inte chansa pĂ„ att fĂ„ för mĂ„nga registrerade kreditförfrĂ„gningar, kanske för att ”spara dem” inför framtida bolĂ„n, sĂ„ ska du inte slösa pĂ„ dina slagningar hos UC.

LÄna pengar via lÄneförmedlare

NÀr du lÄnar pengar via en lÄneförmedlare sÄ tar de ofta kreditupplysning via Upplysningscentralen, vilket ger en förfrÄgan i registret. Fördelen Àr att ansökan gÄr till sÄ mÄnga banker (25-40 st) att du sparar in pÄ dessa förfrÄgningar. SÄ att ansöka lÄn via en lÄneförmedlare Àr det bÀsta valen och ger chansen till lÀgsta rÀntan pÄ lÄnet.

Med bra kredithistorik kan du lÄna pengar vart som helst

Men om du uppfyller alla kriterier för att lÄna pengar, en bra inkomst, har fÄ UC-förfrÄgningar sedan tidigare och saknar betalningsanmÀrkningar, sÄ kan du troligen vÀlja vilket lÄn som helst av alla de lÄngivare vi har i Sverige. Swedbank, Handelsbanken, Nordea och alla och de större bankerna som faktiskt Àger Upplysningscentralen tar alltid UC, men genom att ansöka om att lÄna pengar via en lÄneförmedlare nÄr din ansökan oftast Àven dessa storbanker. DÀr kan du ocksÄ fÄ lÀgsta rÀntan pÄ lÄnet.

JĂ€mföra först – LĂ„na pengar sen

Nishade lĂ„neaktörer för snabblĂ„n, som exempelvis Ferratum, tar inte kreditupplysning frĂ„n Upplysningscentralen och betalar ut pengarna snabbt upp till 50 000 kr, medan lĂ„neförmedlare som Enkelfinans och Lendo kan hjĂ€lpa dig att lĂ„na pengar upp till 600.000 med endast en kreditupplysning. Du kanske vill lĂ„na pengar till kontantinsatsen pĂ„ en bostad eller till att köpa möbler eller renovera hemma. DĂ„ Ă€r det smart att göra ansökan via nĂ„gon av dessa bankförmedlare för att hitta bĂ€sta villkoren.

LĂ„na pengar billigast

Billigast lÄn Àr bÀsta valet för plÄnboken sÄklart. Ska du lÄna pengar, dÄ ska du strÀva efter att hitta lÄn till lÄg rÀnta och lÄna billigast. LÄn mellan 1 000-600 000 kr som heter privatlÄn, Àr billigare Àn snabblÄn med samma belopp. IstÀllet för att lÄna 10000 via snabblÄn Àr det oftast billigast att ansöka lÄnebeloppet via en bank som har blancolÄn.

Alla lÄn utan sÀkerhet ger pengar nÀstan lika snabbt som snabblÄn. Kanske fÄr du inte pengarna inom 5 minter med ett blancolÄn, men ofta dÀr lÄn snabbt samma dag och dessutom till lÄg rÀnta.

Du kan alltid lÄna pengar till vad du vill, banken stÀller inte krÄngliga frÄgor om vad du ska ha lÄnet till dÄ du ansöker lÄn utan sÀkerhet. Du kan till och med Àven lÄna pengar rÀntefritt hos ett antal banker.

LÄneansökan online

Oavsett om du vill lÄna pengar till bil, ansöka lÄn att köpa en soffa eller annat syfte, behandlas lÄneansökan direkt. PrivatlÄn Àr billigare lÄn och det Àr just blancolÄn, alltsÄ lÄn utan sÀkerhet som har högst beviljandegrad. VÄra genomsnittkunder ansöker lÄn pÄ 70.000 kr via lÄn utan sÀkerhet.

NÀr du gör lÄneansökan online fÄr du besked direkt, ofta pÄ skÀrmen inom nÄgra sekunder. Ibland kan banken behöva komplettera uppgifter för att fatta ett beslut om att bevilja lÄn. DÄ handlar det oftast om att dina inokmstuppgifter inte har uppdaterats i kreditupplysningen, eller att du har mÄnga betalningsanmÀrkningar och banken vill veta mer.

LÄna pengar nÀr du vill och varifrÄn du vill

Du kan lÄna Pengar Online, hemifrÄn, i stan eller med andra ord, vart du vill via banker som erbjuder privatlÄn. Det Àr de större lÄnen utan sÀkerhet. Men du kan ocksÄ lÄna pengar till mindre belopp och lÄna 5000 kr och mer utan UC. Den som har betalningsanmÀrkningar kan ocksÄ fÄ lÄn eftersom flera banker ser till din framtida betalningsförmÄga hellre Àn din tidigare situation.

 • Ett beviljat lĂ„n 1000-800.000 kr, utbetalas oftast samma dag. Om du lĂ„nar pengar pĂ„ förmiddagen kan du fĂ„ utbetalning av lĂ„net pĂ„ eftermiddagen, samma dag! Du kan alltsĂ„ lĂ„na pengar, nĂ€r och varifrĂ„n vilken plats du vill.
 • Du ansöker enklast lĂ„n direkt i din mobil, men det gĂ„r bra Ă€ven frĂ„n PC-n eller Ipaden.
 • NĂ€r du ansöker om att lĂ„na pengar online, dĂ„ fĂ„r du svar direkt pĂ„ skĂ€rmen och lĂ„n som beviljas av banken betalas ut sĂ„ snart ansökan har signerats och godkĂ€nts.

Mindre lÄn, lÄn utan UC och snabblÄn, med smÄ belopp har ofta snabbare utbetalningstid Àn privatlÄn, men ett privatlÄn kan vara vÀrt att vÀnta pÄ i 1-2 dagar dÄ rÀntan för dessa lÄn Àr mycket lÀgre. SÄ vill man lÄna pengar snabbt fÄr man betala extra kan man sÀga.

PrivatlÄn online Àr detsamma som konsumtionslÄn

Är du ute efter att lĂ„na pengar, sĂ„ kan du lĂ„na genom privatlĂ„n Online och direkt fĂ„ lĂ„net utbetalt till ditt bankonto. Dessa lĂ„n utan sĂ€kerhet, sĂ„ kallade konsumtionslĂ„n, med LĂ„nebelopp upp till 800.000 kr krĂ€ver ingen borgensman. Du kan alltsĂ„ lĂ„na upp till 800.000 kr, nĂ€stan en miljon kronor utan att behöva lĂ€mna en fysisk garanti eller sĂ€kerhet.

PrivatlÄn - lÄna pengar direkt utan sÀkerhet
PrivatlĂ„n – lĂ„na pengar direkt utan sĂ€kerhet

Och vill du lÄna pengar för att lösa en ekonomisk besvÀrlig situation och skulden Àr stor, sÄ krÀvs att du har nÄgonting att backa upp lÄnet med. Grundvillkoren Àr att du vara 18 Är fyllda och ha en fast inkomst. Ju större lÄnebelopp du behöver, desto större blir inkomstkraven.

Storbankernas rÀnta ligger just nu frÄn 2,9%. Om lÄngivaren tillÀmpar individuell rÀntenivÄ sÄ kommer rÀntan för ditt lÄn att bli billigare, desto högre kreditvÀrdighet du har.

Även om det Ă€r möjligt att ansöka lĂ„na upp till 800.000 kronor utan borgensman eller sĂ€kerhet, sĂ„ mĂ„ste banken se att du har möjlighet att kunna sköta betalningar och amortering. Ju bĂ€ttre förutsĂ€ttningar du har för att kunna Ă„terbetala lĂ„net, desto större Ă€r chansen att du kan hitta lĂ„n med lĂ„g rĂ€nta.

LĂ„nutanuc.se

Varför lÄna pengar?

Att det finns banker och kreditinstitut som vill lĂ„na ut pengar Ă€r en förutsĂ€ttning för att samhĂ€llet ska fungera. Utan lĂ„n skulle varken företag eller privatpersoner kunna leva. Det Ă€r inte bara de som inte redan har pengar som vill lĂ„na. Och det finns inte enbart snabblĂ„noch smslĂ„n att vĂ€lja pĂ„. Vi lĂ„nar pengar till att köpa bostad, checkkrediter för företag och för att köpa fordon exempelvis.

Att lÄna pengar kan ocksÄ vara ett sÀtt att behÄlla kvar sina sparade pengar pÄ kontot. Att köpa hus utan att lÄna pengar eller att starta ett företag utan startkapital skulle till exempel vara vÀldigt svÄrt för mÄnga.

Man kanske ocksÄ vill spara pengarna till nÄgot speciellt och vÀljer att lÄta sparkontot stÄ orört, för att istÀllet lÄna en slant. SÄ Àven den som har mycket pengar, lÄnar faktiskt ibland ocksÄ pengar, för att slippa röra sina sparade pengar. Ibland kan det vara mer fördelaktigt att lÄta sparpengarna stÄ kvar pÄ kontot och istÀllet ta ett lÄn. Det kan ocksÄ vara sÄ att att sparpengarna Àr lÄsta ett visst antal Är.

LĂ„na pengar till vardagsutgifter

BlancolÄn och att lÄna pengar utan sÀkerhet

Företagare tar ofta lÄn och lÄnar pengar för att göra en investering, lösa in ekonomiska situation eller har kanske en checkkredit. Det Àr ju bra att kunna ha tillgÄng till likvida medel, till dess att kunderna betalar sina fakturor, att ha kassalikviditet.

För privatpersoner kan det ibland vara samma sak, att man behöver lÄna pengar kortsiktigt tills lönen kommer, eller ha ett lÄngsiktigt lÄn som vid villalÄn. Ett lÄn utan sÀkerhet kan ocksÄ vara lÄngsiktigt om man vill köpa en bÄt eller nÄgonting som kostar mer pengar Àn vad man har sparat pÄ banken.

Vi lÄnar ofta 300.000 kr

Privatpersoner brukar ibland ta lÄn för att klara av vardagsutgifterna under mÄnaden. LÄn kan Àven nyttjas för att göra en resa. Vid just resor erbjuder mÄnga gÄnger resebyrÄn en avbetalning eller kreditavtal, men dessa Àr oftast dyrare Àn att sjÀlv vÀnda sig till en bank för ett blancolÄn.

Att vi Àr beroende av att lÄna pengar Àr tydligt och varje dag lÄnas det pengar för flera miljarder vÀrlden över. Det vanligast lÄnebeloppen, vid ansökan om lÄn utan sÀkerhet Àr att man vill lÄna 300.000 kr. Det Àr inte lika vanligt att ta stora belopp vid lÄn utan sÀkerhet, som vid borgenslÄn eller sÀkrade lÄn, som t.e.x bolÄn eller billlÄn.

Villkor för att lÄna pengar

Det finns alltid ett villkor bakom ett lÄn. Alla kan inte bli beviljad lÄn och fÄr inte lÄna pengar. Det finns tyvÀrr inte lÄn som beviljar alla. För att kunna ingÄ ett lÄneavtal, sÄ krÀvs för det första att man har Äldern inne.

Man mÄste vara myndig och ha fyllt 18 Är. Och dÀrefter att man uppfyller de lÄnevillkor som lÄngivare har. Alla banker har olika lÄnevillkor och skillnaderna mellan blancolÄn och snabblÄn Àr stora. DÀremot gÀller grundvillkoren alltid, oavsett om det Àr en kredit, banklÄn, snabblÄn, smslÄn eller kreditkort du behöver.

 • Vara myndig, minst 18 Ă„r fyllda
 • Inneha ett svenskt bankkonto
 • Vara svensk medborgare
 • Ej ha skuldsaldo hos Kronofogden

Som privatperson kan man anvÀnda olika lÄn. Det vanligaste Àr blancolÄnet, vilket Àr ett större lÄn utan sÀkerhet, men det finns andra typer av lÄn. Just blancolÄnet anvÀnds ofta som topplÄn eller handpenning till ett bolÄn, ifall man vill köpa hus utan sparkapital.

De lÄnetyper vi har i Sverige Àr:

 • PrivatlĂ„n
 • KonsumtionslĂ„n
 • Sms-lĂ„n
 • SnabblĂ„n
 • BolĂ„n
 • BillĂ„n
 • BĂ„tlĂ„n
 • KreditlĂ„n
 • Kreditkonto
 • Kreditkort
 • Checkkredit
 • LantbrukslĂ„n

Man kan lÄna pengar med betalningsanmÀrkningar

Utöver de vanliga lÄnevillkoren som anges ovan, sÄ brukar banken i de flesta fall krÀva att du som lÄntagare ska vara folkbokförd i Sverige i 3 Är. Andra krav för att fÄ lÄna pengar kan mÄnga gÄnger vara att du inte ska ha betalningsanmÀrkningar. Der Àr dock inget hinder att lÄna med betalningsanmÀrkningar, Àven om vissa banker sÀger nej. SnabblÄn framför allt Àr mer villiga att ge lÄn med betalningsanmÀrkningar, men Àven en del blancolÄn.

Det finns banker och lĂ„ngivare som har specialiserat sig pĂ„ att erbjuda lĂ„n med betalningsanmĂ€rkningar. DÅ anmĂ€rkningar behöver inte vara det största problemet för att fĂ„ lĂ„na. SĂ€ger din bank nej, vĂ€nd dig till en bank som godkĂ€nner betalningsanmĂ€rkningar.

LÄn med anmÀrkning gÄr bra, men inte vid personlig konkurs

Man fÄr inte vara i personlig konkurs eller ha skuldsanering för att kunna lÄna pengar. Det finns mÄnga banker dÀremot som lÄnar ut pengar trots att man har betalningsanmÀrkningar. Du hittar lÄnen i vÄr lista för vi jÀmför lÄn.

Om du behöver lÄna pengar Àr det viktigt att du lÀser pÄ om vilka lÄn som finns. DÄ kan du vÀlja ett lÄn som passar dig och din ekonomi bÀst.

KĂ€lla: HallĂ„ Konsument | https://www.hallakonsument.se/konsumentratt-kopsatt/olika-typer-av-lan/

LĂ„na pengar med aktivt skuldsaldo

För att bli beviljad att lÄna pengar frÄn lÄngivare av blancolÄn utan sÀkerhet, krÀvs det att din ekonomi Àr bra. Din hushÄllsbudget ska klara av att amortera pÄ ett lÄn. Du kommer med högsta sannolikhet, att fÄ ett nej till att lÄna pengar ifall du har ett skuldsaldo hos Kronofogden. DÀremot gÄr det bra att lÄna pengar med befintliga betalningsanmÀrkningar och skuld hos Kronofogden som inte gÄtt till utslag, ifall skuldsaldot Àr betalat och ligger pÄ noll.

LÄn med borgensman vid betalningsanmÀrkningar

Vill du lÄna pengar trots att du har betalningsanmÀrkningar, kan banken ibland krÀva en sÀkerhet i form av bra inkomst eller en borgensman av dig. Anledningen till det Àr att de vill ha en garanti för att de ska fÄ tillbaka sina pengar. Om du trots dessa sÀkerheter inte kan fÄ ett lÄn pÄ grund av betalningsanmÀrkningarna, dÄ kan nÄgonting fysiskt lÀmnas som sÀkerhet. Exempelvis pantbrev pÄ din fastighet.

MedlÄntagare kan underlÀtta för lÄn

Tidigare hette det dÄ att man hade en borgensman för sitt lÄn, men numera pratar man om medlÄntagare. En borgensman och medlÄntagare Àr nÀstan samma sak, men det vissa nÄgra skillnader.

Likheten ligger i att om du inte kan amortera pÄ ditt lÄn sÄ kommer bÄde borgensmannen och medlÄntagaren att bli betalningsskyldig. En medlÄntagare har fördelen att fÄ dra av rÀntekostnaderna i sin deklaration. Det fÄr inte en borgensman göra.

MedlÄntagaren mÄste ha bra kreditvÀrdighet

MedlĂ„ntagaren och borgensmannen fĂ„r Ă€ven dem genomgĂ„ en kreditprövning, dĂ„ det kommer att tas in kreditupplysning pĂ„ er bĂ„da. DĂ„ kommer ni att mĂ„ste lĂ€mna en redovisning av er ekonomiska förmĂ„ga och om du sjĂ€lv har ett lĂ„gt kreditbetyg Ă€r tanken att den andra personens kreditbetyg ska vara sĂ„ pass bra att det ska vĂ€ga upp ditt som Ă€r sĂ€mre.

MedlÄntagaren fÄr inte ha anmÀrkningar

Hen ska inte ha betalningsanmĂ€rkningar och ska kunna uppvisa en bra betalningsförmĂ„ga. DĂ€refter kommer banken att vĂ€ga upp dina ekonomiska svagheter, eftersom de vill vara sĂ€kra pĂ„ att Ă„terfĂ„ pengarna. Man mĂ„ste för det andra, Ă€ven kunna uppvisa att man har en giltig identifiering, om man vill lĂ„na pengar. Detta görs dĂ„ enklast med en e-legitimation som BankID.

Kom ihĂ„g att ni bĂ„da ska lĂ€sa igenom alla villkor noga innan du lĂ„nar. Det Ă€r ocksĂ„ viktigt att medlĂ„ntagaren verkligen förstĂ„r innebörden med att ansvara för ”ditt” lĂ„n och att det kan innebĂ€ra att hen sjĂ€lv försĂ€tts i en ekonomisk svĂ„r situation om lĂ„net inte Ă„terbetalas.

Vanliga frÄgor om att lÄna pengar

Vad krÀvs det normalt för att fÄ lÄna pengar?

Du ska vara myndig, ha fyllt 18 Är och ha en regelbunden inkomst, Àven bidrag, studiemedel kan rÀknas som inkomst. Du mÄste Àven ha en svensk adress och svenskt bankkonto, samt ett Bank ID.

Tar alla privatlÄn UC?

De flesta större privatlÄn utan sÀkerhet tar UC, men lÄn upp till 200.000 kr via snabblÄn tar istÀllet oftast Bisnode eller Creditsafe.

Är det större chans att fĂ„ lĂ„na pengar med en medlĂ„ntagare Ă€n utan sĂ€kerhet?

Ja det kan det vara ifall att medlÄntagarens kreditbetyg Àr högre Àn ditt egna.

Varför gör banken ibland en manuell prövning nÀr man lÄnar pengar?

Om nÄgra uppgifter du angett inte överensstÀmmer med kreditupplysningen kan en manuell prövning behöva göras för att sÀkerstÀlla att allt blir korrekt.

Vart Àr bÀst att lÄna pengar?

Coop PrivatlÄn Bank Norwegian, Avida, Swedbank, Lendo, Ica Bank, Marginalen och Thorn Àr populÀra lÄngivare med rÀnta frÄn 2,9%.

Hur mycket mÄste man tjÀna för att lÄna 3 miljoner?

Om du ska lĂ„na 3 miljoner kr sĂ„ behöver du en Ă„rsinkomst pĂ„ minst 600 000 kr. Är ni 2 som ska köpa bostad sĂ„ slĂ„s inkomsterna ihop. Det krĂ€vs Ă€ven en bra kreditvĂ€rdighet och inga betalningsanmĂ€rkningar fĂ„r finnas för att lĂ„na miljonbelopp

Är det lĂ€tt att fĂ„ lĂ„n pĂ„ Icabanken?

Icabanken krÀver att man fyllt 18 Är och har en Ärsinkomst pÄ minst 180 000 kr. Det Àr lÀttast att lÄna pengar via Icabanken och andra större banker genom att göra en ansökan via lÄneförmedlare.

LĂ„n pengar online vs hos bankkontoret

Om man redan har en bankkontakt pÄ ett fysiskt kontor och kÀnner sig trygg med denne, sÄ ska man naturligtvis vÀnda sig dit. Sedan kan det ÀndÄ finnas hinder pÄ vÀgen som gör att din egna bankman inte kan hjÀlpa mig.

Du kan t.e.x vara maxbelÄnad i din bank, eller sÄ har du rÄkat fÄ betalningsanmÀrkningar, vilken strider pÄ deras policy. Vad gÀller andra tjÀnster Àn att lÄna pengar, sÄ Àr det oftast mer lönsamt att jÀmföra produkterna.

Genom att sjĂ€lv jĂ€mföra online sĂ„ kommer du nĂ€stan alltid undan billigare Ă€n om du gĂ„r till en storbank som t.e.x exempelvis SEB-Skandinaviska Enskilda banken. Har du en bra förhandlingssits med det egna bankkontoret, sĂ„ Ă€r det kanske bĂ€ttre, men för att hitta bĂ€sta och billigaste lĂ„net bör du alltid jĂ€mför alla alternativ. Även om bankkontoret gett dig ett redan bra rĂ€nteerbjudande.

Vanligaste lÄnebeloppet

De vanligaste lÄnebeloppen som vi svenskar lÄnat mellan Är 2019-2021 Àr blancolÄn mellan 5000 kr och 800.000 kr. 300.000 kr Àr en vanlig summa, kanske pÄ grund av mÄnga lÄnar pengar till bostadslÄnets topplÄn.

Återbetalningstiderna ligger mellan 1 och 15 Ă„r. För att kunna bli beviljad det högre lĂ„nebeloppet, det vill sĂ€ga, över en halv miljon kronor, sĂ„ krĂ€vs det att kreditbetyget Ă€r vĂ€ldigt högt och att betalningsanmĂ€rkningar saknas.

LÄnar du mindre belopp sÄ kan det vara en högkostnadskredit. DÄ Àr det viktigt att du Àr medveten om att du inte bör ansök om du inte kan betala tillbaka hela skulden. DÄ riskerar du en betalningsanmÀrkning. För stöd vÀnd dig till budget och skuldrÄdgivningen om du kÀnner att du lÄnat för mycket pengar. Kontaktuppgifter finns pÄ hallÄkonsument.se

Livet förÀndras nÀr du lÄnar pengar

Man bör fundera varför man ska lÄna pengar om man inte har rÄd till det man behöver. DÄ borde det första alternativet vara att försöka öka inkomsterna innan man ansöker ett lÄn. Det krÀvs alltid en inkomst för att fÄ ett privatlÄn och alla kan inte bli beviljad att lÄna stora belopp. Hela livssituation berörs av att lÄna pengar oavsett om det Àr sÄ eller större lÄnebelopp.

Stora lÄn behöver en större kreditprövning Àn smÄ lÄn

NÀr du ansöker om ett större privatlÄn blir processen lite större Àn dÄ du ansöker om smÄ lÄn. Om banken ska skicka över stora pengar till dig sÄ vill de garantera sig att de fÄr tillbaka dem.

Genom göra en kreditprövning frÄn UC sÄ fÄr de en stabilare grund att gÄ pÄ inför ett kreditbeslut, Àn smslÄnen som anvÀnder enklare kreditupplysningar genom exempelvis Bisnode och Creditsafe.

DÀrför tar de allra flesta privatlÄn och lÄn över 50.000 kr sin kreditupplysning frÄn Upplysningscentralen. Vid ansökan till ett större blancolÄn, kommer du ocksÄ att fÄ göra en lite större redogörelse för dina inkomster och utgifter. Detta Àr egentligen inget avancerat och tar bara nÄgra minuter att fylla i. Det gÀller att visa banken att du har pengar över varje mÄnad som bÄde rÀcker till att betala pÄ ditt stora lÄn och att ÀndÄ kunna leva som vanligt.

Ansökningsprocess vid nÀr man lÄnar pengar via privatlÄn

NÀr man ansöker ett smslÄn eller snabblÄn sÄ gÄr hela lÄneprocessen blixtsnabbt, dÀrav namnet. Ofta fÄr man pengarna utbetalt samma dag, Àven pÄ helgerna i form av helglÄn. NÀr man ska lÄna pengar av privatlÄn tar det lite lÀngre tid, ibland mellan 1-3 dagar.

Men det gÄr ÀndÄ att fÄ pengar pÄ kontot via stora privatlÄn samma dag om allt flyter pÄ bra. Fyll i en ansökan före lunch och se till att allt översstÀmmer med uppgifterna som banken kommer att se i sin UC, sÄ har du kanske lÄnet utbetalt pÄ eftermiddagen.

LĂ„neutbetalning samma dag

Om inga hinder föreligger för att bevilja ditt lÄn sÄ Àr det fullt möjligt att fÄ ett stort lÄn samma dag, för om inget Àr missvisande sÄ kommer ansökan att behandlas direkt automatisk och du fÄr besked direkt online. Om nÄgot dÀremot inte stÀmmer, eller avviker frÄn UC-s uppgifter sÄ behöver banken kontakta dig för att stÀlla frÄgor. DÄ blir det en manuell prövning.

Manuell prövning vid lÄneansökan

En manuell prövning krÀver handpÄlÀggning av en person. Det kan ta en dag extra och dÄ Àr det inte sÀkert utbetalningen hinner processas direkt, varav utebetalningen av lÄnet kan bli fördröjt 1-3 dagar.

Ett vanligt exempel pÄ nÀr en manuell prövning mÄste göras, Àr nÀr inkomstuppgifterna frÄn Skatteverket inte hunnit registrerats hos UC. SÄ se till att de uppgifterna du uppger överensstÀmmer med kreditupplysningen för att spara tid och kunna fÄ lÄnet utbetalt snabbare.

NÀr du lÄnar pengar tillkommer rÀnta och kostnader

Till alla lÄn tillkommer rÀntor och kostnader. Banken skulle inte ha rÄd att lÄna ut pengar om de inte tog ut avgifter för lÄnet, som tÀcker upp administrationskostnader och driftkostnader. Den absolut lÀgsta rÀntan pÄ ett lÄn fÄr du genom att lÀmna nÄgot vÀrdefullt i sÀkerhet, som tÀcker upp lÄnets kostnad.

Exempelvis en bostad. NÀr det kommer till privatlÄn sÄ lÀmnar man som bekant inga sÀkerheter och dÀrför blir rÀntan ocksÄ högre. Banken fÄr inte ta ut hur hög rÀnta som helst. Det fÄr inte vara ockerrÀnta och den maximala rÀntan som fÄr tas ut Àr 39%.

Ett vanligt privatlÄn kan se ut sÄ hÀr:

 • LĂ€gsta lĂ„nebelopp 10.000 kr
 • Max lĂ„nebelopp 800.000 kr
 • LĂ€gsta rĂ€nta: 2.95%
 • Högsta rĂ€ntan 29.95%

Hitta bÀsta lÄnet

Du kan spara in tid och pengar genom att ansöka lÄn via en lÄneförmedlare (som Àven kan hjÀlpa dig samla lÄn). Om du inte redan bestÀmt vilken bank du ska ansöka lÄnet hos, sÄ prova en lÄneförmedlaren. IstÀllet för att dÄ ansöka om lÄn hos flera banker sÄ kan du dÄ genom, t.e.x Lendo eller Zmarta, göra en enda ansökan och fÄ offert frÄn flera banker.

Med endast en tagen UC. PÄ sÄ sÀtt fÄr du inte mÄnga förfrÄgningar men kan fÄ erbjudande frÄn upp till 40 banker med en enda ansökan. Att lÄna via lÄneförmedlare Àr helt kostnadsfritt och kan öka dina chanser att lÄna pengar direkt.

GĂ„ upp