LÅN UTAN SÄKERHET

Blancolån- låna utan säkerhet

BLANCOLÅN
Lån utan säkerhet

Med blancolån menas att banken inte kräver någon säkerhet då du vill låna pengar. När du ansöker om lån utan säkerhet, då är det din återbetalningsförmåga som utgör säkerhet för lånet. Därför ställer banken högre krav för att få beviljat stora blancolån utan UC.

Belopp:
Villkor:
Filtrera
Visa fler

Låna utan säkerhet trots låg kreditvärdighet

Om du till exempel ansöker om ett bolån, då lämnar du säkerhet för lånet genom att upprätta ett pantbrev på din bostad, med med blancolån så krävs varken medlåntagare, borgensman eller säkerhet.

När det gäller stora blancolån, är det inte så enkelt att få låna pengar med svag kreditvärdighet. Då får man isåfall vända sig till mindre blancolån. De kallas snabblån, smslån och lån utan UC och är lån där banken inte ställer lika höga krav. Hos oss kan du låna alla typer av lån. Även räntefria lån med ränta från 0 kr och löptid upp till 12 år.

Det går att låna blancolån utan UC, upp till 300.000 kr, utan medlåntagare.  Har du svag kreditvärdighet och du vill låna högre belopp än 300.000 kr, bör du ha en medlåntagare eller en borgensman. Banker som erbjuder blancolån över 300.000 kr tar oftast UC. Att låna 100.000 kr utan UC är populärt. Här hittar du bästa lånet. När du ansöker visas direkt vilken ränta du får.

Olika typer av lån utan säkerhet

 • Alla lån, bortsett från bolån och billån, är i grund och botten, blancolån, det vill säga, lån utan säkerhet
 • Du kan köpa ny bill med blancolån, utan kontantinsats
 • Även snabblån och smslån är en form av blancolån
 • Såvida långivaren inte kräver någon säkerhet, så är det ett blancolån

Det finns blancolån i olika storlekar. Om vi tar till exempel smslån, där är minsta lånebelopp för lån utan säkerhet 500 kr. Det kan låta som ett litet obetydligt belopp att behöva låna. Men om det fattas just 500 kr för att kunna betala sina räkningar, då är det ett betydelsefullt belopp i den stunden.

Stora blancolån utan UC och utan säkerhet

Tittar man på större belopp så finns det blancolån upp till 700.000 kr. För att kunna bli beviljad ett stort lån utan säkerhet då krävs det att ekonomin är väldigt god. En kreditupplysning ska heller inte visa några oklarheter. Det gäller att välja rätt lån för att bli beviljad lån.

Du får till exempel inte ha betalningsanmärkningar eller varit föremål för utmätningsförsök för att få beviljat stora blancolån. Det får heller inte finnas något aktuellt skuldsaldo hos Kronofogden.

Exempel på långivare som ger stora blancolån utan säkerhet är

Desa lån tar UC. Söker du stora blancolån utan UC så titta under fliken snabblån ovan.

Blancolånets ränta och kostnader

Utöver återbetalningen av ditt lån, så tillkommer kostnader i form av ränta och eventuellt avgifter som uppläggningsavgift och avi-avgifter. Räntan sätts individuellt av banken och utgör den största kostnaden för ett lån.

Den effektiva räntan och den nominella räntan anges alltid på bankens sida och är ett bra verktyg när du jämför lån för att hitta ett lån med bättre villkor.

Den varierar i hög grad mellan olika banker och långivare beroende på vem du är som ansöker. Det är alltså dina förutsättningar och ditt kreditbetyg som bestämmer räntan kan man säga.

Individuell ränta

Det är omöjligt att säga exakt vilken ränta just du kommer få eftersom räntesättningen är individuell och baseras på din förmåga att betala tillbaka lånet. Generellt brukar dock räntan hamna någonstans mellan 3 och 30%. för ett blancolån. Det kan jämföra med snabblån och lån utan UC som har räntor upp till 39%. Dessa lån med högre ränta kallas för högkostnadskrediter. Även högkostnadskrediterär en form av blancolån.

Man skulle kunna säga att ju mer pålitlig du framstår i kreditupplysningen, desto lägre ränta erbjuds du av banken.

Kreditupplysning vid låneansökan

Vid ansökt blancolån gör banken en kreditupplysning på dig. Kreditupplysningen visar information om dig och din ekonomi, vilken inkomst du har deklarerat, ifall att om du äger en fastighet, har skuldsaldo och betalningsanmärkningar.

Det görs via ett kreditupplysningsföretag som kan vara från till exempel Bisnode Kredit, Credisafe AB eller UC. De stora bankerna såsom till exempel Swedbank och Ikanobanken, använder alltid UC.

Medlåntagare eller borgensman

Utifrån den information långivaren får från kreditupplysningen tar de ett beslut huruvida du kan beviljas ett blancolån eller ej. Om den visar på risker i form av betalningsanmärkningar, många kreditförfrågningar de senaste 12 månaderna, eller låg inkomst så kan du bli nekad ett blancolån.

Om du inte godkänns för att låna, så kan banken antingen erbjuda dig ett lån tillsammans med en borgensman eller neka dig lån tills du har fått en lägre inkomst eller bättre kreditbetyg.

Lån utan säkerhet får användas till vad du vill

Blancolånåt är ett privatlån, och ett lån utan säkerhet där du använder pengarna till vad du vill. Där kommer inte lånet att utgöra säkerheten och du kan låna pengar direkt via datorn eller mobil. Att du ska gå till en bank för att ansöka lånet gör ingen skillnad i beslutet. Kreditbedömningen är densamma.

I dag reklamförs även många billån som blancolån och i reklam sägs att du kan få ett billån utan kontantinsats. Det här är nu inte riktigt sant, eftersom det då inte är ett billån. Då är det faktiskt ett blancolån. Ett vanligt billån kräver 20% i kontantinsats och håller bilen som säkerhet för lånet. Så krävs det ingen kontantinsats till billånet, då är det ett blancolån.

Villkor för Blancolån

Att ta lån utan säkerhet är vid ansökan precis som vilket lån som helst. Oavsett om det är smslån, blancolån, privatlån, snabblån eller annan högkostnadskredit. Man gör på samma sätt vid ansökan.

Du fyller i namn, adress, personnummer, adress, telefonnummer, bankkonto-nummer och ofta även en liten redogörelse för hur din ekonomi ser ut i dagsläget. Om du har andra lån och krediter så kommer du att få uppge detta.

Du behöver inte skriva vilka andra lån du har, men ska ange det totala beloppet andra lån du har aktiva.

Eftersom snabblån, smslån, lån utan UC och andra lån skiljer sig, främst i storleken på lånebelopp, så skiljer sig också vilken kreditupplysning lånet tar. Lån med mindre belopp, upp till 100.000 kr kan klara sin kreditprövning genom att göra en kreditupplysning från t.e.x Creditsafe eller Bisnode.

Men stora blancolån på några hundra tusen kronor kräver oftast en grundligare redogörelse för din ekonomi innan ett låneavtal kan ingås.

Flera faktorer spelar in vid beviljande av blancolån

Det är inte bara din inkomst och eventuella betalningsanmärkningar som spelar in, utan även din livssituation har betydelse vid ansökan om lån. Om du äger en fastighet och har barn, sambo eller är gift så tas det med i beräkningarna. Har du flyttat och bytt adress många gånger på kort tid, så kan det faktiskt påverkar ditt kreditbetyg på ett negativt sätt.

Blancolånets ränta och kostnader

Blancolån av den större modellen, d.v.s lån mellan 100.000 – 700.000 ger möjlighet till långa återbetalningtider. Vanligast förekommande är en amorteringstid på 3-6 år, men det  går att amortera under både längre och kortare tid, ända upp till 18 år.

Ju längre löptid du väljer för ditt lån, desto mer kommer den totala kostnaden bli för lånet då det är slutbetalt. Lånets ränta tickar för varje månad som går.

Även om alla banker anger riktlinjer och exempelränta, så är det alltid en individuell bedömning som i slutändan görs. Hur pass hög eller låg ränta just du får beror till stor del på hur din ekonomi ser ut.

För högriskkunder blir ett lån utan säkerhet dyrare

Är du en så kallad riskkund så kommer räntan att bli större, än för den som har ett exemplariskt utlåtande av kreditupplysningsföretaget. Så om du i grund och botten har en god ekonomi så får du billigaste lånet.

Lån utan säkerhet är det mest använda lånet i Sverige. I stort sett alla invånare har någon gång kommit i kontakt med blancolån, på ett eller annat sätt. Men lån kan också bli en skuldfälla.

Se till att inte att ansöka av långivare som erbjuder ockerränta. Den maximala årsräntan ett lån får ta ut i Sverige är numera 39%. Hittar du banker med högre ränta så är dessa inte godkända av Finansinspektionen.

Men vilken bank är bäst? Det bästa är att alltid jämföra lån och räntorna som finns på marknaden innan man tecknar avtal.

Om att låna utan säkerhet

Att  ansöka privatlån och låna pengar är vanligt och då är lån utan säkerhet den vanligaste formen av lån för privatpersoner. När man söker lån utan pant så går ansökningsprocessen snabbt. Det krävs inte lika många uppgifter som vid ett borgenslån eller pantlån.

Du kan ansöka privatlån och låna utan säkerhet av de flesta kreditbolag, din egen bank och via onlinelån. De vanligast bankerna som lånar ut pengar utan pant, som hus eller bil, är Ikanobanken, Swedbank och Klicklån. När du söka lån utan säkerhet så krävs en inkomst. För privatlån utan säkerhet, krävs även Bank-Id och svenskt medborgarskap.

Låna pengar utan pantbrev

Du behöver inte ordna fram ett lagfartsbevis eller upprätta pantbrev för att få ett lån utan säkerhet. Det räcker med ditt personnummer samt bevis på att du har någon sorts inkomst. Dina inkomstuppgifter kan banken se i en kreditupplysning.

Det finns banker som lånar ut upp till 1 miljon kronor utan säkerhet. Det vanligaste är dock att man lånar 10.000 kr och uppåt utan pantsättning.

Låna pengar utan säkerhet är enkelt

Det är enkelt att låna pengar utan säkerhet. Oavsett om det är ett lån utan UC eller banklån, så kallat, privatlån som du söker så går det snabbt och enkelt att ansöka.

Får du inte låna pengar utan säkerhet?

Har du provat ”överallt” men fått nej. Då kanske du ska titta på lån med betalningsanmärkningar. De har lägre krav för att få låna och inte heller där krävs säkerhet för att få låna.

När man vill låna större lån, så krävs det att man har en inkomst. Lika stora krav finns oftast inte för smslån och snabblån som är lån utan UC. Där kan man låna pengar upp till 100 000 kronor utan deklarerad inkomst.

Håll utkik efter banker som har hög trafik och vill låna pengar till dig.

Låna enkelt pengar via privatlån hemifrån

lån utan säkerhet

När du vill låna pengar utan att lämna säkerhet, blancolån, så behöver du inte åka in till ett bankkontor.

Du ansöker det lånebelopp och den återbetalningstid du önskar online. I första steget så tas en kreditupplysning där banken kan se din inkomst. (Undrar du nu om det finns lån utan kreditupplysning?)

Ifall att du inte har en deklarerad inkomst så kommer de antingen att kontakta dig för att begära komplettering, eller ge avslag direkt på skärmen.

Användning av lån utan säkerhet

Lån som inte kräver säkerhet, eller konsumtionslån som det också heter, är den vanligaste formen av lån vi har i Sverige. Allt som krävs är en inkomst och en sund ekonomi.

Anledningen till att låneformen är så populärt är att det är ett flexibelt lån som är lätt att ansöka. Det krävs ingen borgen eller säkerhet för att låna pengar och ansökningsförfarandet går snabbt.

Ett lån utan säkerhet kan man använda till vad man vill. Det finns ingen fastighet eller egendom bunden till lånet, utan det utlånade kapitalet är fritt att använda till vad man vill. Om man ska köpa ett hus så kan man lämpligen använda ett lån till kontantinsats eller handpenning, ifall inget sparat kapital finns.

Det innebär att man inte behöver ett sparkapital för att skaffa bolån och köpta hus. De sista % kan finansieras med ett lån utan säkerhet. Om ett befintligt hus redan är fullbelånat så kan ett konsumtionslån kommaväl till pass vid husrenovering.

Ett så kallat konsumtionslån är ett lån utan säkerhet, som man oftast får använda till vad man vill, men du får inte glömma bort att alla lån ska betalas tillbaka tillsammans med ränta och kostnader. Var nog med att jämför de lån utan säkerhet som finns, innan du väljer ett lån. Med lägsta räntan på kontraktet så kan du spara många hundralappar, kanske till och med tusenlappar.

Lånets amortering och löptid

När du lånar utan säkerhet, så bestämmer du vilket belopp du vill ansöka och när lånet ska vara återbetalt. Det kallas för amortering eller löptid. Under löptiden så återbetalar du varje månad ett belopp som avser amortering och ränta. Det finns stor flexibilitet i återbetalningen av ett lån.

Amorteringen ska vara regelbunden och vanligtvis så dras samma belopp varje månad från ditt bankkonto in till långivarens konto, via Autogiro.

Hur mycket du vill låna vet du säkert redan, men att bestämma amorteringstid kan vara svårare. Du vill betala så lite som möjligt varje månad, men även att lånet ska bli återbetalt så snabbt som möjligt.

Vanligast för lån som inte kräver säkerhet, är att man väljer en amoteringstid på 3 år. Tänk på att ju längre amorteringstid, desto mer kostnader tillkommer. Ränta tickar på det obetalade beloppet till dess att hela lånet är betalt.

Villkor för att låna

 • Myndig
 • Regelbunden inkomst
 • Sund ekonomi
 • Inget skuldsaldo
 • Ej föremål för utmätning

Vanligaste frågor om blancolånet

Kan jag få ett blancolån med lågt kreditbetyg?

Mindre blancolån kan bevilja lån med lågt kreditbetyg, men i detta fall är snabblån ett bättre alternativ.

Vad får man använda blancolånet till?

Till vad du vill! kräver lånet inte säkerhet så kräver inte heller banken att få veta vad du ska göra med pengarna.

Är blancolån svårare att få än snabblån?

Det kan i vissa fall vara svårare att få ett blancolån. Dels om du har många förfrågningar hos UC, dels om du vill låna stort belopp och har liten inkomst.Lägg till frågaSidebar Layout

Olika typer av blancolån utan säkerhet

 • Alla lån, bortsett från bolån och billån, är i grund och botten, blancolån, det vill säga, lån utan säkerhet
 • Du kan köpa ny bill med blancolån, utan kontantinsats
 • Även snabblån och smslån är en form av blancolån
 • Såvida långivaren inte kräver någon säkerhet, så är det ett blancolån

Det finns blancolån i olika storlekar. Om vi tar till exempel smslån, där är minsta lånebelopp för lån utan säkerhet 500 kr. Det kan låta som ett litet obetydligt belopp att behöva låna. Men om det fattas just 500 kr för att kunna betala sina räkningar, då är det ett betydelsefullt belopp i den stunden.

Stora blancolån utan UC och utan säkerhet

Tittar man på större belopp så finns det blancolån upp till 700.000 kr. För att kunna bli beviljad ett stort lån utan säkerhet då krävs det att ekonomin är väldigt god. En kreditupplysning ska heller inte visa några oklarheter. Det gäller att välja rätt lån för att bli beviljad lån.

Du får till exempel inte ha betalningsanmärkningar eller varit föremål för utmätningsförsök för att få beviljat stora blancolån. Det får heller inte finnas något aktuellt skuldsaldo hos Kronofogden.

Exempel på långivare som ger stora blancolån utan säkerhet är

Desa lån tar UC. Söker du stora blancolån utan UC så titta under fliken snabblån ovan.

Blancolånets ränta och kostnader

Utöver återbetalningen av ditt lån, så tillkommer kostnader i form av ränta och eventuellt avgifter som uppläggningsavgift och avi-avgifter. Räntan sätts individuellt av banken och utgör den största kostnaden för ett lån.

Den effektiva räntan och den nominella räntan anges alltid på bankens sida och är ett bra verktyg när du jämför lån för att hitta ett lån med bättre villkor.

Den varierar i hög grad mellan olika banker och långivare beroende på vem du är som ansöker. Det är alltså dina förutsättningar och ditt kreditbetyg som bestämmer räntan kan man säga.

Det är omöjligt att säga exakt vilken ränta just du kommer få eftersom räntesättningen är individuell och baseras på din förmåga att betala tillbaka lånet. Generellt brukar dock räntan hamna någonstans mellan 3 och 30%. för ett blancolån. Det kan jämföra med snabblån och lån utan UC som har räntor upp till 39%. Dessa lån med högre ränta kallas för högkostnadskrediter. Även högkostnadskrediterär en form av blancolån.

Man skulle kunna säga att ju mer pålitlig du framstår i kreditupplysningen, desto lägre ränta erbjuds du av banken.

Kreditupplysning vid låneansökan

Vid ansökt blancolån gör banken en kreditupplysning på dig. Kreditupplysningen visar information om dig och din ekonomi, vilken inkomst du har deklarerat, ifall att om du äger en fastighet, har skuldsaldo och betalningsanmärkningar.

Det görs via ett kreditupplysningsföretag som kan vara från till exempel Bisnode Kredit, Credisafe AB eller UC. De stora bankerna såsom till exempel Swedbank och Ikanobanken, använder alltid UC.

Utifrån den information långivaren får från kreditupplysningen tar de ett beslut huruvida du kan beviljas ett blancolån eller ej. Om den visar på risker i form av betalningsanmärkningar, många kreditförfrågningar de senaste 12 månaderna, eller låg inkomst så kan du bli nekad ett blancolån.

Om du inte godkänns för att låna, så kan banken antingen erbjuda dig ett lån tillsammans med en borgensman eller neka dig lån tills du har fått en lägre inkomst eller bättre kreditbetyg.

Använd pengarna till vad du vill

Blancolånåt är ett privatlån, och ett lån utan säkerhet där du använder pengarna till vad du vill. Där kommer inte lånet att utgöra säkerheten och du kan låna pengar direkt via datorn eller mobil. Att du ska gå till en bank för att ansöka lånet gör ingen skillnad i beslutet. Kreditbedömningen är densamma.

I dag reklamförs även många billån som blancolån och i reklam sägs att du kan få ett billån utan kontantinsats. Det här är nu inte riktigt sant, eftersom det då inte är ett billån. Då är det faktiskt ett blancolån. Ett vanligt billån kräver 20% i kontantinsats och håller bilen som säkerhet för lånet. Så krävs det ingen kontantinsats till billånet, då är det ett blancolån.

Villkor för lån utan säkerhet

Att låna pengar utan säkerhet är vid ansökan precis som vilket lån som helst. Oavsett om det är smslån, blancolån, privatlån, snabblån eller annan högkostnadskredit. Man gör på samma sätt vid ansökan.

Du fyller i namn, adress, personnummer, adress, telefonnummer, bankkonto-nummer och ofta även en liten redogörelse för hur din ekonomi ser ut i dagsläget. Om du har andra lån och krediter så kommer du att få uppge detta.

Du behöver inte skriva vilka andra lån du har, men ska ange det totala beloppet andra lån du har aktiva.

Eftersom snabblån, smslån, lån utan UC och andra lån skiljer sig, främst i storleken på lånebelopp, så skiljer sig också vilken kreditupplysning lånet tar. Lån med mindre belopp, upp till 100.000 kr kan klara sin kreditprövning genom att göra en kreditupplysning från t.e.x Creditsafe eller Bisnode.

Men stora blancolån på några hundra tusen kronor kräver oftast en grundligare redogörelse för din ekonomi innan ett låneavtal kan ingås.

Flera faktorer spelar in vid beviljande av blancolån

Det är inte bara din inkomst och eventuella betalningsanmärkningar som spelar in, utan även din livssituation har betydelse vid ansökan om lån. Om du äger en fastighet och har barn, sambo eller är gift så tas det med i beräkningarna. Har du flyttat och bytt adress många gånger på kort tid, så kan det faktiskt påverkar ditt kreditbetyg på ett negativt sätt.

Blancolånets ränta och kostnader

Blancolån av den större modellen, d.v.s lån mellan 100.000 – 700.000 ger möjlighet till långa återbetalningtider. Vanligast förekommande är en amorteringstid på 3-6 år, men det  går att amortera under både längre och kortare tid, ända upp till 18 år.

Ju längre löptid du väljer för ditt lån, desto mer kommer den totala kostnaden bli för lånet då det är slutbetalt. Lånets ränta tickar för varje månad som går.

Även om alla banker anger riktlinjer och exempelränta, så är det alltid en individuell bedömning som i slutändan görs. Hur pass hög eller låg ränta just du får beror till stor del på hur din ekonomi ser ut.

För högriskkunder blir blancolånet dyrare

Är du en så kallad riskkund så kommer räntan att bli större, än för den som har ett exemplariskt utlåtande av kreditupplysningsföretaget. Så om du i grund och botten har en god ekonomi så får du billigaste lånet.

Lån utan säkerhet är det mest använda lånet i Sverige. I stort sett alla invånare har någon gång kommit i kontakt med blancolån, på ett eller annat sätt. Men lån kan också bli en skuldfälla.

Se till att inte att ansöka av långivare som erbjuder ockerränta. Den maximala årsräntan ett lån får ta ut i Sverige är numera 39%. Hittar du banker med högre ränta så är dessa inte godkända av Finansinspektionen.

Men vilken bank är bäst? Det bästa är att alltid jämföra lån och räntorna som finns på marknaden innan man tecknar avtal.

Om att låna utan säkerhet

Att  ansöka privatlån och låna pengar är vanligt och då är lån utan säkerhet den vanligaste formen av lån för privatpersoner. När man söker lån utan pant så går ansökningsprocessen snabbt. Det krävs inte lika många uppgifter som vid ett borgenslån eller pantlån.

Du kan ansöka privatlån och låna utan säkerhet av de flesta kreditbolag, din egen bank och via onlinelån. De vanligast bankerna som lånar ut pengar utan pant, som hus eller bil, är Ikanobanken, Swedbank och Klicklån. När du söka lån utan säkerhet så krävs en inkomst. För privatlån utan säkerhet, krävs även Bank-Id och svenskt medborgarskap.

Lån utan pantbrev

Du behöver inte ordna fram ett lagfartsbevis eller upprätta pantbrev för att få ett lån utan säkerhet. Det räcker med ditt personnummer samt bevis på att du har någon sorts inkomst. Dina inkomstuppgifter kan banken se i en kreditupplysning.

Det finns banker som lånar ut upp till 1 miljon kronor utan säkerhet. Det vanligaste är dock att man lånar 10.000 kr och uppåt utan pantsättning.

Låna pengar utan säkerhet är enkelt

Det är enkelt att låna pengar utan säkerhet. Oavsett om det är ett lån utan UC eller banklån, så kallat, privatlån som du söker så går det snabbt och enkelt att ansöka.

Får du inte låna pengar utan säkerhet?

Har du provat ”överallt” men fått nej. Då kanske du ska titta på lån med betalningsanmärkningar. De har lägre krav för att få låna och inte heller där krävs säkerhet för att få låna.

När man vill låna större lån, så krävs det att man har en inkomst. Lika stora krav finns oftast inte för smslån och snabblån som är lån utan UC. Där kan man låna pengar upp till 100 000 kronor utan deklarerad inkomst.

Håll utkik efter banker som har hög trafik och vill låna pengar till dig.

Låna enkelt pengar via privatlån hemifrån

lån utan säkerhet

När du vill låna pengar utan att lämna säkerhet, blancolån, så behöver du inte åka in till ett bankkontor.

Du ansöker det lånebelopp och den återbetalningstid du önskar online. I första steget så tas en kreditupplysning där banken kan se din inkomst. (Undrar du nu om det finns lån utan kreditupplysning?)

Ifall att du inte har en deklarerad inkomst så kommer de antingen att kontakta dig för att begära komplettering, eller ge avslag direkt på skärmen.

Användning av privatlån utan säkerhet

Lån som inte kräver säkerhet, eller konsumtionslån som det också heter, är den vanligaste formen av lån vi har i Sverige. Allt som krävs är en inkomst och en sund ekonomi.

Anledningen till att låneformen är så populärt är att det är ett flexibelt lån som är lätt att ansöka. Det krävs ingen borgen eller säkerhet för att låna pengar och ansökningsförfarandet går snabbt.

Ett lån utan säkerhet kan man använda till vad man vill. Det finns ingen fastighet eller egendom bunden till lånet, utan det utlånade kapitalet är fritt att använda till vad man vill. Om man ska köpa ett hus så kan man lämpligen använda ett lån till kontantinsats eller handpenning, ifall inget sparat kapital finns.

Det innebär att man inte behöver ett sparkapital för att skaffa bolån och köpta hus. De sista % kan finansieras med ett lån utan säkerhet. Om ett befintligt hus redan är fullbelånat så kan ett konsumtionslån kommaväl till pass vid husrenovering.

Ett så kallat konsumtionslån är ett lån utan säkerhet, som man oftast får använda till vad man vill, men du får inte glömma bort att alla lån ska betalas tillbaka tillsammans med ränta och kostnader. Var nog med att jämför de lån utan säkerhet som finns, innan du väljer ett lån. Med lägsta räntan på kontraktet så kan du spara många hundralappar, kanske till och med tusenlappar.

Amortering och löptid

När du lånar utan säkerhet, så bestämmer du vilket belopp du vill ansöka och när lånet ska vara återbetalt. Det kallas för amortering eller löptid. Under löptiden så återbetalar du varje månad ett belopp som avser amortering och ränta. Det finns stor flexibilitet i återbetalningen av ett lån.

Amorteringen ska vara regelbunden och vanligtvis så dras samma belopp varje månad från ditt bankkonto in till långivarens konto, via Autogiro.

Hur mycket du vill låna vet du säkert redan, men att bestämma amorteringstid kan vara svårare. Du vill betala så lite som möjligt varje månad, men även att lånet ska bli återbetalt så snabbt som möjligt.

Vanligast för lån som inte kräver säkerhet, är att man väljer en amoteringstid på 3 år. Tänk på att ju längre amorteringstid, desto mer kostnader tillkommer. Ränta tickar på det obetalade beloppet till dess att hela lånet är betalt.

Villkor för att låna

 • Myndig
 • Regelbunden inkomst
 • Sund ekonomi
 • Inget skuldsaldo
 • Ej föremål för utmätning

Vanligaste frågor om blancolånet

Kan jag få ett blancolån med lågt kreditbetyg?

Mindre blancolån kan bevilja lån med lågt kreditbetyg, men i detta fall är snabblån ett bättre alternativ.

Vad får man använda blancolånet till?

Till vad du vill! kräver lånet inte säkerhet så kräver inte heller banken att få veta vad du ska göra med pengarna.

Är blancolån svårare att få än snabblån?

Det kan i vissa fall vara svårare att få ett blancolån. Dels om du har många förfrågningar hos UC, dels om du vill låna stort belopp och har liten inkomst.

Gå upp