BLANCOLÅN

Blancolån- låna utan säkerhet

Blancolån

Blancolån är ett så kallat ”blankt” lån. Detta betyder att långivaren inte kräver någon säkerhet då du ska låna pengar av dem. Om du till exempel ansöker om ett bolån så lämnar du säkerhet för lånet genom att upprätta ett pantbrev på din bostad. Är du less på köer? Då ska du ansöka lån online.

Ansök blancolån

Belopp
Löptid
  • Filtrera
  • Välj enbart lån utan UC
  • Godkänner betalningsanmärkning
  • Lösa lån och skulder

Men när du lånar ett blancolån, då är det din återbetalningsförmåga som blir säkerhet för lånet. Därför är det också högre krav för att få blancolån och inte så enkelt att få låna pengar med svag kreditvärdighet. Det går att låna 100.000 kr utan medlåntagare med hyfsad inkomst, men om din kreditvärdighet är låg och du vill låna högre belopp bör du ha en medlåntagare.

Blancolån och att låna pengar utan säkerhet
Blancolån och att låna pengar utan säkerhet

Olika blancolån

Alla lån utan Uc är i grund och botten, blanka lån, det vill säga lån utan säkerhet. Även smslån är blancolån. Såvida långivaren inte kräver någon säkerhet, så är det ett blancolån. För att få räknas som en bank och bedriva utlåning i Sverige, så krävs att man har tillstånd från Finansinspektionen.

Det finns blancolån i olika storlekar. Om tar till exempel ett smslån, då är minsta lånebelopp för lån utan säkerhet 500 kr. Det kan låta som ett litet obetydligt belopp att behöva låna.

Men om det fattas just 500 kr för att kunna betala sina räkningar, då är det ett betydelsefullt belopp.

Går man upp till större belopp så finns det blancolån upp till 700.000 kr. För att bli beviljad ett så stort lån utan säkerhet, då krävs det att ekonomin är god. En kreditupplysning ska heller inte visa några oklarheter. Till exempel betalningsanmärkningar eller utmätningsförsök. Om man vill låna 300.000 kr eller mer så krävs ibland en medlåntagare.

Det får inte finnas något aktuellt skuldsaldo hos Kronofogden. Exempel på långivare som ger stora krediter utan säkerhet är

Ränta och avgifter tillkommer lånets kostnader

Utöver återbetalningen av lånet tillkommer kostnader i form av ränta och eventuella avgifter som uppläggningsavgift och avi-avgifter. Räntan utgör den största kostnaden och varierar i hög grad mellan olika banker och långivare beroende på vem det är som ansöker.

Det är omöjligt att säga exakt vilken ränta just du kommer få eftersom räntesättningen är individuell och baseras på din förmåga att betala tillbaka lånet. Generellt brukar dock räntan hamna någonstans mellan 3 och 30%. Ju mer pålitlig du framstår desto lägre ränta erbjuds du. Vid försenad betalning tillkommer även dröjsmålsränta.

Villkor för blancolån

Vid ansökan blancolån så gör långivaren en kreditupplysning på dig med. Kreditupplysningen visar information om dig och din ekonomi, vilken inkomst du har deklarerat, ifall att om du äger en fastighet, har skuldsaldo och betalningsanmärkningar, mm. Det görs via ett kreditupplysningsföretag som vara till exempel Bisnode, Credisafe eller UC. De större bankerna använder vanligtvis UC (Upplysningscentralen).

Utifrån den information långivaren får från kreditupplysningen tar de ett beslut huruvida du kan beviljas ett blancolån eller ej. Om det visar på risker i form av betalningsanmärkningar, många kreditförfrågningar de senaste 12 månaderna, eller låg inkomst så kan du bli nekad ett blancolån. Då kan banken antingen erbjuda dig ett lån tillsammans med en borgensman eller neka lån.

Flera faktorer spelar in vid beviljande av lån utan säkerhet

Det är inte bara din inkomst och eventuella betalningsanmärkningar som spelar in, utan även din livssituation har betydelse vid ansökan om lån. Om du äger en fastighet och har barn, sambo eller är gift så tas det med i beräkningarna.

Blancolån ränta och kostnader

Blancolån av den större modellen, d.v.s lån mellan 100.000 – 700.000 ger möjlighet till långa återbetalningtider. Vanligast förekommande är 3-6 år, men det  går att amortera under både längre och kortare tid, ända upp till 15 år.

Ju längre löptid du väljer för ditt lån, desto mer kommer den totala kostnaden bli för lånet då det är slutbetalt. Lånets ränta tickar för varje månad som går.

Även om alla banker har riktlinjer och exempelränta så är det alltid en individuell bedömning som i slutändan görs. Hur pass hög eller låg ränta just du får beror till stor del på hur din ekonomi ser ut. Är du en så kallad riskkund så kommer räntan att bli större, än för den som har ett exemplariskt utlåtande av kreditupplysningsföretaget. Så om du i grund och botten har en god ekonomi så får du billigaste lånet.

Gå uppåt