BLANCOLÅN

Blancolån och att låna pengar utan säkerhet

Med blancolån menas att långivaren inte kräver någon säkerhet då du vill låna pengar.

Hur mycket vill du låna?
Välj löptid
VÄLJ:
Visa fler lån

BLANCOLÅN

Om du till exempel ansöker om ett bolån, då lämnar du säkerhet för lånet genom att upprätta ett pantbrev på din bostad.

Men när du ansöker ett blancolån, då är det din återbetalningsförmåga som utgör säkerhet för lånet. Därför ställer banken högre krav för att få beviljat blancolån.

Om du har svag kreditvärdighet

När det gäller stora blancolån, är det inte så enkelt att få låna pengar med svag kreditvärdighet. Då får man isåfall vända sig till snabblån och lån utan UC, där kreditgivarna inte ställer lika höga krav.

Det går att låna 100.000 kr utan medlåntagare, men om din kreditvärdighet är låg och du vill låna högre belopp bör du ha en medlåntagare eller en borgensman.

Olika blancolån

Alla lån, bortsett från bolån och billlån, är i grund och botten, blancolån, det vill säga lån utan säkerhet. Även smslån är en form av blancolån. Såvida långivaren inte kräver någon säkerhet, så är det ett blancolån.

Det finns blancolån i olika storlekar. Till exempel smslån, där är minsta lånebelopp för lån utan säkerhet 500 kr. Det kan låta som ett litet obetydligt belopp att behöva låna. Men om det fattas just 500 kr för att kunna betala sina räkningar, då är det ett betydelsefullt belopp i den stunden.

Stora blancolån

Tittar man på större belopp så finns det blancolån upp till 800.000 kr. För att bli beviljad ett så stort lån utan säkerhet, då krävs det att ekonomin är väldigt god. En kreditupplysning ska heller inte visa några oklarheter. Det gäller att välja rätt lån för att bli beviljad lån.

Du får till exempel inte ha betalningsanmärkningar eller varit föremål för utmätningsförsök. Det får heller inte finnas något aktuellt skuldsaldo hos Kronofogden.

Exempel på långivare som ger stora krediter utan säkerhet är

Ränta och avgifter tillkommer blancolånets kostnader

Utöver återbetalningen av lånet tillkommer kostnader i form av ränta och eventuella avgifter som uppläggningsavgift och avi-avgifter. Räntan utgör den största kostnaden och varierar i hög grad mellan olika banker och långivare beroende på vem det är som ansöker.

Det är omöjligt att säga exakt vilken ränta just du kommer få eftersom räntesättningen är individuell och baseras på din förmåga att betala tillbaka lånet. Generellt brukar dock räntan hamna någonstans mellan 3 och 30%. Lån med hög ränta kallas för högkostnadskredit, vilka även de är en form av blancolån. Ju mer pålitlig du framstår desto lägre ränta erbjuds du.

Villkor för blancolån

Vid ansökt blancolån gör långivaren en kreditupplysning på dig. Kreditupplysningen visar information om dig och din ekonomi, vilken inkomst du har deklarerat, ifall att om du äger en fastighet, har skuldsaldo och betalningsanmärkningar, mm. Det görs via ett kreditupplysningsföretag som vara till exempel Bisnode, Credisafe eller UC. De större bankerna såsom till exempel Swedbank, använder vanligtvis UC (Upplysningscentralen).

Utifrån den information långivaren får från kreditupplysningen tar de ett beslut huruvida du kan beviljas ett blancolån eller ej. Om det visar på risker i form av betalningsanmärkningar, många kreditförfrågningar de senaste 12 månaderna, eller låg inkomst så kan du bli nekad ett blancolån. Då kan banken antingen erbjuda dig ett lån tillsammans med en borgensman eller neka lån.

Flera faktorer spelar in vid beviljande av blancolån

Det är inte bara din inkomst och eventuella betalningsanmärkningar som spelar in, utan även din livssituation har betydelse vid ansökan om lån. Om du äger en fastighet och har barn, sambo eller är gift så tas det med i beräkningarna. Har du flyttar och bytt adress många gånger på kort tid, så kan det faktiskt påverkar ditt kreditbetyg.

Blancolånets ränta och kostnader

Blancolån- låna utan säkerhet
Blancolån- låna utan säkerhet

Blancolån av den större modellen, d.v.s lån mellan 100.000 – 800.000 ger möjlighet till långa återbetalningtider. Vanligast förekommande är 3-6 år, men det  går att amortera under både längre och kortare tid, ända upp till 18 år.

Ju längre löptid du väljer för ditt lån, desto mer kommer den totala kostnaden bli för lånet då det är slutbetalt. Lånets ränta tickar för varje månad som går.

Även om alla banker har riktlinjer och exempelränta så är det alltid en individuell bedömning som i slutändan görs. Hur pass hög eller låg ränta just du får beror till stor del på hur din ekonomi ser ut. Är du en så kallad riskkund så kommer räntan att bli större, än för den som har ett exemplariskt utlåtande av kreditupplysningsföretaget. Så om du i grund och botten har en god ekonomi så får du billigaste lånet.

Gå uppåt