BLANCOLÅN

BlancolÄn- lÄna utan sÀkerhet

BLANCOLÅN
LÄna utan sÀkerhet

Med blancolÄn menas att banken inte krÀver nÄgon sÀkerhet dÄ du vill lÄna pengar. NÀr du ansöker ett stort blancolÄn, dÄ Àr det din ÄterbetalningsförmÄga som utgör sÀkerhet för lÄnet. DÀrför stÀller banken högre krav för att fÄ beviljat stora blancolÄn.

Belopp:
Villkor:
VĂ€lj:
Visa fler lÄn

BlancolÄn med svag kreditvÀrdighet

Om du till exempel ansöker om ett bolÄn, dÄ lÀmnar du sÀkerhet för lÄnet genom att upprÀtta ett pantbrev pÄ din bostad, med med blancolÄn sÄ krÀvs varken medlÄntagare, borgensman eller sÀkerhet.

NÀr det gÀller stora blancolÄn, Àr det inte sÄ enkelt att fÄ lÄna pengar med svag kreditvÀrdighet. DÄ fÄr man isÄfall vÀnda sig till mindre blancolÄn. De kallas snabblÄn, smslÄn och lÄn utan UC och Àr lÄn dÀr banken inte stÀller lika höga krav.

Det gÄr att lÄna blancolÄn utan UC, upp till 300.000 kr, utan medlÄntagare.  Har du svag kreditvÀrdighet och du vill lÄna högre belopp Àn 300.000 kr, bör du ha en medlÄntagare eller en borgensman. Banker som erbjuder blancolÄn över 300.000 kr tar oftast UC.

Olika typer av blancolÄn

 • Alla lĂ„n, bortsett frĂ„n bolĂ„n och billĂ„n, Ă€r i grund och botten, blancolĂ„n, det vill sĂ€ga, lĂ„n utan sĂ€kerhet
 • Även snabblĂ„n och smslĂ„n Ă€r en form av blancolĂ„n
 • SĂ„vida lĂ„ngivaren inte krĂ€ver nĂ„gon sĂ€kerhet, sĂ„ Ă€r det ett blancolĂ„n

Det finns blancolÄn i olika storlekar. Om vi tar till exempel smslÄn, dÀr Àr minsta lÄnebelopp för lÄn utan sÀkerhet 500 kr. Det kan lÄta som ett litet obetydligt belopp att behöva lÄna. Men om det fattas just 500 kr för att kunna betala sina rÀkningar, dÄ Àr det ett betydelsefullt belopp i den stunden.

Stora blancolÄn utan UC

Tittar man pÄ större belopp sÄ finns det blancolÄn upp till 700.000 kr. För att bli beviljad ett sÄ stort lÄn utan sÀkerhet, dÄ krÀvs det att ekonomin Àr vÀldigt god. En kreditupplysning ska heller inte visa nÄgra oklarheter. Det gÀller att vÀlja rÀtt lÄn för att bli beviljad lÄn.

Du fÄr till exempel inte ha betalningsanmÀrkningar eller varit föremÄl för utmÀtningsförsök för att fÄ beviljat stora blancolÄn. Det fÄr heller inte finnas nÄgot aktuellt skuldsaldo hos Kronofogden.

Exempel pÄ lÄngivare som ger stora blancolÄn utan sÀkerhet Àr

 • Swedbank
 • Bank Norwegian
 • Lendo

Desa lÄn tar UC. Söker du stora blancolÄn utan UC sÄ titta under fliken snabblÄn ovan.

BlancolÄnets rÀnta och kostnader

Utöver Äterbetalningen av ditt lÄn, sÄ tillkommer kostnader i form av rÀnta och eventuellt avgifter som upplÀggningsavgift och avi-avgifter. RÀntan utgör den största kostnaden för ett lÄn.

Den varierar i hög grad mellan olika banker och lÄngivare beroende pÄ vem du Àr som ansöker. Det Àr alltsÄ dina förutsÀttningar och ditt kreditbetyg som bestÀmmer rÀntan kan man sÀga.

Det Ă€r omöjligt att sĂ€ga exakt vilken rĂ€nta just du kommer fĂ„ eftersom rĂ€ntesĂ€ttningen Ă€r individuell och baseras pĂ„ din förmĂ„ga att betala tillbaka lĂ„net. Generellt brukar dock rĂ€ntan hamna nĂ„gonstans mellan 3 och 30%. för ett blancolĂ„n. Det kan jĂ€mföra med snabblĂ„n och lĂ„n utan UC som har rĂ€ntor upp till 39%. Dessa lĂ„n med högre rĂ€nta kallas för högkostnadskrediter. Även högkostnadskrediterĂ€r en form av blancolĂ„n.

Man skulle kunna sÀga att ju mer pÄlitlig du framstÄr i kreditupplysningen, desto lÀgre rÀnta erbjuds du av banken.

Kreditupplysning vid lÄneansökan

Vid ansökt blancolÄn gör banken en kreditupplysning pÄ dig. Kreditupplysningen visar information om dig och din ekonomi, vilken inkomst du har deklarerat, ifall att om du Àger en fastighet, har skuldsaldo och betalningsanmÀrkningar.

Det görs via ett kreditupplysningsföretag som kan vara frÄn till exempel Bisnode Kredit, Credisafe AB eller UC. De stora bankerna sÄsom till exempel Swedbank och Ikanobanken, anvÀnder alltid UC.

UtifrÄn den information lÄngivaren fÄr frÄn kreditupplysningen tar de ett beslut huruvida du kan beviljas ett blancolÄn eller ej. Om den visar pÄ risker i form av betalningsanmÀrkningar, mÄnga kreditförfrÄgningar de senaste 12 mÄnaderna, eller lÄg inkomst sÄ kan du bli nekad ett blancolÄn.

Om du inte godkÀnns för att lÄna, sÄ kan banken antingen erbjuda dig ett lÄn tillsammans med en borgensman eller neka dig lÄn tills du har fÄtt en lÀgre inkomst eller bÀttre kreditbetyg.

BlancolÄnÄt Àr ett privatlÄn, och ett lÄn utan sÀkerhet dÀr du anvÀnder pengarna till vad du vill. DÀr kommer inte lÄnet att utgöra sÀkerheten och du kan lÄna pengar direkt via datorn eller mobil. Att ska till en bank för att ansöka lÄnet gör ingen skillnad i beslutet. Kreditbedömningen Àr densamma.

I dag reklamförs Àven mÄnga billÄn som blancolÄn och i reklam sÀgs att du kan fÄ ett billÄn utan kontantinsats. Det hÀr Àr nu inte riktigt sant, eftersom det dÄ inte Àr ett billÄn. DÄ Àr det faktiskt ett blancolÄn. Ett vanligt billÄn krÀver 20% i kontantinsats och hÄller bilen som sÀkerhet för lÄnet. SÄ krÀvs det ingen kontantinsats till billÄnet, dÄ Àr det ett blancolÄn.

Villkor för BlancolÄn

Att lÄna pengar utan sÀkerhet Àr vid ansökan precis som vilket lÄn som helst. Oavsett om det Àr smslÄn, blancolÄn, privatlÄn, snabblÄn eller annan högkostnadskredit. Man gör pÄ samma sÀtt vid ansökan.

Du fyller i namn, adress, personnummer, adress, telefonnummer, bankkonto-nummer och ofta Àven en liten redogörelse för hur din ekonomi ser ut i dagslÀget. Om du har andra lÄn och krediter sÄ kommer du att fÄ uppge detta.

Du behöver inte skriva vilka andra lÄn du har, men ska ange det totala beloppet andra lÄn du har aktiva.

Eftersom snabblÄn, smslÄn, lÄn utan Uc och andra lÄn skiljer sig, frÀmst i storleken pÄ lÄnebelopp, sÄ skiljer sig ocksÄ vilken kreditupplysning lÄnet tar. LÄn med mindre belopp, upp till 100.000 kr kan klara sin kreditprövning genom att göra en kreditupplysning frÄn t.e.x Creditsafe eller Bisnode.

Men stora blancolÄn pÄ nÄgra hundra tusen kronor krÀver oftast en grundligare redogörelse för din ekonomi innan ett lÄneavtal kan ingÄs.

Flera faktorer spelar in vid beviljande av blancolÄn

Det Àr inte bara din inkomst och eventuella betalningsanmÀrkningar som spelar in, utan Àven din livssituation har betydelse vid ansökan om lÄn. Om du Àger en fastighet och har barn, sambo eller Àr gift sÄ tas det med i berÀkningarna. Har du flyttat och bytt adress mÄnga gÄnger pÄ kort tid, sÄ kan det faktiskt pÄverkar ditt kreditbetyg pÄ ett negativt sÀtt.

BlancolÄnets rÀnta och kostnader

BlancolĂ„n av den större modellen, d.v.s lĂ„n mellan 100.000 – 700.000 ger möjlighet till lĂ„nga Ă„terbetalningtider. Vanligast förekommande Ă€r en amorteringstid pĂ„ 3-6 Ă„r, men det  gĂ„r att amortera under bĂ„de lĂ€ngre och kortare tid, Ă€nda upp till 18 Ă„r.

Ju lÀngre löptid du vÀljer för ditt lÄn, desto mer kommer den totala kostnaden bli för lÄnet dÄ det Àr slutbetalt. LÄnets rÀnta tickar för varje mÄnad som gÄr.

Även om alla banker anger riktlinjer och exempelrĂ€nta, sĂ„ Ă€r det alltid en individuell bedömning som i slutĂ€ndan görs. Hur pass hög eller lĂ„g rĂ€nta just du fĂ„r beror till stor del pĂ„ hur din ekonomi ser ut.

För högriskkunder blir blancolÄnet dyrare

Är du en sĂ„ kallad riskkund sĂ„ kommer rĂ€ntan att bli större, Ă€n för den som har ett exemplariskt utlĂ„tande av kreditupplysningsföretaget. SĂ„ om du i grund och botten har en god ekonomi sĂ„ fĂ„r du billigaste lĂ„net.

LÄn utan sÀkerhet Àr det mest anvÀnda lÄnet i Sverige. I stort sett alla invÄnare har nÄgon gÄng kommit i kontakt med blancolÄn, pÄ ett eller annat sÀtt. Men lÄn kan ocksÄ bli en skuldfÀlla.

Se till att inte att ansöka av lÄngivare som erbjuder ockerrÀnta. Den maximala ÄrsrÀntan ett lÄn fÄr ta ut i Sverige Àr numera 39%. Hittar du banker med högre rÀnta sÄ Àr dessa inte godkÀnda av Finansinspektionen.

Men vilken bank Àr bÀst? Det bÀsta Àr att alltid jÀmföra lÄn och rÀntorna som finns pÄ marknaden innan man tecknar avtal.

Om att lÄna utan sÀkerhet

Att  ansöka privatlÄn och lÄna pengar Àr vanligt och dÄ Àr lÄn utan sÀkerhet den vanligaste formen av lÄn för privatpersoner. NÀr man söker lÄn utan pant sÄ gÄr ansökningsprocessen snabbt. Det krÀvs inte lika mÄnga uppgifter som vid ett borgenslÄn eller pantlÄn.

Du kan ansöka privatlÄn och lÄna utan sÀkerhet av de flesta kreditbolag, din egen bank och via onlinelÄn. De vanligast bankerna som lÄnar ut pengar utan pant, som hus eller bil, Àr Ikanobanken, Swedbank och KlicklÄn. NÀr du söka lÄn utan sÀkerhet sÄ krÀvs en inkomst. För privatlÄn utan sÀkerhet, krÀvs Àven Bank-Id och svenskt medborgarskap.

Ansöka lÄn utan sÀkerhet

Du behöver inte ordna fram ett lagfartsbevis eller upprÀtta pantbrev för att fÄ ett lÄn utan sÀkerhet. Det rÀcker med ditt personnummer samt bevis pÄ att du har nÄgon sorts inkomst. Dina inkomstuppgifter kan banken se i en kreditupplysning.

Det finns banker som lÄnar ut upp till 1 miljon kronor utan sÀkerhet. Det vanligaste Àr dock att man lÄnar 10.000 kr och uppÄt utan pantsÀttning.

LÄna pengar utan sÀkerhet Àr enkelt

Det Àr enkelt att lÄna pengar utan sÀkerhet. Oavsett om det Àr ett lÄn utan UC eller banklÄn, sÄ kallat, privatlÄn som du söker sÄ gÄr det snabbt och enkelt att ansöka.

FÄr du inte lÄna pengar utan sÀkerhet?

Har du provat ”överallt” men fĂ„tt nej. DĂ„ kanske du ska titta pĂ„ lĂ„n med betalningsanmĂ€rkningar. De har lĂ€gre krav för att fĂ„ lĂ„na och inte heller dĂ€r krĂ€vs sĂ€kerhet för att fĂ„ lĂ„na.

NÀr man vill lÄna större lÄn, sÄ krÀvs det att man har en inkomst. Lika stora krav finns oftast inte för smslÄn och snabblÄn som Àr lÄn utan UC. DÀr kan man lÄna pengar upp till 100 000 kronor utan deklarerad inkomst.

HÄll utkik efter banker som har hög trafik och vill lÄna pengar till dig.

LÄna enkelt pengar via privatlÄn hemifrÄn

lÄn utan sÀkerhetNÀr du vill lÄna pengar utan att lÀmna sÀkerhet, blancolÄn, sÄ behöver du inte Äka in till ett bankkontor.

Du ansöker det lÄnebelopp och den Äterbetalningstid du önskar online. I första steget sÄ tas en kreditupplysning dÀr banken kan se din inkomst. (Undrar du nu om det finns lÄn utan kreditupplysning?)

Ifall att du inte har en deklarerad inkomst sÄ kommer de antingen att kontakta dig för att begÀra komplettering, eller ge avslag direkt pÄ skÀrmen.

AnvÀndning av privatlÄn utan sÀkerhet

LÄn som inte krÀver sÀkerhet, eller konsumtionslÄn som det ocksÄ heter, Àr den vanligaste formen av lÄn vi har i Sverige. Allt som krÀvs Àr en inkomst och en sund ekonomi.

Anledningen till att lÄneformen Àr sÄ populÀrt Àr att det Àr ett flexibelt lÄn som Àr lÀtt att ansöka. Det krÀvs ingen borgen eller sÀkerhet för att lÄna pengar och ansökningsförfarandet gÄr snabbt.

Ett lÄn utan sÀkerhet kan man anvÀnda till vad man vill. Det finns ingen fastighet eller egendom bunden till lÄnet, utan det utlÄnade kapitalet Àr fritt att anvÀnda till vad man vill. Om man ska köpa ett hus sÄ kan man lÀmpligen anvÀnda ett lÄn till kontantinsats eller handpenning, ifall inget sparat kapital finns.

Det innebÀr att man inte behöver ett sparkapital för att skaffa bolÄn och köpta hus. De sista % kan finansieras med ett lÄn utan sÀkerhet. Om ett befintligt hus redan Àr fullbelÄnat sÄ kan ett konsumtionslÄn kommavÀl till pass vid husrenovering.

Ett sÄ kallat konsumtionslÄn Àr ett lÄn utan sÀkerhet, som man oftast fÄr anvÀnda till vad man vill, men du fÄr inte glömma bort att alla lÄn ska betalas tillbaka tillsammans med rÀnta och kostnader. Var nog med att jÀmför de lÄn utan sÀkerhet som finns, innan du vÀljer ett lÄn. Med lÀgsta rÀntan pÄ kontraktet sÄ kan du spara mÄnga hundralappar, kanske till och med tusenlappar.

Amortering och löptid

NÀr du lÄnar utan sÀkerhet, sÄ bestÀmmer du vilket belopp du vill ansöka och nÀr lÄnet ska vara Äterbetalt. Det kallas för amortering eller löptid. Under löptiden sÄ Äterbetalar du varje mÄnad ett belopp som avser amortering och rÀnta. Det finns stor flexibilitet i Äterbetalningen av ett lÄn.

Amorteringen ska vara regelbunden och vanligtvis sÄ dras samma belopp varje mÄnad frÄn ditt bankkonto in till lÄngivarens konto, via Autogiro.

Hur mycket du vill lÄna vet du sÀkert redan, men att bestÀmma amorteringstid kan vara svÄrare. Du vill betala sÄ lite som möjligt varje mÄnad, men Àven att lÄnet ska bli Äterbetalt sÄ snabbt som möjligt.

Vanligast för lÄn som inte krÀver sÀkerhet, Àr att man vÀljer en amoteringstid pÄ 3 Är. TÀnk pÄ att ju lÀngre amorteringstid, desto mer kostnader tillkommer. RÀnta tickar pÄ det obetalade beloppet till dess att hela lÄnet Àr betalt.

Villkor för att lÄna

 • Myndig
 • Regelbunden inkomst
 • Sund ekonomi
 • Inget skuldsaldo
 • Ej föremĂ„l för utmĂ€tning
GĂ„ upp