Vill du låna pengar? Får du inte?

vill låna pengar får inte

Vill du låna pengar, men inte får?

Skolorna har nu kört igång och Coronahysterin har minskat. Dessvärre så har ju många människor förlorat sina arbeten på grund av de tidigare nedskärningarna på grund av COvid 19-viruset.

Även om flera företag börjar öppna upp och vi reser och rör oss mer så är allt långt ifrån som vanligt. Och det kommer att ta lång tid innan det blir som vanligt inom både ekonomi och vardag igen.

Den som ännu inte har återfått sitt tidigare jobb och inte har hittat en ny arbetsplats har säkert upptäckt hur svårt det kan vara att låna pengar, då det verkligen är kris. Frågan är, bör man låna pengar i de här tiderna?

Kolla upp vad olika lån kostar

Arbetslöshet försvårar lånesituationen

Att få låna pengar då man inte har en inkomst kan vara knepigt. Och det gäller att välja rätt lån för att bli beviljad lån. Om du pratar med banken och säger att du vill ha ett lån, men inte har en inkomst så säger de troligen att de inte kan hjälpa dig. Om du däremot ansöker ett lån online så kommer din nuvarande arbetslöshet inte att spela någon större roll.

När man ansöker ett lån online, så har man ofta inte någon personlig kontakt, utan processen görs via Internet. Det tas en kreditupplysning från exempelvis Creditsafe, Bisnode eller UC. Det som då händer är att långivaren ser ditt kreditbetyg och behandlar ansökan efter de uppgifter som kreditupplysningen visar.

LånutanUC.se

Betalningsanmärkningar sänker kreditbetyg

lån och skydd vid arbetslöshet

Om du har betalningsanmärkningar så syns detta och sänker kreditbetyget, men om du inte har en inkomst i dagsläget, men hade det förra året, så kommer du troligen att få låna. Under förutsättning att kreditbetyget är ok i övrigt.

Kreditupplysningen visar din senaste deklarerade inkomst. Det betyder att det är din lön år 2019 som spelar in vid ansökan om lån. Är du arbetslös just nu, är chansen rätt stor att du ändå kommer att få ett lån. Däremot så kan det vara svårt att amortera på ett lån utan inkomst.

Om du har många UC-förfrågningar så kommer detta heller inte att synas på en kreditupplysning som inte tar UC. Istället för att förhasta dig och börja ansöka hos olika långivare, välj ändamål för ditt lån.

Räcker A-kassan till amortering av lån?

Ifall att du har ersättning från A-kassan så saknar du inte inkomst, men den är mindre än då du arbetade. Frågan är då ifall att A-kassan kommer att räcka till såväl amortering som till övriga fasta utgifter?

Om du vet att du snart kommer att få en större inkomst och behöver överbrygga lönen tills dess så kan det vara en ide att låna pengar. Men om du inte har någon större inkomst på ingående på sikt så rekommenderas du att avstå så att du inte hamnar i en skuldfälla.

Om att ta lån utan säkerhet

De vanligaste lån som ansöks idag, är lån utan säkerhet. Detta är de lån som är enklast att ansöka, men även är de dyraste. Framför allt snabblån och lån utan UC är dyra. Lånen har hög ränta och korta avbetalningstider. Därför kan ett sådant lån och förvärra din ekonomiska situation och göra att du hamnar riktigt snett.

Finns möjlighet att belåna bostaden eller låna av någon man känner så bör detta vara det första alternativet, innan man kolla med ett blancolån.

Det är som sagt inte omöjligt att låna pengar som arbetslös, men bör inte göras utan att begrundas minst två gånger.

Gå upp