Välj ändamål för ditt lån

Välj ändamål för ditt Lån

Du bör välja ett viktigt ändamål för lånet

Ta inte dyra lån till att spendera pengar på onödiga prylar!, utan välj ändamål för ditt lån.  Funderar du på att ta ett lån utan UC? Då bör det i första hand vara till för att överbrygga en lön. Kanske till en obetald hyra eller en förutsedd räkning från tandläkare eller bilverkstaden. Du bör kanske inte fundera på att låna pengar för ta en barrunda, även om det går. Ett lån utan säkerhet får man använda till vad man vill.

Men om du ofta lånar pengar via konsumtionslån, då hamnar du snart i en ond snurra. Till slut kommer du att låna mer och mer för pengar, att bekosta din konsumtion. Det slutar ofta illa, när man börjar finansiera vardagen med lån och förr eller senare ska lånen betalas tillbaka.

Det är inte fel att låna pengar, men välj vad du ska göra med pengarna innan du ansöker lånet

Visst, det pratas väldigt mycket om att lån och krediter är fel. Du ska inte låna pengar och inte använda kreditkort, Du ska absolut inte köpa något på avbetalning. Du ska framförallt INTE ta ett lån. Inte, inte…

Nu är det ju så att dessa tjänster finns och vi använder de dagligen till alla möjliga ändamål. Hur fel det än må vara.

Självfallet gäller det att behärska sig och att inte låna mer pengar än man klarar av att betala tillbaka.

När man ansöker om en kredit eller lån online på Internet så sköts processen oftast automatiskt, där lånesystemet kalkylerar huruvida du är kreditvärdig eller inte. Om något inte passar in i den kreditvärdiges mall hos en långivare så blir det automatiskt avslag.

LånutanUC.se

Kreditprövningar enligt lag

Det finns lagstiftningar som säger att en långivare måste undersöka om låntagaren har råd att ta ett lån. De måste undersöka ifall att låntagaren har möjlighet att betala tillbaka lånet.

Därför görs kreditprövningar och bland annat kreditupplysning innan banken fattar beslut att du ska få ett lån.

Alla banker gör en ekonomisk översikt av dig, oavsett om det det gäller ett litet lån eller ett stort. Sedan fattas beslut om huruvida du kan betala tillbaka lånet eller inte. Denna granskning är avgörande för om du ska bli beviljad ett lån.

Vissa kreditupplysningar använder UC. Andra gör det inte, utan använder istället

Kreditupplysning säger inte allt, ibland ingenting

Att en kreditupplysning skulle ge en rättvis bedömning av dig som individ, din kreditförmåga eller inte, är inte alltid sant. Det kan stå en gammal inkomstuppgift i upplysningen och/eller finnas många kreditförfrågningar från andra än långivare.

Telenor, hyresvärden, avbetalningsköp, mm är exempel på företag som kan ha tagit kreditupplysning på dig och därmed hjälpt dig att sänka din kredithistorik.

Nekat lån kan vara räddningen

Det kan vara bra för dig, en räddning från att du tar lån du inte har råd med, men det kan också vara missvisande. Om du anser att du har rätt till ett lån som du blivit nekad, så ska du kontakta långivare och fråga varför det blev avslag och förklara läget.

Ibland kan en avslagen låneansökan, efter en manuell handläggning, ändå bli beviljad.

LÅN UTAN UC | + posts

Martin studerar ekonomi och har ett stort intresse för det svenska näringslivet. Vid sidan om sina studier är han skribent hos LånutanUC.se.

Gå upp