Välj ändamål för ditt lån - Ta inte dyra lån till nöjen

Välj ändamål för ditt lån

thumbnail

Du ska välja ändamål för lånet

Ta inte dyra lån till att spendera pengar på onödiga prylar!, utan välj ändamål för ditt lån.  Funderar du på att ta ett lån utan UC? Då bör det i första hand vara till för att överbrygga en lön. Kanske till en obetald hyra eller en förutsedd räkning från tandläkare eller bilverkstaden. Funderar du på att låna pengar för ta en barrunda?

Om du lånar pengar via konsumtionslån, då hamnar du snart i en ond snurra. Till slut kommer du att låna mer och mer för pengar, att bekosta din konsumtion. Det slutar alltid illa.

Det är inte fel med lån utan uc, men välj ändamålet för lånet innan du ansöker lånet

Visst, det pratas väldigt mycket om att lån och krediter är fel. Du ska inte låna pengar och inte använda kreditkort, Du ska absolut inte köpa något på avbetalning. Du ska framförallt INTE ta ett lån. Inte, inte…

Nu är det ju så att dessa tjänster finns och vi använder de dagligen till alla möjliga ändamål. Hur fel det än må vara.

Självfallet gäller det att behärska sig och att inte låna mer pengar än man klarar av att betala tillbaka.

När man ansöker om en kredit eller lån online på Internet så sköts processen oftast automatiskt, där lånesystemet kalkylerar huruvida du är kreditvärdig eller inte. Om något inte passar in i den kreditvärdiges mall hos en långivare så blir det automatiskt avslag.

Kreditprövningar enligt lag

Det finns lagstiftningar som säger att en långivare måste undersöka om låntagaren har råd att ta ett lån. De måste undersöka ifall att låntagaren har möjlighet att betala tillbaka det.

Därför görs kreditprövningar och bland annat kreditupplysning.

Ett lån utan UC gör ändå en ekonomisk översikt av dig. Sedan fattas beslut om huruvida du kan betala tillbaka lånet eller inte. Det är avgörande för om du ska bli beviljad ett lån.

Vissa kreditupplysningar använder UC. Andra gör det inte, utan använder istället

Kreditupplysning säger inte allt, ibland ingenting

Att en kreditupplysning skulle ge en rättvis bedömning av dig som individ, din kreditförmåga eller inte, är inte alltid sant. Det kan stå en gammal inkomstuppgift i upplysningen och/eller finnas många kreditförfrågningar från andra än långivare.

Telenor, hyresvärden, avbetalningsköp, mm är exempel på företag som kan ha tagit kreditupplysning på dig och därmed hjälpt dig att sänka din kredithistorik.

Nekat lån kan vara räddningen

Det kan vara bra för dig, en räddning från att du tar lån du inte har råd med, men det kan också vara missvisande. Om du anser att du har rätt till ett lån som du blivit nekad, så ska du kontakta långivare och fråga varför det blev avslag och förklara läget.

Ibland kan en avslagen låneansökan, efter en manuell handläggning, ändå bli beviljad.

Gå upp