Du måste välja rätt lån för att bli beviljad lån

välja rätt lån utan uc

Vill du bli beviljad lån?

Då måste du välja rätt lån som passar dig och ditt kreditbetyg. Snabblån eller blancolån avgörs av din kreditvärdighet.

Ansök lån du kan bli beviljad för

Det går inte att ansöka lån utöver sina ekonomiska förutsättningar och tro att banken ska bevilja lån. Det är ganska enkel matematik att om du har en låg inkomst och lågt kreditbetyg så kan du inte få låna en miljon kronor. Du måste titta på alternativ som passar just dig.

Blancolån till den med bra kreditbetyg

Även om banken har en produkt att erbjuda, som till exempel ett blancolån, så är det inte säkert att det är vad som passar dig. Du måste förstå att det krävs så mycket mer än bara ett personnummer för att få beviljat ett blancolån på 200.000 kr.

Det krävs att personen bakom personnumret är:

  • Myndig
  • Svensk medborgare
  • Har en bra lön
  • Saknar betalningsanmärkningar
  • Har ett bra kreditbetyg

Snabblån får duga till den med svag kreditvärdighet

Om du försöker låna pengar med svag kreditvärdighet så måste du acceptera att det troligen bara är snabblån som gäller. Dessa lån har lägre krav och du kan till och med ansöka lån med betalningsanmärkningar. Men baksidan med dessa lån är att de är dyra.

Räntorna hos snabblån, är högre än bankens blancolån och amorteringstiderna är kortare. Dessvärre är nog snabblån det enda alternativet för dig om banken säger nej till lån.

Om man bortser från de högre kostnaderna så har snabblån dock en fördel gentemot blancolån. De flesta snabblån tar inte kreditupplysning från UC, utan är så kallade ”lån utan UC

På vilket sätt lån utan UC ”bra”

Lån utan UC betyder att det inte kommer att göras en kreditupplysning från Upplysningscentralen då du ansöker lånet. Därför kommer du heller inte att få en registrerad kreditförfrågning i UC-s upplysningsregister.

Det är bra att kunna undvika det, eftersom att det drar ner kreditbetyget då dessa kreditförfrågningar registreras: Efter ett par stycken så säger man att du har fått för många UC-förfrågningar och då har du även fått ett lägre kreditbetyg.

Att dra på sig för många kreditförfrågningar påverkar dig den dagen du ”Måste” ansöka ett lån som tar UC. Du kanske vill köpa en bil, eller en bostad och ta lån för ändamålet. När en UC-upplysning då tas och långivaren ser ditt låga UC-betyg då kommer du att bli nekad lån.

Eller om du vill ansöka ett blancolån som vi nämnde ovan. Då måste kreditbetyget vara bra, då det är kreditbetyget som avgör om du får låna pengar.

Budget och skuldrådgivare

Att försöka hitta lån är ofta det alternativ man tänker på i första hand, då det saknas pengar i kassan. Men det finns hjälp att få om man behöver göra en budget och reda upp sin ekonomi. Till exempel Budget och skuldrådgivare som finns i alla kommuner.

Rådgivaren kan hjälpa dig att se över ekonomin, men även komma med råd och tips och vara behjälplig om du behöver ansöka om skuldsanering.

Kan jag bli beviljad ett stort lån med lågt kreditbetyg?

Utan en medlåntagare eller borgensman så är det svårt att få lån med lågt kreditbetyg. Du kan testa lån med säkerhet, men blancolån blir svårt.

Kostar det någonting att få hjälp av en skuldrådgivare?

Nej det är kostnadsfritt

Jag blir inte beviljad lån på grund av många UC-förfrågningar. När försvinner förfrågningarna?

En registrerad kreditförfrågning syns i UC-s register i 12 månader.

Administratör och skribent at LånutanUC | Website | + posts

Ekonom och skribent hos LånutanUC. Med med ett brinnande intresse för svensk privatekonomi och arbeten hos flera svenska bankkontor.

Gå upp