Amortering

amortering snabblån

Amortering – om att amortera lån

Amortering är av alla finanstermer inom bank och finans ett annat ord för avbetalning. Den kan vara av typen rak amortering eller annuitets. Det finns både något som heter falsk (bibehållen) annuitet och äkta (ändrad) annuitet.Vid falsk annuitet så ändras inte annuitetsbeloppet ifall att räntan skulle ändras.

Rak amortering

Rak amortering är den vanligaste när man ska låna pengar och främst vid bolån. Det betyder att man delar upp skulden under en viss tid och återbetalar samma amorteringsbelopp varje månad. Skulden minskar varje månad.

Då vet man redan när lånet tas, hur mycket man har att vänta bland sina utgifter varje månad. Man har också bra koll på när lånet kommer att vara slutbetalt. Att amortera med rak amortering är billigast.

Om ett lån har en längre återbetalningstid, då betyder detta att du får räkna med att betala mer ränta. Lånet blir alltså dyrare, ju fler år du väljer att amortera det på. Ett privatlån med återbetalningstid under många år, blir i slutändan dyrare än ett lån utan UC på kortare tid.

Sköt din amortering

När man slarvar med att betala en faktura så kommer påminnelsebrev och brev från inkasso hem i brevlådan. Hur snabbt detta går är lite beroende på vad fakturan gäller.

Det finns privata företag som kan vänta i flera månader innan de skickar en påminnelse på missad betalning. Men då det gäller just amortering på lån, så brukar det gå snabbt innan lånets avtal hävs och skulden registreras som misskött och lånet annulleras.

Det är viktigt att sköta sin amortering och betala i tid. Om en amortering på 3000 kronor känns jobbig att betala idag, så tänk då hur ett slutförfallet belopp på 300.000 känns att betala om 14-30 dagar.

Amorteringskrav

För det är vad som händer om man slarvar med amortering. Lånet annulleras och hela skulden förfaller till omedelbar betalning. Kolla med banken vad som gäller för deras amorteringskrav.

Vikten av att sköta amorteringen är hög. Om du har slarvat med amorteringen och lånet har annulleras, då finns det inget annat att göra än att omgående betala hela skulden, eller försöka lägga om det på ett nytt lån.

Men med en misskött kredit och färsk betalningsanmärkning i väskan blir det svårt att ”låna om” lånet. Banken vet ju redan att du inte klarar av att sköta amorteringen så du kommer troligast att få ett nej på nytt lån.

Vid små lån utan UC så är dessutom långivarna snabba att sälja obetalda fakturor till inkasso, så där gäller det att vara noga.

Exempel rak amortering

Lån på 120.000 kr. Återbetalningstid 120 månader/amorteringstillfällen. Ränta 5%. Med rak betalar du 1.666 kr/mån.

MånLånAmorteraRäntaMånadsbelopp
1120.00010005001500
12108.00010004541454
2496.00010004081408
3684.00010003541354
1200100041004

Annuitets amortering

amortering
amortering

Annuitet är ett latinskt ord som betyder ”Årlig avbetalning”.

Vid annuitet så är återbetalningsbeloppen densamma under hela låneperioden. (Vid rak amortering så är beloppet densamma varje månad). Vid annuitet så blir det alltså samma kostnad att betala varje månad. I början blir det Högre ränta än och i takt med att amorteringsperioden fortgår så minskar räntebeloppet och blir mindre än amorteringsbeloppet.

För att kunna beräkna annuitetsamortering så måste man veta hur stort lånet är, hur lång återbetalningstiden är och vilken ränta som erbjuds. Annuitetsamorteringen har samma belopp varje månad och vid varje betalningstillfälle.

Det innebär att först betalas en mindre andel vilken blir högre för varje betalningstillfälle, med beloppet ökar och räntekostnaden blir mindre. För att kunna beräkna annuitetsamorteringen måste man utgå från en ränta. Om räntan inte ändras så kommer annuitetsamorteringen att vara detsamma under hela perioden.

Exempel Annuitets amortering

Lån 100.000 kr. Amorteringstid 5 år/60 mån.

MånLånAmorteraRänta
1100.0001470417
298.5301477411
1283.4841539348
2464.5831618269

Det enklaste och bästa sättet att se till att amorteringen blir gjord är att ha autogiro via sitt bankkonto.

Om man har svårt att betala sitt lån under en månad (t.e.x nu under corona) kan man ansöka om att få amorteringsfritt.

Om du redan innan du tecknade lånet, gjorde en budget och gick igenom dina kostnader och inkomster så är du väl förbreredd den dagen du ska börja betala tillbaka ditt lån.

När det är dags att återbetalning av lån

Amortering av lån görs vanligen månadsvis, men kan även ske kvartalsvis. Vilket du än väljer så betalas aviseringen i förskott. Det vill säga att du betalar innan månaden börjar. Lånet kan antingen återbetalas vid annuitetsbetalning eller rak betalning.

Återbetalning av lån via rak amortering

När du ska låna pengar online och välja amortering, så är rak amortering är det snabbaste sättet att återbetala ett lån på, men är vanligast vid bolån Vid rak amortering så betalar du alltid samma belopp under hela återbetalningstiden och skulden minskar vid varje återbetalningstillfälle.

Återbetalning vid annuitetslån

Om du återbetalar med annuitetsbetalning, så betalar du i början lägre belopp och betalar bort största delen av räntan. Sista månaderna av amorteringen så är det mest det som är kvar av lånet man betalar.

Kan inte betala lånet?

Att välja lån och låna pengar är inte lätt. Och om något sedan händer, som gör att du inte kan betala amorteringen, så finns det några alternativ att prova innan lånet förfaller till sin helhet. Generellt är de så att det är bland det värsta man kan göra, att slarva med lånebetalningar, eftersom att banken är väldigt snabba med att avsluta ett avtal om inte följs. Det gäller i allra högsta grad snabblån.

Detta kan leda till betalningsanmärkningar

Kolla med banken om betalningsfri månad

Hos en del banker kan man få en betalfri månad. Ofta gäller att man ska be om den själv och att man gör det i god tid innan lånet förfaller. Det som hände då, är att lånet ”räknas om” och den månaden som inte betalas läggs på den totala skulden divideras med amortering varje månad.

Hur mycket resterande amorteringsbelopp då ökar med, beror helt och hållet på hur stort lånebelopp som återstår att betala.

Nyhet! nu införs amorteringskrav.

Ekonom at LÅN UTAN UC | Website | + posts

Martin studerar ekonomi och har ett stort intresse och kunskap inom snabblån och smslån. Han skribent hos LånutanUC.se sedan år 2018

Gå upp