Låna pengar som arbetslös

lån arbetslös

Får man låna pengar om man är arbetslös?

Är du arbetslös och behöver låna pengar? Du kanske behöver ett tillfälligt lån, men tillfälligt saknar inkomst?  Du vill låna pengar men får inte av banken. Då kan du titta på snabblån och lån utan säkerhet som har lägre krav på inkomst och även beviljar lån till arbetslösa.

Hitta arbetslös lån direkt 500-150.000 kr

Belopp:
Villkor:
Filtrera lån
Visa fler lån

Hur går det till att låna utan jobb och inkomst?

Det finns smslån och små lån som inte har speciella inkomstkrav och det går att låna pengar som arbetslös, så länge det finns en tidigare deklarerad inkomst. Det gäller att få ekonomin att gå ihop.

Men vanliga banken kan faktiskt också bevilja lån till dig även om du inte har något arbete eller om du är utan inkomst just nu.

När man ansöker ett lån så görs en kreditupplysning, antingen via UC eller lån utan UC som använder t.e.x Bisnode. Det långivaren då tittar på i kreditupplysningen är

  • Deklarerad inkomst föregående år
  • Betalningsanmärkningar
  • Skuldsaldo
  • Civilstånd
  • Utmätningsförsök
  • Antalet kreditförfrågningar (UC)

Långivaren kan inte veta om du är arbetslös om du inte säger det.

Det betyder att en långivare faktiskt inte ser eller vet ifall att du har ett arbete just nu. Kreditupplysningen visar din senaste deklarerade inkomst, den du redovisade till Skatteverket föregående år.

Enda sättet för en långivare att ta redan på om du har ett jobb idag, är att be dig om uppgifter till nuvarande arbetsgivare.

När man ansöker väldigt stora blancolån, så kan arbetsgivare komma att kontaktas. Det är ock väldigt ovanligt att banken kontaktar din arbetsgivare och små lån som smslån och lån utan UC gör det inte överhuvudtaget.

Så har du en deklarerad inkomst föregående år är det inga större problem att få ett lån beviljat, om kreditbetyget inte är väldigt lågt.

Risker med att låna pengar som arbetslös

Man bör självklart inte låna pengar om man inte har ett jobb. Hur ska lånet betalas tillbaka? Nu kan ju situationen vara så att lånet är tillfälligt, eftersom att du vet att du kommer att få ett nytt arbete eller väntar pengar från annat håll.

Eller så kanske du har pengar på ett sparkonto eller aktiekonto som inte går att röra just nu. Då kan ett tillfälligt lån vara en lösning.

Om du utnyttjar systemet genom att låna pengar baserat på gamla inkomstuppgifter undanhåller du egentligen långivaren viktig information. Dessutom risker du att inte kunna betala tillbaka lånet och få betalningsanmärkningar.

Undvik helst lån för en bättre ekonomi eller nyttja det i sista hand.

Räkna sjukpenning som inkomst vid lån

Du behöver nödvändigtvis inte ha ett jobb för att få lån. Du kan låna utan anställning, med istället sjukpenning, pension eller A-kassa som inkomst. Det viktiga är inte varifrån inkomsten kommer, utan att den är regelbunden. Flera långivare godkänner bidrag, sjukpenning och arbetslöshetsersättning från A-kassan som inkomst. Även föräldrapenning räknas som inkomst och du kan till och med låna pengar med CSN-bidrag, t.e.x från:

Låneexempel för arbetslösa

Ferratum39.6% ränta,
Lumifyfr. 0% ränta
Northmill19.9% ränta

Anstånd med låneinbetalning p.g.a utebliven inkomst

Coronaeffekten har bidragit till att många människor och företag har förlorat hela eller delar av sin inkomst. Därför har Skatteverket infört anstånd med skatteinbetalning. Åtgärden måste ansökas och tilldelas inte automatiskt. 

Flera banken har även infört räntelättnader eller amorteringsfrihet ifall att man har förlorat inkomst och har svårt att betala sina lån. För att vara förutseende kan man när man tecknar ett lån, välja låneskydd. Det är en typ av försäkring som betalar på ditt lån om du blir arbetslös och tappar din inkomst. 

Vanligaste frågorna om att låna utan inkomst

Kan man låna pengar om man är arbetslös?

Ja, det är inte enbart arbete som räknas som inkost, utan även A-kassa, sjukpenning, pension och olika bidrag.

Vilken bank har lägsta inkomstkravet?

Det finns bank som har 0 kr i inkomstkrav. Du kan alltså låna pengar helt utan inkomst under en kort period.

Hur ser banken min inkomst?

Det gör de inte. Du anger själv befintlig inkomst (om du ansöker stort lån). Vid små snabblån anges ingen inkomst då den istället baseras på deklarationen från kreditupplysningen.

Läs också: Har du tagit många lån? Det skiter sig till slut hos UC.

Gå upp