Låna pengar som arbetslös

Låna pengar som arbetslös

Är du arbetslös och behöver låna pengar? Du kanske behöver ett tillfälligt lån, men tillfälligt saknar inkomst? Det finns kryphål och fallgropar med att låna som arbetslös. 

Det finns smslån och små lån som inte har speciella inkomstkrav och det går att låna pengar som arbetslös, så länge det finns en tidigare deklarerad inkomst.

Men vanliga banken kan faktiskt också bevilja lån till dig även om du inte har något arbete eller inkomst just nu.

Välj Belopp
Välj Löptid
  • Filtrera
  • Lån utan UC
  • Lån med anmärkning
Visa fler lån

Hur går det till att låna utan inkomst?

När man ansöker ett lån så görs en kreditupplysning, antingen via UC eller lån utan UC som använder t.e.x Bisnode. Det långivaren då tittar på i kreditupplysningen är

  • Deklarerad inkomst föregående år
  • Betalningsanmärkningar
  • Skuldsaldo
  • Civilstånd
  • Utmätningsförsök
  • Antalet kreditförfrågningar (UC)

Det betyder att en långivare faktiskt inte ser eller vet ifall att du har ett arbete just nu. Kreditupplysningen visar din senaste deklarerade inkomst, den du redovisade till Skatteverket föregående år.

Enda sättet för en långivare att ta redan på om du har ett jobb idag, är att be dig om uppgifter till nuvarande arbetsgivare.

När man ansöker väldigt stora blancolån, så kan arbetsgivare komma att kontaktas. Det är ock väldigt ovanligt att banken kontaktar din arbetsgivare och små lån som smslån och lån utan UC gör det inte överhuvudtaget.

Så har du en deklarerad inkomst föregående år är det inga större problem att få ett lån beviljat, om kreditbetyget inte är väldigt lågt.

Risker med att låna pengar som arbetslös

Man bör självklart inte låna pengar om man inte har ett jobb. Hur ska lånet betalas tillbaka? Nu kan ju situationen vara så att lånet är tillfälligt, eftersom att du vet att du kommer att få ett nytt arbete eller väntar pengar från annat håll.

Eller så kanske du har pengar på ett sparkonto eller aktiekonto som inte går att röra just nu. Då kan ett tillfälligt lån vara en lösning.

Om du utnyttjar systemet genom att låna pengar baserat på gamla inkomstuppgifter undanhåller du egentligen långivaren viktig information. Dessutom risker du att inte kunna betala tillbaka lånet och få betalningsanmärkningar.

Undvik helst lån för en bättre ekonomi eller nyttja det i sista hand.

Gå uppåt