Ingen kreditupplysning från UC upp till 300.000 kr

Wästgöta finans - Ingen UC på lånet upp till 300.000 kr - Bild

Större lån – Ingen tar UC

Smslån och snabblån har under många år varit populära, just på grund av att de inte tar kreditupplysning från UC. Det finns omkring 40 lån utan UC, men lånebeloppen har ofta varit relativt små. Det började för 10 år sedan med att man kunde låna upp till 3000 kr via smslån.

Sedan utökades marknaden med fler, större lån och det har länge gått att låna pengar från långivare som inte tar UC, upp till 50.000 kr. Nu kan du låna ännu större belopp.

Låna upp till 300.000 kr utan UC

De senaste bankerna som inte tar UC är Bynk och Wästgöta finans. Där går det att ansöka lån upp till 300.000 kr utan att UC tas. Bynk använder både UC och Bisnode  och Wästgöta finans enbart Bisnode.

Nu tänker du kanske, att Bidnode är också en kreditupplysning? Och det stämmer, även om en bank inte tar UC så gör de en kreditupplysning från ett annat kreditupplysningsföretag, i det här fallet, Bisnode. Utan kreditupplysning går det inte att bedöma ifall att du kommer att betala tillbaka lånet eller inte.

Vilken kreditupplysning som används, kan påverka både beslutet på din ansökan, men även ditt kreditbetyg hos UC.

UC är Sveriges största kreditupplysningsföretag och används uteslutande av de större bankerna. Den upplysningen visar inte bara vem du är, betalningsanmärkningar och ditt kreditbetyg. UC har även ett register där kreditförfrågningar registreras.

Vad spelar kreditförfrågningar för roll?

När någon gör en kreditupplysning från UC så registreras detta hos UC som en kreditförfrågning. Att det görs en gång spelar inte så stor roll för kreditbetyget, men när det händer flera gånger så kommer det att sänka ditt kreditbetyg.

Anledningen till att det påverkar kreditbetyget, är att om du ansöker flera lån, så kan det vara tecken på att du är i desperat behov av pengar. Det behöver inte vara så, men det ser ut som så.

Om du till exempel ansöker lånelöften hos flera banker för att jämföra räntan, så registeras tyvärr även detta som kreditförfrågningar.

Kreditförfrågningarna hos UC finns kvar i registret i 12 månader.

För att inte sänka betyget med för många kreditförfrågningar, när du ansöker lån, eller enbart testar olika banker för att jämföra räntan, så kan du istället välja att lån utan UC.

Gå upp