Pensionsspara – Allmän och individuell pension

pensionsspara och pensionslån

Pensionsspara

För att spara inför pensionen, kan man göra på olika sätt. Du kan pensionsspara i ISK (Investeringssparkonto) eller i en kapitalförsäkring.

Tidigare fick man göra avdrag i deklarationen för IPS (Individuellt pensionsspar) och privata pensionsförsäkringar. Detta togs bort i januari 2016.

Att spara pengar till pensionen kan svårt att förstå sig på. Men det är bra att sätta sig in i vad det innebär och att skaffa sig en privat pensionsförsäkring. En vacker dag vill du säkert gå i pension och ha råd att unna dig något, precis som nu. Då är det bra att ha byggt upp en bra pension. Många pensionärer lever tyvärr fattigt idag och har knappt råd till mat och hyra. En del har det så illa att de faktiskt måste leva på existensminimum.

Banken kan hjälpa dig med att placera i rätt pensionssparande. Du kan logga in på Pensionsmyndigheten för att se ditt aktuella pensionsspar och även beräkna hur mycket pengar du kommer att få när du går i pension.

Allmän pension och tjänstepension

pensionsspara
pensionsspara

Det går inte att vara naiv och tro att staten ska betala din lön den dagen då går i pension. De pengar du får i pension grundas på hur mycket du har jobbat och vad du har tjänat. Din pension är alltså dina egna sparpengar från tidigare lön, vilket automatiskt sätts undan i deklarationen varje år.

Har du inte jobbat så har du heller inte tjänat in någon pension. Beroende på hur länge du har jobbat i livet, så får du ut ca 60-75% av dina intjänade inkomster, den dagen det är dags att pensionera sig.

Många klagar på att de har liten pension, men detta beror på vart och hur de har arbetat tidigare i livet och är någon man själv påverkar. Kanske måste låna pengar eftersom pensionen är låg. (För dessa ändamål finns nu pensionärslån. Dessa finns även som lån utan UC även för dig som fyllt 65 år.

Låg pension bör inte komma som någon överraskning och vill du ha mer att leva på så ser man själv till att spara pengar i en buffert.

Pensionspara kan vara en risk om man inte är påläst eller får hjälp från banken. Hur mycket törs du chansa?

Pensionsspara genom att amortera på dina bolån

Det låter kanske konstigt men ett sätt att spara till pensionen är att amortera på dina bolån, kombinerat med ett eget sparande. Kanske i ett fondkonto.

Gå uppåt