Aktiespar

spara med aktier

AKTIESPARA

Att spara pengar i aktier är ett spännande sätt att se sina pengar växa. Du kan välja att själv sköta aktierna eller låta en bankman göra affärerna.

Spara i aktier istället för att låna pengar?

Istället för att låna pengar kanske aktiespar kan vara ett alternativ till att skapa ett sparkapital. Eller att spara i ett fondkonto där bankmannen väljer placeringar. Tänk bara på att aktier alltid innebär en risk och du kan förlora allt.

Man kan spara pengar i aktier på olika sätt. Antingen kan jag ha aktiefonder med hög eller låg risk, eller så kan jag välja att själv agera daytrader och följa aktiemarknaden.

Daytrading

Att hålla på med daytrading kräver att man är påläst och är beredd på att satsa en större summa pengar. Det gäller att ha is i magen när aktierna gå ner, Men måste vara beredd på att våga satsa och att möjligheten finns att man kan förlora allt. Om man går in i aktiehandeln, så bör man satsa på att ha kvar sitt arbete till man kommit in i rytmen. Börja med att bygga upp en aktieportfölj av värde. Då finns det en buffert om någon skulle hända. 

Precis som det kan bli dyrt att ta lån utan UC, så kan aktiehandel bli en dyr historia. Det gäller att vara påläst och ha is i magen för att kunna bli en riktig daytrader.

Startkapital

Att handla med aktier kräver ett startkapital. Det kan vara en ide att låna pengar för att köpa aktier, men har man egna medel att använda så är det naturligtvis det bästa. Det bästa är att börja med ett litet startkapital och arbeta sig upp.

Börja med ett mindre belopp och ”prova på” om aktiehandeln är något för dig. Och det viktigaste av allt. Det är bra att ha is i magen och våga vänta med sälj då aktierna går ner. Men väntar du för länge kan också hela startkapitalet gå förlorat. Det är lätt att skapa ett beroende som Daytrader, ungefär som att spela casino.

Be gärna någon hjälpa till att ha koll på kronorna som går in och ut.

Fondkonto

Fondsparande är en enkel sätt att spara pengar, för den som vill sparandet på lång sikt. Det viktiga att tänka på när man ska svälja fonder att spara i, är att se över vilken riskklass fonden har. Fonder ligger i 7 olika klasser, från 1-7, där 1 innebär lägsta risk.

Att spara pengar är alltid det bästa alternativet, framför att låna. Och framför allt då det gäller lån utan UC med höga räntor. Ett långsiktigt sparande kan gör att du någonsin slipper låna pengar.

Spara pengar i olika fondtyper

Det finns olika fondtyper

Skillnad mellan fondkonto/aktiekonto och ISK

Skillnaden mellan aktiekonto/fondkonto och ISK (Investeringssparkonto), ligger i hur beskattningen sker. Om du hellre vill betala reavinstskatt om 30% då du säljer dina fonder så väljer du aktie/fonkonto. ISK beskattas med en årlig schablonskatt på det totala kontots värde. Investeringssparkontot kan flyttas ett kontot till annat ISK, medan aktie – fondkonto går att kvitta vinst mot förlust.

Gå upp