Bankkonto

bankkonto

Om Bankkonton

Ett bankkonto är en elektronisk plånbok där banken bokför alla insättningar och uttag (debet och kredit).

När man ansöker om att låna pengar och lån utan UC, då måste det finnas ett personlig konto att sätta in pengarna till. Ett bankkonto som måste vara kopplat till personnumret.

Olika långivare och banker, har olika regler för vad som krävs för att få öppna ett bankkonto. Det finns flera banker som inte tar emot kunder med betalningsanmärkningar, även fastän det gäller ett sparkonto. Det vanligaste bankkontot man har är ett förmånskonto, det är det som är ditt lönekonto

Ansökan

När du ansöker om ett bankonto kommer du att få fylla i  blanketter där du redogör för din ekonomi, hur du kommer att använda bankkontot och varifrån pengarna kommer att komma in och ut på kontot. Detta görs för att motverka penningtvätt.

Alla som öppnar ett bankkonto måste svara på frågor om syftet med att du behöver ett konto och vad det ska användas till. Detta har bestämts av staten och Finansinspektionen.

Bankkonto / Sparkonto och transaktionskonto

Om du avser spara pengar långsiktigt så öppnar du ett sparkonto. Med ett konto avsett för sparande så har du större chans att få högre ränta och avkastning på pengarna. Ju längre tid du har möjlighet att låsa dina pengar på bankkonto, desto större sparränta kan du få. När du sparar pengar på ett bankkonto så lånar du ut pengarna till banken. Så det blir en win/win för alla parter, där banken får tillgång till kapital och du får betalt av banken för att de får låna pengar av dig.

Ett bankkonto består av två delar, clearingnummer och kontonummer. Genom clearingnumret kan man utläsa vilket bankkontor kontot tillhör. Alla konton har insättningsgaranti för din trygghets skull.

Svårare med kontantuttag från banken

Det blir allt svårare att hitta en bank där det går att göra kontantuttag från bankkontot. Du hanterar dina pengar med hjälp av Internetbank via app eller dator och gör uttag med ett uttagskort, Mastercard eller VISA. Korten har ofta en uttagsgräns om vanligen 15.000 kr/vecka och behöver du mer kontanter än så, så måste du förbeställa det hos banken och kunna redogöra för vad du ska göra med pengarna.

Gå upp