Lån är fortfarande avdragsgilla i deklarationen

slopa ränteavdrag lån

Lån och krediter är avdragsgilla i deklarationen 2024

Alla lån, oavsett om det är snabba lån utan UC och lån utan säkerhet är än så länge avdragsgilla i deklarationen. Har du tagit ett lån under föregående år så ska ränteavdraget för dessa redan synas i deklarationen, då det är bankerna som rapporterar in till Skatteverket,

Ränteavdraget för lån utan säkerhet ska bort

I januari i år kom regeringen med ett förslag om att ränteavdragen för lån som inte är bundna med säkerhet, det vill säga snabblån, blancolån och konsumtionslån ska slopas. Om det nya förslaget, som är planerat att införas f.o.m 1 januari 2026 går igenom kommer enbart lån som lämnas mot säkerhet i bil, båt eller bostaden bli avdragsgilla.

Regeringen vill minska utlåningen av lån utan säkerhet

Regeringen vill att vi ska låna mindre till konsumtion och minska överskuldsättningen i Sverige, vilket är anledningen till det nya förslaget. Om vi inte får dra av räntan på blanka lån så lånar vi mindre. Eller?

Det innebär i praktiken att snabblån och blancolån blir ”dyrare”. Den som har betalat ränta på dyra lån kan idag vänta sig en skatteåterbäring på ca 30% av den betalda räntan på högkostnadskrediter.

Högkostnadskrediter har höga räntor

Att ta ett lån då man inte har råd till utgifter blir allt vanligare och med den stora tillgängligheten vi har av lån i Sverige dag, så går det snabbt och enkelt att få ett lån online. Pengar på kontot är oftast bara några knapptryck bort och tillgängliga inom några minuter. Det är även fullt möjligt att få låna med betalningsanmärkningar,

Fördelar och nackdelar med högkostnadskrediter

Även om nackdelarna med högkostnadskrediter är många, så är dessa lån ofta en livlina för den som inte har möjlighet att hålla ihop sin ekonomi. Många om lånar sitter redan i ekonomisk knipa och tycker inte att ”det spelar någon roll” med ännu en utgift. Kanske finns redan betalningsanmärkningar hos Kronofogden. Det finns även en klientel som har en god ekonomi, men har drabbats av oförutsedda händelser som behöver ett lån för att inte riskera att hamna hos Kronofogden, Det viktiga är att den som lånar alltid är medveten om kostnaderna och riskerna med att låna via högkostnadskrediter.

Regeringen menar på att om man plockar bort ränteavdragen för dessa lån, så lånas det mindre.

Rätt eller fel?

Vad menas med högkostnadskredit?

Högkostnadskrediter kan vara snabblån, sms-lån eller andra former av kortfristiga lån med höga räntor och avgifter.

Vad är ränteavdraget på lån idag?

Ränteavdraget är för närvarande begränsat till 30 procent av de totala räntekostnaderna, med ett tak på 100 000 kronor per person och år. Det innebär att det maximala ränteavdraget per person är 30 000 kronor per år. För sammanboende makar eller registrerade partners gäller en fördelning av ränteavdraget, så att var och en kan dra av upp till 30 000 kronor om de båda har rätt till ränteavdrag.

Vad menas med lån utan säkerhet?

Ett lån utan säkerhet, även känt som ett osäkrat lån, är ett lån som inte kräver någon form av säkerhet eller pant för att bli beviljat. Detta innebär att låntagaren inte behöver lämna någon tillgång, såsom fastighet eller fordon, som säkerhet för lånet.

Gå upp