Är du för att låna när banken inte använder Upplysningscentralen?

rädd för att låna

Lån som inte gör kreditupplysningen från UC beviljar fler men många är rädda för att låna

Det som heter lån utan UC brukar även kallas snabblån. Och det är nog där problemet ligger, att folk räds just snabblån då dessa har ett rykte långt tillbaka i tiden. Är ryktet oförtjänt?

Snabblån kostar mer

Snabblån brukar förknippas med smslån. Här får vi gå långt tillbaka i tiden, rättare sagt 12 år då smslån började lanseras i Sverige. Det var en bristfällig kreditbedömning och alldeles för lätt att bli beviljad lån, enligt regeringen. Så sms-lånen avskaffades. När bankerna ”slutade” låna ut pengar via sms från mobiltelefonen, så kom nya låneprodukter i form av snabblån.

Snabblånet fick längre amorteringstider och enklare kreditupplysningssystem via Bisnode och Creditsafe. Dels på grund av att det är billigare för banken, men även för att ett litet lån inte kräver lika stort ansvar och ekonomisk förutsättning som ett stort privatlån. Så smslån blev snabblån.

Vad är då egentligen lån utan UC?

Ett Lån utan UC behöver nödvändigtvis inte vara ett snabblån. Det finns snabblån som har hög ränta, men även banker som tar ut lägre räntor och marknadsförs som privatlån, men ändå inte tar UC-upplysning. Dessa banker betalar heller inte ut pengar inom en timme utan det kan ta 1-3 dagar. Dessa är alltså inte snabblån utan vanliga privatlån, lån utan säkerhet.

Egentligen kan man säga att den enda skillnaden mellan att banken tar Upplysningscentralen eller Bisnode, Creditsafe eller annan upplysning, är att när någon annan upplysning än UC tas så kan du låna med många förfrågningar.

Låg kredtitvärdighet= högre ränta

Om banken sätter hög eller låg ränta har ingenting med kreditupplysningen att göra. Kostnaderna för lånet beror snarare på vilka risker banken måste ta för att ge dig pengar. Vill du låna pengar med svag kreditvärdighet så blir räntan högre.

Rädsla för att låna pengar

Många har en rädsla för att låna pengar. Man känner oro för att förlora jobbet och bli arbetslös och vad som kommer att hända med lånet, kommer då Kronofogden och så vidare. Man kan tänka att man inte ska låna mer pengar än att man kan betala tillbaka hela beloppet om man skulle behöva.

Att det finns en liten buffert på banken i form av sparade pengar. Men tyvärr så är inte fallet och den som lånar är ofta den som inte har sparade pengar på banken.

Administratör och skribent at LånutanUC | Website | + posts

Ekonom och skribent hos LånutanUC. Med med ett brinnande intresse för svensk privatekonomi och arbeten hos flera svenska bankkontor.

Gå upp