Vikten av att jämföra villkoren mellan lånebolagen

dittlån jämför lånebolagen

Vikten av att jämföra villkoren mellan lånebolagen

Att man idag snabbt kan låna pengar för plötsliga utgifter eller behövliga investeringar är väldigt praktiskt, men det innebär också viss risk. Det finns idag hundratals banker och lånebolag på den svenska marknaden och villkoren hos dessa skiljer sig markant.

Därför är det otroligt viktigt att du väljer rätt lånebolag eller bank för dina behov, och framför allt att du väljer en pålitlig aktör. Annars är risken att du blir lurad och väljer ett lån med omöjliga villkor som i sin tur leder till en skuldfälla som kan vara väldigt svår att ta sig ut ur.

Därför bör du jämföra banker och lånebolag

Vid första anblick kan alla långivare se likadana ut – webbplatserna är ofta designade ungefär likadant och de brukar erbjuda ungefär samma lånebelopp. Men skenet kan bedra och läser du inte igenom allt det finstilta är risken att du signerar ett lån som inte alls är vad det utger sig för att vara.

Risken är som störst om du ska ta ett mindre lån, såsom ett snabblån än en kontokredit, men du bör göra ordentligt med efterforskning även om du ska ta ett större privatlån från en etablerad bank.

Utan att jämföra olika långivare och deras erbjudanden är det omöjligt för dig att veta vilket
lån som faktiskt är bäst.

Ett bra tips är att ta hjälp med jämförelsen, exempelvis via en jämförelsehemsida. Dittlån jämför lånebolagen i Sverige regelbundet och presenterar de bästa alternativen i olika kategorier. Arbetet sker löpande och alla rekommendationer är opartiska och uppdateras vid behov för att spegla den nuvarande marknaden.

Detta bör du granska extra noggrant

När du ska granska ett lån och jämföra med andra är det ett par faktorer du bör ha extra koll på. Detta gäller oavsett om du jämför lånebolagen på egen hand eller tar hjälp av experter. Framför allt gäller det oavsett om du ska låna pengar från en stor bank eller från ett mindre lånebolag.

Ränta

Det viktigaste att ha koll på men också det mest förvirrande är räntan. Det finns nämligen två olika räntor: den nominella och den effektiva.

När du ska låna pengar är den effektiva räntan den viktigaste då den inkluderar den nominella räntan och alla andra avgifter. Således representerar den effektiva räntan den totala kostnaden för lånet, dvs. det du ska betala till långivaren utöver beloppet du har lånat.

Återbetalning

Låna aldrig pengar utan att veta hur din återbetalningsplan ser ut och vad som förväntas av dig. Du ska ha möjlighet att betala tillbaka det lånade beloppet plus avgifter över en rimlig tid som passar dina förutsättningar.

Har du inte råd eller möjlighet att betala enligt villkoren kommer skulden snabbt växa till ett skuldberg som är betydligt mycket större än det ursprungliga lånet.

Kraven

Alla lån har vissa krav du måste uppfylla, och även om det kan vara lockande att ta ett lån med låga krav så är det sällan en bra idé. Låga krav innebär i regel att villkoren är sämre och kostnaderna högre.

Glöm inte att vara ansvarsfull

Innan du ens börjar jämföra lån så måste du utvärdera ditt behov. Du ska nämligen endast låna pengar som du verkligen behöver och är säker på att du har råd med. Att låna pengar medför alltid viss risk så ta gärna både en och två tittar på ditt behov innan du börjar ditt sökande. Risken finns alltid med lån, vare sig du lånar 5 000 kronor för en plötslig utgift eller tar ett stort bolån från en storbank.

Skulle det vara så att du har problem med din ekonomi eller är skuldsatt upp till öronen så finns det hjälp att få. Kontakta Budget- och skuldrådgivningen i din kommun för att få hjälp, och låna inte mer pengar förrän du har fått kontroll över din ekonomiska situation.

Gå upp