Att leva på existensminimum

thumbnail

Om att leva på existensminimum

Existensminimum eller normbelopp som det också heter, är den summa pengar som en person anses behövas per månad för att klara sig. I år 2019 är existensminimum för ensamstående 4923 kr. Normbeloppet sätts av konsumentprisindex som Statistiska Central Byrån fastställer på regeringens uppdrag varje år.

Du hittar de nya förbehållsbeloppen för år 2021 längre ner.

Om du inte klarar av att betala dina räkningar och hamnar på utmätning av Kronofogden, då bestäms ett förbehållsbelopp som du får behålla av lönen varje månad. Förbehållsbeloppet består av din hyra + normbeloppet.

Låna pengar under utmätning

lån med anmärkning existensminimum

Om man är föremål för utmätning så får man vända sig till lån som godkänner betalningsanmärkningar och få låna till lite högre ränta.

De vanliga bankerna brukar inte bevilja lån om man lever på existensminimum. Vissa lån utan UC gör det dock.

Tänk på på att inte ta för stort eller lån då dus ka ha råd att amortera på lånet samtidigt som du är under utmätning.

 

Litet lån kan bli stor skuld

Även små lån som lån utan UC och snabblån kan bli föremål för utmätning. Det spelar ingen roll om skulden urpsrungligen är liten eller stor. När den hamnar hos Kronofogden tickar räntan på ganska snabbt och skulden växer. Så ett litet obetalt lån på ett par tusenlappar kan medföra att du får leva på existensminimum i flera månader om du lämnar den obetald. Det medför även att du får en svag kreditvärdighet de närmsta 3 åren.

Existensminimum ska räcka till vardagsutgifter

Att leva på existensminimum är inte lätt. Har du provat att leva på 4923 kr på en månad? Det räcker inte långt. Om man är fler i familjen och har barn så justeras normbeloppet efter hur många som bor och har inkomst i familjen.

Nya Förbehållsbelopp 2021

  • 5 016 kronor om du bor själv
  • 8 287 kronor för er som är sambo eller man
  • +
  • 2 662 kronor för varje barn under 7 år
  • 3 064 kronor för varje barn som är äldre än 7 år

Exempel: Du är ensamstående med 2 tonårsbarn. Existensminimum att behålla av lönen blir 5015+3064×3064.

Skälig levnadsnivå

Alla har rätt till en skälig levnadsnivå, vilket är ett svårtolkat begrepp. Alla är vi nog iallafall överens om att normbeloppet för en ensamstående är i lägsta laget för att man ska kunna hålla en skälig levnadsnivå. En större familj skulle nog klara det bättre att leva på existensminimum.

Normbelopp för familj 2019

2 vuxna får tillsammans behålla 8133 kr per månad och har man barn så får man utöver detta behålla 2612 kr per barn som är under 6 år och 3007 kr per barn över 7 år.

Så en familj om 2 vuxna och 2 barn över 7 år får behålla 8133 kr + 3007 kr + 3007 kr = 14 147 kr. Nu låter det genast som mer pengar i plånboken och även om det kostar mer att ha barn så är det nog ändå lättare att planera matinköpen med ett större belopp i plånboken. Det går då att göra fler portioner till en lägre kostnad.

Tillfälligt utökade kostnader

Har man barn så kan man även få behålla kostnaden för barnomsorg, samt ansöka om att någon månad få mer kvar p.g.a inköp av glasögon eller omfattande tandvård.

Existensminimum vid skuldsanering

Om man har blivit beviljad skuldsanering så får man leva på existensminimum i 5 år innan skulderna avskrivs.

För att kunna klara sig när man blir äldre och slippa leva på existensminimum på äldre dagar, så är det en bra ide att pensionsspara och att börja med det så tidigt som möjligt i livet.

Ekonom och skribent hos LånutanUC. Med med ett brinnande intresse för svensk privatekonomi och arbeten hos flera svenska bankkontor.
Gå upp