Buffert

buffert

Spara buffert innan du lånar pengar

Buffert kan avgöra din livssituation? Har du samlat på dig dyra lån utan uc som äter upp din ekonomi? Testa med att göra en budget och se om dina in- och utgifter håller.

Det kan vara svårt att beräkna för de oförutsedda händelserna och vad de kommer att kosta dig än att ha täckning för dina månatliga utgifter och kostnader. Du ska därför se till att ta till dig alla tips om ekonomi som kan hjälpa dig spara in en slant.

Du kan börja med är att beräkna dina omkostnader varje månad. Glöm inte bort det allra viktigaste som du inte kan räkna bort, t.e.x. sopor, hemförsäkring, transport, förskoleavgift, A-kassa och hyra.

Budget för hållbar ekonomi

Att göra en budget är det bästa sättet att planera hur långt dina pengar räcker. En budget visar ifall du behöver en buffert för att överleva. Det är många faktorer som spelar in för att få ekonomin att hålla och räcka till allt och livet kan snabbt förändras. Du kanske blir sjuk, förlorar ditt jobb, eller att någonting händer i världen som gör att du inte överlever utan buffert.

Så skapar du en budget och planerar buffert

Tid som behövs: 15 minuter

  1. Se över dina inkomster och utgifter.

    Gör en kontroll över dina dina avtal och abonnemang. Det kan finnas ställen du kan spara in på som kan bli början till ett buffertsparande.

  2. Hur stor buffert behövs?

    Bor du som själv i en lägenhet och inte har någon, så bil krävs det inte lika stor buffert som om du bor med din familj i en ägd bostad och har en eller flera bilar.

  3. Pengar på sparkonto

    Om du har pengar på ett sparkonto kommer du åt dem direkt när de behövs. Se till att du får ränta och att kontot omfattas av insättningsgarantin. Försök att ha stående överföring sparande varje månad. Framför allt är det bra att spara pengar under sommaren, eftersom det ofta är högre utgifter under vintern. Ett alternativt sätt att spara pengar på kan vara t.e.x aktiespar.

LÅN UTAN UC | + posts

Martin studerar ekonomi och har ett stort intresse för det svenska näringslivet. Vid sidan om sina studier är han skribent hos LånutanUC.se.

Gå upp