Bli av med inkassoskulderna

bli av med inkassoskulder

Varför hamnar skulden hos inkasso?

I de allra flesta fall så får du en påminnelse på skulden innan den skickas till Inkasso. Om du inte betalar efter en påminnelse eller två, så överlåts skulden till Inkasso för att inkasseras av dig.

Hur mycket ränta som kan krävas styrs av det ränteläge vi har. Räntelagen ger borgenären rättighet att kräva en årsränta motsvarande Riksbankens referensränta + åtta procentenheter. I dagsläget då referensräntan är 0% blir skuldräntan alltså 8%.

Ansök lån trots anmärkning för att lösa inkassoskuld

Belopp:
Villkor:
Visa fler lån

Alla belopp kan inkrävas både lån och elräkningar

Oavsett om skulden är liten eller stor från exempelvis ett blancolån kan det krävas via inkasso. En liten skuld som t.e.x 50 kr kan därför växa till flera tusen om det inte betalas, då påminnelseavgifter och inkassokostnader läggs på.

Kräva inkassobelopp oavsett storlek
Inkassoskulder

Tidsfrist hos Inkasso

När du får brevet från Inkasso så är det ofta möjligt att be om en avbetalningsplan. Detta beror lite på vad skulden gäller och om det är hela skulden eller endast en delbetalning som ligger på deras bord.

En elräkning kan gå att förhandla fram betalningsdatum en vecka eller två, men går inte att avbetala under längre tid eftersom att det är en löpande kostnad där nya fakturor tillkommer varje månad.

Om ett lån har förfallit till sin helhet så vill Inkassobolaget många gånger att skulden först ska fastslås hos Kronofogden, genom ett utslag, innan avbetalningsplan kan diskuteras.

Viktigt att kontakta den du är skyldig

Det viktiga är oavsett att du är snabb med att kontakta Inkassoföretaget om du är intresserad av en uppgörelse. Om även inkassoskulden har förfallit är det oftast för sent att begära uppskov. Enligt god inkassosed bör inkassoföretaget ge dig minst 8 dagar för att betala skulden.

Det som kan vara bra att veta är att en företag inte får skicka en skuld till Kronofogden utan att först gå via inkasso.

Låna pengar till Inkassoskulder

Undvik betalningsanmärkningar 1 gång för alla! Om Inkasso inte går med på en avbetalningsplan så finns det ytterligare en möjlighet att lösa skulden, genom att ta ett lån. Det finns samlingslån och saneringslån som kan hjälpa dig att lösa dina obetalda skulder som ligger hos Inkasso eller banken. Och du kan ansöka lån med betalningsanmärkning

Detta gäller inte enbart snabblån, lån utan UC, bolån och blancolån, utan även elräkningar och andra obetalda fakturor.

Så även om det känns omöjligt och hopplöst då Inkassobrevet dyker upp, så finns det alternativ att lösa sitationen med och ofta går det att få låna snabbt.

Inkassoföretag

För att få bedriva inkasso krävs inkassotillstånd från Datainspektionen. De vanligaste inkassoföretagen känner du säkert redan till

  • Svea
  • Intrum
  • Visma
  • Marginalen
  • Sergel
  • Lowell

Men det finns många, många fler som har tillstånd.

Gå upp