Spara pengar

spara pengar

Att spara pengar på ett bankkonto är naturligtvis det bästa sättet att bygga upp en buffert för framtiden. Och ett sätt att spara för oväntade utgifter.

Ett litet belopp såsom enbart några få hundralappar, kan låta väldigt lite i sammanhanget. Med tiden växer dock de sparade pengarna och sparkapitalet och kan vara räddningen när man står och väger över att ta ett lån utan ÙC

Bank Avanza Carnegie
Ränta 0-0,9% 0,5%
Sparkrav Obegränsade Max 900.000 kr
Insättningsgaranti Ja Ja

Spara pengar på ett sparkontot med högsta räntan och lägsta uttagsavgiften

Beroende på hur mycket pengar man vill och kan spara, så är villkoren, förutsättningarna och räntan varierande. Om du till exempel kan tänka dig att låsa pengarna för en längre tid. Du kanske kan låsa sparpengarna i några år? Då får du en högre sparränta när du sparar dina pengar, än om pengarna är rörliga på sparkontot och går ut och in.

Tänk på att om du låser pengarna och behöver dem i förtid, så går det att ta ut dem tidigare men då kommer du att få betala en avgift, vilket kan göra att du går back på sparräntan.

Spara pengarna med Insättningsgaranti

Om du avser spara stora summor, så vill du självfallet ha insättningsgaranti. En insättningsgaranti innebär att om något händer, kanske banken går i konkurs så har du en garanti om att få tillbaka ett visst belopp av ditt sparkapital. Annars skulle du gå miste om allt. Instättningsgarantin ersätts av staten.

Insättningsgarantin en en garanti från staten och gäller per kund/bank. Om du har väldigt mycket pengar att sätta undan, så är det bästa därför att fördela dessa över olika banker. På så sätt minimerar du beloppen du förlorar om något skulle hända, t.e.x krig eller naturkatastrofer.

Bank Svea Nordax
Ränta 0,85-1,15% 0,95%
Sparkrav Obegränsade Max 900.000 kr
Insättningsgaranti Ja Ja

Spara till alla oförutsedda händelser

Att vi sparar pengar till våra barn är ju en självklarhet. Men se även till att försöka spara en buffert till oförutsedda händelser.

Insättningsgaranti

När du ska spara pengar på banken så vill du självfallet att pengarna ska sitta där tryggt. Men vad händer om det blir krig eller om banken går i konkurs. Är pengarna förlorade då?

Svaret är nej! Om något skulle hända så betalar staten tillbaka en del av de förlorade pengarna i form av instättningsgaranti.

Insättningsgaranti max 950.000 kr

Du kan få tillbaka max 950.00 kr i kapital och upplupen ränta, ifall att det skulle hända att. Om du nyligen har sålt en bostad eller har ett belopp på kontot kopplad till en nyligen gjord livshändsele så går det även att ansöka om ett tilläggsbelopp.

Gå uppåt