Spara pengar

Hur kan man spara pengar inför framtiden - Bild

Varför ska man spara pengar?

Att spara pengar på ett bankkonto är naturligtvis det bästa sättet att bygga upp en buffert för framtiden. Och ett sätt att spara för oväntade utgifter. Man kan sparar pengar genom att sätta in på ett bankkonto, men man kan också försöka spara genom att dra ner på sina inköp, t.e.x köpa billigare mat eller inte handla mer än man verkligen behöver.

Spara pengar på bankkonto

Ett litet belopp, såsom enbart några få hundralappar, kan låta väldigt lite i sammanhanget. Med tiden växer dock de sparade pengarna och sparkapitalet och kan vara räddningen när man står och väger över att låna pengar eller ta ett lån utan ÙC.

Självfallet så är det dummaste man gör, att låna pengar till att köpa mat, men om nöden inte har någon lag då? Många är rädda för att ta lån som inte tar UC och anledningen till det är att lånen är dyra och kan försätta dig i ekonomisk knipa. Så tänk efter innan du tänker låna.

Sparkonton olika banker

Bank Avanza Carnegie
Ränta 0-0,9% 0,5%
Sparkrav Obegränsade Max 900.000 kr
Insättningsgaranti Ja Ja

Du bör spara pengar på ett sparkontot med högsta räntan och lägsta uttagsavgiften

Beroende på hur mycket pengar man vill och kan spara, så är villkoren, förutsättningarna och räntan varierande. Om du till exempel kan tänka dig att låsa pengarna för en längre tid. Du kanske kan låsa sparpengarna i några år? Ett alternativ kan också vara aktiespar, långsiktigt eller kortsiktigt om du har koll på aktiemarknaden.

Då får du en högre sparränta när du sparar dina pengar, än om pengarna är rörliga på sparkontot och går ut och in. Detsamma om du har ett vanligt förmånskonto, så får du ingen ränta.

Tänk på att om du låser pengarna och behöver dem i förtid, så går det att ta ut dem tidigare men då kommer du att få betala en avgift, vilket kan göra att du går back på sparräntan.

Spara pengarna med Insättningsgaranti

spara pengarOm du avser spara stora summor, så vill du självfallet ha insättningsgaranti. En insättningsgaranti innebär att om något händer, kanske banken går i konkurs så har du en garanti om att få tillbaka ett visst belopp av ditt sparkapital. Annars skulle du gå miste om allt. Instättningsgarantin ersätts av staten.

Insättningsgarantin en en garanti från staten och gäller per kund/bank. Om du har väldigt mycket pengar att sätta undan, så är det bästa därför att fördela dessa över olika banker. På så sätt minimerar du beloppen du förlorar om banken skulle stänga ner.

Bank Svea Nordax
Ränta 0,85-1,15% 0,95%
Sparkrav Obegränsade Max 900.000 kr
Insättningsgaranti Ja Ja

Spara pengar till alla oförutsedda händelser

Att vi sparar pengar till våra barn är ju en självklarhet. Men se även till att försöka spara en buffert till oförutsedda händelser.

Garanti

Du kan få tillbaka max 950.00 kr i kapital och upplupen ränta från insättningsgaranti, ifall att banken går i konkurs. Om du nyligen har sålt en bostad eller har ett belopp på ditt bankkonto kopplad till en nyligen gjord livshändelse så går det även att ansöka om ett tilläggsbelopp upp till 5 miljoner kronor.

Clearingnummer

Nu kan du tävla och vinna pengar genom att berätta för oss hur man kan spara pengar

Gå uppåt