Låna pengar för att lösa skulder

bli skuldfri

Har du hamnat i knipa på grund av pengar? Då är kanske högkostnadskrediter som lån utan UC inte det bästa alternativet till att lösa skulder, utan du bör istället titta på saneringslån och privatlån om du nu vill lösa dina ekonomiska problem med lån.

Hitta lån och låna för att lösa skulder

Belopp:
Lånevillkor:
Filtrera lån
Visa alla lån

Letar du lån eftersom du redan hamnat i trångmål med din ekonomi?

Om ett lån har en lång återbetalningstid, då betyder detta att du i längden får räkna med att betala mer ränta. Lånet blir alltså dyrare, ju fler år du väljer att amortera det på. Ett privatlån med återbetalningstid under många år, blir i slutändan dyrare än ett lån utan Uc på kortare tid.

Men skulle man slå ut ett smslån´s ränta på lång tid skulle det bli dyrare. Därför är så kallade snabblån och avbetalningskrediter dyrare.

Varför ens låna vid ekonomisk knipa?

Varje gång Uc gör en kreditupplysning, registreras det som en kreditförfrågan i kreditupplysningsregistret UC. Det är något negativt. Det innebär kort förklarat, att andra långivare ser att du har ansökt lån.

Eller det är egentligen fler än bara långivare som ser detta. Alla som gör en kreditupplysning på dig via UC kan se det. Oavsett om det är hyresvärdes eller en långivare. Men de lån utan UC, vilka använder andra kreditupplysningar, de ser inte dessa kreditförfrågningar.

Denna kreditförfrågan sänker din kredithistorik. Det vill säga den kreditpoäng, scoring, eller bedömning som UC gör vid en kreditupplysning. Om man är i ekonomisk knipa och behöver låna pengar, så är snabblån många gånger den enda utvägen. Men det är bättre att först titta på de större lånen, med lägre ränta.

Observera, att du bör naturligtvis starta med att skapa en buffert och göra en budget, innan du ansöker lån. Ska du låna ett större belopp pengar? Låna 100.000 kr eller mer? Börja alltid med att ladda ner en budgetkalkyl

Högkostnadskrediter för att lösa skulder

Smslån har ju högre ränta än blancolån. Men låneräntan kanske inte är det mest relevanta för just dig, just nu i det här akuta fallet. Speciellt inte om du avser att endast använda pengarna under en kort tid. Dock kan en hög ränta göra att du hamnar i ekonomisk knipa.

Det som kallas för högkostnadskrediter och alla lån utan UC är inriktade på kortare återbetalningstider. Den vanligaste löptiden är mellan 3-12 månader. Men det finns även smslån utan uc där du kan välja bindningstider upp till 5 år. De flest beviljade smslån är de som har kortare löptider.

Att ansöka lån utan Uc, är enklare och går snabbare. Och om man är villig att betala lite extra i räntekostnad. Då är det bättre på olika sätt. Men som sagt mycket dyrare och om man sitter i ekonomisk knipa, förbättrar det inte situationen.

Fördelar med lån utan Upplysningscentralen

Om du inte kan betala tillbaka dina skulder, riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd och rådgivning kan du vända dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallakonsument.se.

  • Lån utan UC kräver färre uppgifter vid låneansökan.
  • Det finns lån utan Uc som beviljar kredit trots att man har betalningsanmärkning.
  • Lån utan Uc gör även ofta direktutbetalning till ditt bankkonto samma dag som lånet beviljas.

Nackdelar med lån utan Upplysningscentralen

  • Hög effektiv ränta
  • Betalas ut snabbt så man kanske gör förhastade beslut
  • Lättare att bli beviljad lån då flera förfrågningar inte sätter stopp för att ta flera lån

Ingen kreditprövning av lån utan UC

När du lånar du pengar, så måste utlånaren göra kreditprövning. Det är därför som du måste lämna ditt personnummer. Det gäller vid all typ av kreditgivning, även lån utan UC.

Ett personummer kan berätta mycket om din ekonomiska historia. Vid sökning på personnumret så kan man se vilken nationalitet man har, ifall personen har en kriminell bakgrund och var hen bor. Personnummer visar civilstånd och vilka nuvarande lån man har, vilka har använt UC vi ansökan.

Alla befintliga krediter och skulder, samt betalningsanmärkningar hos Kronofogden. Det går att se om man är gift och hur ofta man har flyttat och bytt adress.

Har du blivit nekad privatlån och vet inte varför? Om din inkomst ändå är hyfsat och du saknar betalningsanmärkningar eller skulder så kan det kännas konstigt att bli nekad ett litet lån.

Anledningen är troligen att du har ansökt många lån inom kortare tid (12 månader) och därför har fått för många förfrågningar i UC´s register. Här är lån utan UC en fördel.

Bisnode, Creditsafe, AAA Soliditet, Decidas och Syna och många fler, är företag som är starka konkurrenter till Upplysningscentralen.

Många förfrågningar hos UC ställer till det

Om du har flera kreditförfrågningar gjorda via UC är det till stor fördel med lån utan UC. Det finns många alternativ till Upplysningscentralen, UC. Flera kreditupplysningsföretag inhämtar kreditinformation på liknande sätt, utan att för den delen registrera det som en förfrågan.

Hur mycket kan man låna som mest utan UC upplysning?

Det finns flera banker och långivare som ger lån utan UC kreditupplysning. Lånesummorna varierar från ettusen kronor och uppåt. I dagsläget är det högsta beloppet utan UC 80.000 kr.

Lånebelopp 1000-30,000 kr är vanligast bland lån utan UC

De allra flesta bankerna lånar ut mellan 1.000 kronor och 30.000 kronor.  De aktörer som lånar ut utan UC är kontokrediter, privatlån, blancolån, snabblån, smslån och företagslån. I dagsläget finns inga banker som ger ut billån och bolån utan UC, men det hoppas vi snart ska ändras. Det finns ca 50 st långivare som inte tar UC.

De flesta banker som lånar ut små belopp bland annat smslån har övergått till att inte ta UC och använder istället någon av de andra uppysningsföretagen.

Räkneexempel

(Brixo) Återbetalning av Brixo (lån utan UC) ska göras med en fast kostnad i 12 – 48 månader. Den nominella bundna årsräntan för lånet, uppgår då till mellan 29,95 – 39,48 %.

Representativt räkneexempel på lånebelopp 15 000 kr att återbetala under 3 år. Uppläggningsavgiften 495 kronor och aviavgifterna är 36 x 45 = 1 620 kronor. Nominell bunden årsränta blir 39,48 % och den effektiva årsräntan blir 58,8 %.

Månadskostnaden att betala av på lånet varje månad kommer att vara 786 kronor och du kommer totalt att ha betalat 28 296 kronor (786 kronor x 36 månader) när hela lånet är slutbetalt. Detta innebär en kostnad för lånet  på 13 296 kronor. Detta är en högkostnadskredit.

Gå upp