Kreditupplysning

Kreditkontroll vid många förfrågningar hos UC

En kreditupplysning bestämmer om avtalet ska bli av

Oavsett om du gör en låneansökan, tecknar mobiltelefonabbonemang eller ska hyra en lägenhet, så görs det en kreditupplysning. Detta för att se vilken kreditvärdighet du har. Kreditvärdigheten utgörs av olika faktorer, där självfallet inkomsten spelar en stor roll. Det kan tas olika kreditupplysningar beroende av ändamålet. T.e.x så tas en sorts kreditupplysning vid billån och en annan vid lån utan UC.

En annan viktig faktor vid kreditbedömning är ifall du har betalningsanmärkningar och antalet sådana. Om du har en hög kreditvärdighet så har du säkert en bra inkomst och saknar betalningsanmärkningar. Då kommer du heller inte att ha några problem med att göra avtal med andra juridiska personer.

Kreditvärderingssystem

Då en kreditupplysning tas, så är det i syfte att avgöra om avtalet ska bli av. Ifall att man kan lita på att du kommer att kunna fullfölja avtalet. Till exempel amortera på ett lån, eller betala hyran varje månad.

Man får inte ta en kreditupplysning på en privatperson utan legitimt skäl. Men ansöker du t.e.x om att låna pengar, eller hyra lägenhet, då finns det ett legitimt skäl.

Om du ansöker om lån utan uc, så tas en lindrigare form av kreditupplysning, en ”enklare” skulle man kunna påstå. Uc är en förkortning för Upplysningscentralen och det är Sveriges största kreditupplysningsföretag.

Ansöker du om ett blancolån eller bolån så används garanterat Uc vid kreditupplysning.

Men det finns många fler företag som säljer kreditupplysningar så det är inte säkert att företaget som vill se just din kreditvärdighet, kommer att använda sig av Uc. Det finns alltså olika sorters kreditvärderingssystem.

Nu är de ju ingen garanti att du kommer att kunna fullfölja påskrivet avtal, även om din kreditrapport visar på hög kreditvärdighet idag. Om några år kanske du har blivit av med jobbet eller sjukskriven. Då kanske du inte har möjlighet att betala tillbaka iallafall. Men i och med att företaget har gjort en kreditbedömning så utgår de från denna när avtalet skrivs på.

Kreditupplysningssystem

Kreditupplysningsföretagen registrerar och samlar uppgifter för alla människor över 15 år. Både dens ekonomiska och personliga förhållanden.

När ett kreditupplysningsföretag har lämnat ut uppgifter om dig, då måste de alltid skicka dig en kopia. I kopian ska du kunna se samma uppgifter som är utlämnade om dig.

Alla kreditupplysningsföretag måste ha tillstånd från Datainspektionen. Det finns väldigt många registrerade och godkända i Sverige. Du har säkert inte hört talas om alla, eller ens varit i kontakt med dem

Svenska kreditupplysningföretag

 • Alektum
 • Bisnode
 • Creditsafe
 • Decidas
 • Krafman
 • Safenode
 • Sergel
 • Syna
 • Uc
 • Yellow-Belly

Krediter som inte använder UC

De företag som lånar ut pengar utan UC, använder sig oftast inte av Uc. Dels är tjänsten dyr och sedan så kanske långivaren inte behöver veta alla detaljer. I alla fall inte ner på en sådan avancerad nivå, vid utlåning av små belopp.

Därför tar lån utan UC en annan upplysning. Detta är bra för dig som låntagare. Det innebär att om en långivare som gör en kreditkontroll använder sig av UC, då kan den långivaren inte se dina tidigare kreditförfrågningar. De kan heller inte se de nuvarande lån du har, i sin upplysning.

UC kan se kreditupplysning från UC, Bisnode kan inte se UC, Creditsafe ser inte UC

Det är bara det kreditupplysningsföretaget som har använts, som kan dela med sig av sin uppgifter till sitt egna kreditupplysningsföretag. Om en upplysning till exempel är gjord via Bisnode, då kan bara de långivare som använder sig av Bisnode se uppgifterna om dig. Uc registrerar dock så mycket mer än enbart kreditförfrågningar.

De sparar information om nuvarande och tidigare krediter (12 månader) samt betalningsanmärkningar om misskött kontokredit och missbrukat kreditkort. Och så har de ett eget unikt kreditrankningsystem.

Flera gjorda kreditupplysningar ger dig sämre möjligheter till att låna pengar

Om du ansöker om krediter och lån ofta, då kan du anses som desperat efter pengar. Då blir du också mindre kreditvärdig, En person som inte har ordnat ekonomi står inte i sin bästa dager hos bankerna. Gör du ansökan om ett lån utan säkerhet eller lån utan UC online kommer du att få automatiskt avslag på skärmen.

Även om du är helt skuldfri och har en stor inkomst kanske du bli nekad ett litet lån, enbart på grund av ”för många” gjorda kreditupplysningar.

Många gjorda upplysningar hos UC ger en väldigt dålig scoring överlag och kan vara värre för kreditrankningen än en betalningsanmärkning.

Manuell kreditprövning

Om du någon gång har ansökt om ett lån, då har du säkert stött på ”manuell kreditprövning”. Om du ansöker om ett nytt lån Online och får avslag på din ansökan så kan du fråga ifall de kan göra en manuell kreditprövning. Kanske ligger det gamla inkomstuppgifter i kreditupplysningen som sätter stopp för lånet.

Hög kreditvärdighet (en eller flera faktorer)

 • Fast inkomst, gärna över medelinkomst
 • Äger fastighet
 • Få eller inga blancolån (sms-lån är oväsentligt då dessa inte syns hos Uc)
 • Gift eller Sambo
 • Saknar betalningsanmärkningar och skuldsaldo hos Kronofogden
 • Få eller inga gjorda kreditförfrågningar

Låg kreditvärdighet (en eller flera faktorer)

 • Visstidsanställd, sjukskriven eller arbetslös med låg inkomst.
 • Äger ingen fastighet
 • Flertalet blancolån
 • Ensamstående
 • En eller flera betalningsanmärkningar
 • Skuldsaldo
 • Många gjorda kreditförfrågningar

Det värsta man kan ha vid låg kreditvärdighet är ”skuldsaldo” hos Kronofogden. Om du så har en inkomst på en miljon men har ett aktuellt skuldsaldo så ligger din kreditvärdighet så långt ner i botten det går att komma.

Kolla ditt eget kreditbetyg innan du lånar!

Back To Top