Amorteringskrav när du lånar till bostad

amortering snabblån

Den 1 juli 2016 trädde en ny regel gällande bolån i kraft. Den innebär amorteringskrav för bolån, dock inte befintliga bolån tagna innan regeln trädde i kraft.

Vad du ska amortera, beror på bostadens marknadsvärde. Generellt sett så är marknadsvärdet det pris som du betalar då du köper din fastighet. Alltså det värde som marknaden (=du) är villig att betala för bostaden.

Du kan inte slippa amorteringskravet för bolån

Har du en belåning på 50% eller mer av marknadsvärdet så måste du amortera på ditt bolån. Det minsta du måste amortera är 1%, men om belåningsgraden är över 70% måste du amortera 2% av lånet.

Är bolånet stort i jämförelse med era inkomster, så måste du också amortera. Banken kan kräva att du amorterar mer än 2%, men det går inte att avtala bort amorteringen på bolånet.

Topplån på bolån

När du ansöker om att låna pengar för att köpa en bostad så finns ett bolånetak på 85%. Det innebär att du inte kan få bolån på mer än 85% av priset. Resterande 15% måste du finansiera själv, antingen med sparade medel eller genom att ta ett så kallat topplån. Ett topplån är ett blancolån, alltså ett lån utan säkerhet. Du kan antingen förhandla med din bank om ett förmånligt topplån, eller jämföra lån hos övriga långivare för att hitta det billigaste lånet.

Bolån med betalningsanmärkningar

Att få ett bolån med betalningsanmärkningar är många gånger svårt, även om bostaden kommer att stå som säkerhet för lånet i form av ett pantbrev. Att utmäta och sälja en fastighet är en krånglig process förenad med säga kostnader och någonting som banken vill undvika i längsta mån. Därför är det ofta svårt att låna pengar med svag kreditvärdighet för att köpa ett nytt hem.

Har du däremot ett sparat kapital och kan ta en lägre belåningsgrad på huset så är det lättare att förhandla med banken. Om betalningsanmärkningarna dessutom är gamla och du har en fint flöde på dina bankkonton utan övertrasseringar så ökar chansen till att få låna. En bank som faktiskt beviljar bolån med betalningsanmärkningar är SVEA.

Bolån utan UC

Att få lån utan UC till att köpa bostad är inte möjligt, eftersom det krävs en utförlig utredning av din ekonomi innan du kan bli beviljad ett så pass stort lån som bolån ofta är. Många gånger handlar det om att låna flera miljoner kronor och då måste banken göra ett fullständig och noggrann kreditbedömning för att se att du kommer att ha råd att betala ränta och amortering på bolånet.

Däremot så kan topplånet eller blancolånet bestå av vilket lån som helst, även ett lån utan UC. Dock kostar dessa lån oftast mer och gör att den totala kostnaden för bostadsköpet skulle bli väldigt dyrt om du väljer ett snabblån som topplån.

Det allra bästa är att se till att ha en sparad buffert inför den dagen det är dags att köpa bostad. Att hjälpa barnen att spara redan från unga år är ett bra sätt att hjälpa dem på traven inför vuxenlivet.

Gå upp