BOLÅN

Bostadslån

BOSTADSLÅN

Det finns faktiskt ingen övre gräns för hur stort belopp man kan låna pengar via bolån. Det är helt och hållet fastighetens värde och de ansökandes ekonomi som bestämmer hur stort bolån man får låna. Dock kan du enligt en ny svensk lag enbart låna 85% av husets marknadsvärde genom bolån. Resterande del av lånet måste utgöra kontantinsats eller annan form av lån utan säkerhet, såsom blancolån eller egen kontantinsats.

Detta lån kan nyttjas på flera sätt. Gemensamt för alla dessa lån är att boendet, fastigheten eller huset utgör säkerhet för lånet. Du tar ut pantbrev i huset och dessa står för säkerheten.

Pantbreven kan sedan ”lånas upp” ifall att utrymme finns. Man brukar kunna belåna bostaden upp till 85% av dess värde. Ifalll att fastigheten är fullt belånad kan man också ansöka om renoveringslån utan säkerhet, ifall man måste reparera eller renovera.

(Observera att numera måste alla nya bolån amorteras.)

Köp bostad eller belåna huset med bolån

Du kan ansöka om ett bolån för att köpa ett nytt boende, eller för att låna upp det befintliga. Oavsett vilket så är bolån oftast alltid det billigaste alternativet då det gäller lån.

Det finns i dagsläget inga lån utan UC för bolån vad vi känner till, men det kan komma att ändras i framtiden.

När man letar att köpa en ny bostad och ska låna till bostaden så måste man börja med att ansöka om ett lånelöfte. Detta innebär i principen att du har en garanti från banken om att få lån ifall du hittar ett hus som passar dig. Dock är ett lånelöfte aldrig 100% bindande.

Det vill säga, att om du har fått beviljat ett lånelöfte och sedan ringer banken för att omvandla löftet till ett huslån, så kan banken i det skedet neka dig lån, ifall att dina ekonomiska förutsättningar har förändrats. Vid köp av bostad bör man alltid teckna ett låneskydd ifall att något skulle hända som förändrar sin ekonomi.

Det finns många banker som erbjuder lån till boende

Vid ansökan om lånelöfte till bolån så kommer du att få besvara ganska många frågor. Många fler än vid ansökan om t.e.x blancolån olika beroden på om du ska köpa V

Gå upp