Styrräntans chockhöjning – Idag släppte Riksbanken bomben

höjd styrränta 2022 lånutanuc

Så påverkas bankernas lån av den höjda styrräntan

Idag den 20 september 2022 chockhöjde Riksbanken styrräntan från 0,75 procent till 1,75 procent, vilket påverkar alla befintliga och nya lån väsentligt. Styrräntan går alltså upp med en hel procentenhet. Anledningen till den kraftiga höjningen av den tidigare kallade reporäntan är att riksbanken vill dra ner efterfrågan i ekonomin och sänka den höga inflationen. Detta kan kraftigt påverka kostnaderna för den som sitter med obetalda lån utan säkerhet.

Så påverkas dina lån av dagens höjda ränta

Dina lån kommer att bli dyrare och det kan bli svårare att få hushållsekonomin att gå ihop med bolån som även amorteras. Bankerna kan vara behjälpliga om du vänder dig till dem om hjälp. En bolån som förutom räntan även amorteras kan omvandlas till ett tillfälligt amorteringsfritt lån. Men du måste du själv kontakta din bank och fråga. Den rörliga räntan för bolånen blir nu mycket dyrare och det är läge att se över att binda dina lån.

Jag tror inte att vi står inför en krasch på bostadsmarknaden eftersom arbetsmarknaden fortfarande är stark. Så länge folk har jobb och inkomster så ger det stöd. Däremot kan priserna fortsätta sjunka så länge Riksbanken höjer räntan, och en prisnedgång på cirka 10 procent till kan inte uteslutas. 

Marie Landeborn – Sparekonom Danske Bank

Smslån och snabblån påverkas av räntehöjningen

Såväl stora som små lån påverkas av den höjda styrräntan och både lån utan UC, smslån, snabblån och blancolån utan säkerhet blir dyrare. Snabblån har ett räntetak som innebär att banken inte får ta ut en ränta högre än 40% över referensräntan, vilket nu innebär att smslångivarna nu kan debitera upp till 41,75%. Det är inte säkert att alla långivare för högkostnadskrediter höjer sina räntor, några ligger redan kvar på 39% trots den tidigare räntehöjningen.

Ytterligare höjning av styrräntan väntas

Riksbanken har som mål att nå en höjning till 2% så det är inte omöjligt att styrräntan kommer att höjas ytterligare i sinom tid. Nästa penningpolitiska besked väntas 24 november 2022.

Så gör du för att klara den höjda styrräntan

  1. Kontakta din bank och diskutera ränta

    Se över dina nuvarande lån och kontakta din bank för rådgivning. Du kanske kan förhandla om räntan, binda dina lån eller få amorteringsfritt lån.

  2. Samla dina lån

    Har du snabblån, kortkrediter, avbetalning på elektronikprylar eller handlat annat på krita? Samla alla dyra krediter i ett samlingslån och du kan tjäna tusenlappar. Och känslan av att endast behöva betala en faktura varje månad istället för flera är befriande.
    Klipp alla kreditkort och ANSÖK OM ETT SAMLINGSLÅN

  3. Se över dina utgifter

    Elen har blivit dyrare, bränslet är dyrare och maten är dyrare. För att klara hushållsekonomin så gäller det att antingen skaffa fler inkomster eller sänka nuvarande utgifter. Det senare alternativet är oftast enklare. Släck lampor på dagen, dra ner på värmen, duscha mer sällan, gå istället för att ta bilen, skippa fredagsölen eller ta med eget kaffe på väg till jobbet istället för at köpa är bara några sätt att minska på utgifterna.

  4. Rensa och sälj avlagda saker

    För att klara av den höjda räntan behövs en buffert. Finns det inget utrymme för sparande i nuvarande ekonomi, så se över om det finns saker hemma att sälja. Sätt sedan in förtjänsten på ett sparkonto.

  5. Återanvänd

    Många artiklar går att återanvända och många varor går att fylla på i befintlig förpackning. Tvättmedel, tvål, sylt, mm. finns att köpa som ”refill”. Spara originalförpackningen och fyll på istället för att köpa nya då det tar slut så kan du spara många kronor.

Frågor och svar till bankman om höjningen

Aftonbladets läsare kunde i samband med chockhöjningen ställa frågor till Marie Landeborn som är sparekonom. Här är ett utdrag av hur hon svarade på några av läsarnas frågor.

Kommer sparräntan också att höjas nu?

Det är rimligt att vänta sig att sparräntorna kommer att höjas till följd av detta. Hur mycket är dock svårt att säga och det kan säkert skilja sig lite mellan olika aktörer. 

Vårt bolån har bunden ränta fram till november i år, kan vi binda den igen?

Ja, ni kan välja att binda den igen när lånetlöper ut. Då får ni dock binda om lånet till den ränta som gäller nu, vilket troligtvis är en högre ränta än den ni har bundit till idag. 

Tror du svenska kronan kommer att stärkas nu? Om ja, hur mycket?

Att Riksbanken höjer snabbare ger stöd åt kronan, men förväntningarna på hur högt Fed och ECB kommer att höja räntan har också stigit vilket ger motsatt effekt. Det finns dessutom mycket annat som också påverkar hur stark kronan är mot exempelvis euro och dollar, som konjunktur och risksentiment. I osäkra tider när riskaptiten är låg brukar kapital söka sig till dollarn, vilket kan innebära att kronan förblir svag ett tag till. 

Vad är det som gör att riksbanken tror att inflationen ska ligga på 11 % i början av nästa år samtidigt som de höjer styrräntan kraftigt för att få ner inflationen?

Framför allt drivs de kraftiga prisökningarna i höst och vinter av stigande energikostnader, som lär förbli höga det närmaste halvåret. Inflationen mäts i % i årstakt, det vill säga man jämför prisnivån nu med prisnivån för ett år sedan. För ett år sedan hade inte inflationen börjat dra iväg ännu, vilket gör att dagens prisnivåer automatiskt blir 8-10 procent högre. Riksbanken stramar främst åt för att se till att inte prisökningarna biter sig fast och spiller över för mycket på andra varor och tjänster.

Du hittar hela chatten på Aftonbadet. Källa: Aftonbladet 2022-09-20

+ posts

Johanna har en lång och bred erfarenhet inom bank och finans. Hon har arbetat som finansiell rådgivare och med lån sedan år 2009 och är författare hos LånutanUC.se sedan år 2021.
Johannas främsta intressen är aktier och valutor.

Gå upp