Ångra lån

Om du ångrar lånet

Ibland kan det vara hektiska tider och du kan det vara tryggt att veta att du har rätt att ångra ett låneavtal som du ingår när du lånar pengar. Även lån utan uc. Detta måste isåfall göras inom 14 dagar.

Om du vill ångra lån, då kontaktar du din långivare antingen via telefon, mail eller brev och berättar att du ångrar lånet och vill återbetala det omgående.

Uppläggningsavgiften återbetalas när du vill ångra ditt lån

När du begär din ångerrätt för lånet så måste du betala ränta för den tid som har gått sedan du fick lånet beviljat. Du betalar ränta till den dagen då pengarna finns återbetalda på långivarens konto. Däremot behöver du inte betala eventuell uppläggningsavgift.

Ifall att du redan har betalat en uppläggningsavgift så ska banken återbetala det beloppet, alternativt dra av det på summan som ska återbetalas.

Ångerrätt gäller inte bolån

Du kan ångra lån utan uc, smslån, blancolån och privatlån, men inte bolån. Ångrar du ett taget bolån, så kan du istället förtidslösa det. Ångerfristen om 14 dagar för privata lån, börjar gälla från den dagen du har mottagit avtalet och lånevillkoren, men räntan börjar ticka från den dagen du erhållit pengarna på kontot.

När du meddelat långivaren att du ångrat lånet och avser betala tillbaka det, så har du 30 dagar på dig att betala.

Detta står att läsa i Konsumentverkets information om ångerrätt för lån och gäller såväl snabblån som konsumtionslån.

Förtidslösa bolån

Om du vill förtidslösa ett bolån innan bindningstiden har gått ut, så måste du betala en ränteskillnadsersättning som kompensation. Ränteskillnadsersättningen beräknas enligt en schablonmodell. Du kan räkna ut hur stor den blir för just ditt bolån på Konsumentverkets webbplats.

Gå upp