Decidas upplysning istället för uc

Kreditupplysning från Decidas

Om du ansöker om ett lån utan uc, så kanske långivaren använder sig av Decidas. Företaget är en av flera kreditupplysningsföretag som finns i Sverige. Om du hör ”lån utan kreditupplysning” så kan det var prat om lån med Decidas.

Decidas kreditupplysning år 2020

En kreditupplysning som görs år 2020 är inte densamma som den var för några år sedan. För flera år sedan, innan smslån ochs snabblån kom till Sverige. Då använde banken sig alltid av UC för att göra en kreditupplysning. Dessa kreditupplysningar bestod av en lunta papper med information för banken att bearbeta innan beslut om lån kunde tas.  Som du säkert själv förstår, kunde detta ta flera dagar.

Idag ser en kreditupplysning väldigt annorlunda ut. För det första så lånar vi mycket mindre belopp i dag, än vad vi gjorde tidigare. Sedan så är en kreditupplysning numera automatiserad.

Decidas kreditupplysningar genom flera företag

Decidas ingår i Alektums koncern tillsammans med företagen:

  • Alektum inkasso
  • Jurist & Inkasso
  • Jl Finance
  • Nya Vm Media
  • Aktiv Delgivning
  • Law & Solution

Det finns även fler kreditupplysningar som inte använder UC förutom Decidas. Bisnode och Creditsafe är de vanligaste som används vid snabblån  och lån utan säkerhet

Så fungerar kreditupplysningen

Decidas samlar och registrerar uppgifter om alla svenska invånare från 16 år ålder. All personer i registret rangordnas i en skala från 1 till 100. En bank som tar en kreditupplysning på en person via Decidas får direkt en rekommendation ifall att ett lån bör beviljas eller inte. Detta beslut kan trimmas av företaget själv.

Skillnad mellan olka kreditupplysningsföretag

Det är egentligen ingen större skillnad mellan de olika kreditupplysningsföretag som finn i Sverige. Alla lämnar samma personuppgifter. Skillnaden ligger snarare i vad de lagrar och sparar efter att en upplysning har gjorts. Har en upplysning gjorts på dig så kanske detta sparas i en kredithstorik som alla kan se. Så gör t.e.x UC och det är den största anledningen till att vi helst vill låna pengar utan UC.

Gå upp