Fler får låna utan säkerhet
Fler får låna och du är inte ensam om att vilja låna pengar. Trenden att låna pengar pekar uppåt. Den här månaden har vi sett en ökning i både antalet ansökta och beviljade lån utan säkerhet.
Det lån som har ansökts och beviljat flest är: Viiga lån. Viiga är ett lån utan säkerhet. De kan inte erbjuda lån utan UC, men trots detta så är Viiga det mest populära lånet, som har flest ansökningar och flest beviljade lån.
Vad kostar lånet dig?
Ingen bank är den andra lik. Hos vissa banker kan du till och med låna utan ränta. Sedan är det varierande lånekrav från bank till bank och framför allt olikas stora lånebelopp som beviljas.
Ofta tillämpas individuell ränta inom ett visst räntespann, vilket gör det svårt att säga vad räntan blir från gång till gång och för just dig. Viiga lån´s räntespann är i dagsläget (2020-11-12) mellan 6.84-21.6%.
Fler får låna till individuell ränta
Banken behöver göra en bedömning av din kreditvärdighet innan besked kan lämnas om ränta för lånet. Man kan säga att din ekonomiska bankgrund och nuvarande situation, med arbetsförhållanden, mm ligger till grund för vad lånet kommer att kosta. Detta är extra viktigt när man ansöker lån utan säkerhet.
Tyvärr så går det inte att veta vad räntan blir med dina förutsättningar förrän du har gjort en låneansökan och kreditupplysing har tagits. Först därefter kan banken göra en rättvis bedömning och ge dig ett räntebesked.
Risker med att låna pengar
När du tar emot pengar banken, så avtalar ni om att lånet ska återbetalas inom den överenskomna tiden. Du ska enligt avtalet betala tillbaka hela lånebeloppet samt därutöver ränta och avgifter. Den risk som kan uppstå vid lån av pengar, är att du inte i förväg hur din ekonomi ser ut om några år. Om du lägger upp ett låneavtal på 3 år så hinner mycket förändras, som riskerar att du inte kan uppfylla kraven.
Om man inte klarar av att betala tillbaka lånet, så medföljer negativa konsekvenser som inkassos höga avgifter och risk för betalningsanmärkningar. Försenade eller uteblivna betalningar medför dyra kostnader.
Om du inte betalar
Kan du inte betala lånet så börjar banken en process för att återfå sina pengar. Har du fått pengar utan säkerhet så finns det ingen egendom att återta i första skedet. Det börjar med en ”snäll” påminnelse.
Redan vid den första påminnelsen (och helst innan) bör du kontakta banken och berätta att du inte kommer att kunna betala denna månad.
Inkasso
Första steget efter påminnelse är inkasso. Detta kan vara bankens egna inkassobolag, eller ett utomstående företag. Ett inkassobrev ger ingen betalninganmärkning, som många tror, men höga kostnader och ett steg närmare Kroonofogden
Om du inte fick ett bra bemötande av banken, i fråga om att senarelägga betalning, så är det hög tid att ta upp frågan igen med Inkasso. Via inkasso går det ofta att göra en avbetalningsplan. Planen kan vara att di delar upp betalningen i flera, mindre delar under en tid. Alternativt att banken sätter betalningen på paus.
Kronofogden
Om ni inte kommer överens, eller om man ändå inte betalar så skickar Inkasso ärendet till Konofogden. Detta är slutstation kan man säga. Kronofogden går inte med på avbetalningsplaner och även om de ska göra sitt yttersta för att hjälpa både de som ska betala och de som vill ha betalt, så godkänner de inte avbetalningsplaner om du inte ansöker skuldsanering.
Kan du inte betala så kommer Kronofogden att göra löneutmätning eller utmäta egendom för att betala skulden med.