Lån kan bli en skuldfälla

låna utan inkomst kan bli en skuldfälla

Att hamna i en skuldfälla

Det finns en åldergräns på minst 18 år. för att låna pengar. Och tur är väl det. När man är 18 år så har man rätten att ingå avtal och ”bestämma över sig själv”. Det är då dags att börja arbeta och försörja sig själv.

Många är dock inte mogna för att fatta rätt beslut vid 18-års ålder. Därför finns det långivare som har högre åldersgränser, vissa från 23 år. Ett lån kan bli en skuldfälla och avtal om lån ska inte göras förhastat.

Lättvindiga beslut om att låna pengar kan medföra skuldfälla

Även om en långivares plikt är att göra en kreditupplysning för att bedöma återbetalningsförmåga, så finns det många kryphål. Den som verkligen vill låna kan ta sig igenom kryphålen med oärliga uppgifter och lyckas få ett lån som man kanske inte har råd att betala tillbaka. Man kan skriver att man har en inkomst för år 2020, fast den kanske egentligen taxerades år 2019.

Det finns önskemål om att inför mer privatekonomi i skolorna för att förbereda barnen inför framtiden. Att flytta hemifrån och klara sig själv, med egen ekonomi är verkligen ingen barnlek och det är lätt att lockas till snabblån.

Är man inte insatt i riskerna så kan man ta lättvindiga beslut om att låna pengar. Detta kan leda till betalningsanmärkningar med svag kreditvärdighet och att bli försatt i en skuldfälla.

Lån utan UC är kanske lättare lån, men alla får inte låna

Lån utan UC har inte lika stora krav som banklån. Därför är de även dyrare. Många har fel uppfattning och tror att alla får låna pengar om man ansöker lån som inte tar UC.

Detta är naturligtvis inte sant. Kreditupplysning från Bisnode eller Creditsafe görs och visar din inkomst och om du har betalningsanmärkningar. Finns det många anmärkningar eller punkter som drar ner kreditbetyget, så får man inte alltid låna.

Tänk framåt när du ansöker lån

Oavsett ålder så måste du tänka framåt när du ansöker ett lån. Det ska återbetalas och det finns alltid en risk med att sitta med ha ett lån.

Det tillkommer kostnader som ränta och dröjsmålsränta Du kan till exempel bli arbetslös. Kan du du amortera på lånet med din A-kassa? Gör inte ogrundade beslut när det gäller lån, oavsett om det handlar om ett litet lån eller ett stort.

Gå upp