Låna pengar till kvarskatten

kvarskatt lån

Underskott på kommande deklaration har nu börjat ticka ränta

Har du inte betalat in kvarskatten så tickar nu räntan på Skattekontot upp till 18,75%! Har du inte pengar till att betala kvarskatten till Skatteverket så kan du låna pengar till att lösa skatteskulden.

De flesta får sitt slutskattebesked i augusti och skatten ska vara inbetalt senaste november, men för att slippa betala ränta måste skatten vara inbetalt långt innan dess.

Har du kvarskatt på över 30.000 kr så börjar ränta att ticka från 13 februari . Den har alltså redan börjat. Har du svårt att betala? Det kan löna sig att ta ett lån och betala in skatten redan nu och på så sätta spara pengar.

Skatteverket har höga räntor och till och med vissa snabblån kan blir mer lönsamma, än att låta kvarskatten ligga obetald på skattekontot.

Skatteverkets kostnadsränta

Om du har ett underskott på skattekontot så beräknas kostnadsränta. Den beräknas efter 2 olika nivåer Först blir det ”Låg ränta”, vilket är densamma som basränta, alltså 2,5 procent fram till 31 januari 2023, och 3,75 procent från och med 1 februari 2023.

Först Låg ränta

Låg ränta beräknas bland annat på de belopp där Skatteverket har gett anstånd till betalning och som blir på grund av underskott av slutlig skatt (gäller betalning som görs fram till förfallodagen, därefter beräknas hög ränta) eller har uppkommit genom omprövningsbeslut av Skatteverket

Sen Hög ränta

Hög ränta är basräntan plus 15 procentenheter, alltså 17,5 procent fram till 31 januari 2023, och 18,75 procent från och med 1 februari 2023 (!) den höga räntan beräknar Skatteverket på ditt underskott om betalningen inte har gjorts på förfallodagen. Det underskottet kan till exempel ha blivit på grund av en inlämnad skattedeklaration där ingen betalning har skett, eller om du inte har betalat in den slutliga skatten på förfallodagen och där betalningskrav har skickats ut.

Den högre räntan beräknas fram till dess att underskottet betalas eller till den dag då beloppet överlämnas till Kronofogden.

Så löser du din kvarskatt med lån

Även om vissa snabblån och lån utan UC blir ”billigare” än att få ränta på kvarskatten, så är det mest förmånligt att titta på blancolån. Dessa har lägre ränta, men en nackdel. De tar UC. Om du har många registrerade kreditförfrågnignar och försökt låna pengar med svag kreditvärdighet så vet du att det blir svårt att få ett blancolån beviljat.

Lös skatteskulden med ett samlingslån som endast tar 1 st UC

Innan du ansöker en högkostnadskredit för att lösa skatteskulden råder vi dig till att testa en låneförmedlare som endast tar 1 st UC. Eftersom du genom denna tjänst får offert av flera långivare, så sparar du flera UC-förfrågningar och får iväg din låneansökan till banker du inte visste fanns.

Många låneförmedlare har samma banker

Eftersom att många låneförmedlare samarbetar med samma banker, så räcker det att ansöka lån hon en av dem. Välj någon av de största låneförmedlarna

  • Freedom Finance
  • Lendo
  • Zmarta
  • Om du väljer någon av dessa samlingslån, så kommer du att ha tillgång till ett brett utbud av banker att välja på. Om du trots allt inte blir erbjuden lån via dessa låneförmedlare, så finns inget annat alternativ att välja på än att ta ett snabblån.

    Men jämför räntan på snabblånen med räntekostnaden på skattekontot innan du lånar. Och visst vet du om att du kan dra av låneräntan i deklarationen?

Gå upp