Lån utan kreditupplysning

lån utan kreditupplysning

Vill du låna utan kreditupplysning?

Men finns det lån som inte tar kreditupplysning överhuvudtaget? Inte riktigt, men det finns lån utan UC och det är så nära lån utan kreditupplysning du kan komma.

Belopp:
Villkor:
Visa fler lån

Då dessa använder Bisnode och Creditsafe så det spelar ingen roll om du har många registrerade kreditförfrågningar hos UC när du ansöker. Chansen att få att lån är ändå mycket större än hos UC-lån.

Det finns många krediter som tar alternativa kreditupplysningar, Och det är det närmaste man kan komma, alltså en låneansökan med en enklare kreditprövning och som inte registrerar förfrågningar. Snabblån och Helglån är exempel på lån som inte tar den stora kreditupplysningen från Upplysningscentralen.

Lån utan kreditupplysning från UC inom 5 minuter

Det finns banker som erbjuder lån utan kreditupplysning från Upplysningscentralen. I dagsläget är det största lånet (med annat än UC) som erbjuds i Sverige 300.000 kr. Men det är faktiskt det vanligaste är man nöjer sig med mindre lån och endast lånar 25000 kr utan kreditupplysning från UC.

Ferratum och Loanstep är några av de kreditgivare som man på många sätt, skulle kunna säga är störst i Sverige inom nischen. Det var de första långivarna som erbjöd snabblån.

Med sina små lånebelopp och snabba utbetalningstider så satte de snabblån på sverigekartan och blev under mitten 2000-talet, en ofantligt populär låneprodukt.

Klientelen som ansökte dessa krediter, var både gamla och unga. Människor som behövde blancolån direkt helt enkelt! Från begynnelsen kunde man få snabblån utbetalt inom 15 minuter. Monetti och Ferratum finns fortfarande kvar.

Låneutbetalningarna kommer idag till bankkontot olika snabbt, beroende på vilken bank man har, men de första har utbetalning inom 5 minuter.

Faktum är att de flesta lån utan kreditupplysning från UC, numera har direktutbetalning. En del kan till och med göra blixtsnabba utbetalningar till ditt bankkonto via Swish.

Varför ska man välja lån utan kreditupplysning från Upplysningscentralen?

När du väljer lån utan kreditupplysning från UC så gör banken kreditupplysningen via till exempel Creditsafe. Då kommer de inte att kunna se tidigare kreditförfrågningar. Förfrågningen registreras inte heller. Ditt kreditbetyg bibehålls och chansen att få lån är större.

Det är denna punkt som ofta ställer till det för många. Varför då välja lån utan kreditupplysning från Upplysningscentralen? Man kan ha hög inkomst och sakna betalningsanmärkningar, men många tidigare kreditförfrågningar och därmed bli nekad lån. Trots att man inte redan har något aktivt lån!

Regeringen ville bromsa utlåningen av lån utan kreditupplysning

För att få oss att inte konstant låna pengar har det satts upp nya riktlinjer för hur smålån får hanteras och distribueras. Det ansågs tidigare inte etiskt rätt, att man snabbt via mobiltelefon skulle kunna ansöka om lån på några tusenlappar. Inte heller att kunna få lånet utbetalt inom 15 minuter.

Så som det var i början då smålånen kom. Många människor vill få bort dem från marknaden. Sverker Olofsson på Plus var en av motståndarna redan för 10 år sedan. Då infördes rätten att ångra lån ifall att man hade tagit förhastade beslut med snabblån som utbetalades inom 15 minuter.

Ångerrätten finns fortfarande kvar och man har rätt att ångra lånet inom 14 dagar. Och utbetalningstiderna är idag lika snabba som för 10 år sedan, eftersom det numera finns swishlån och andra betalningslösningar.

Fördelar med lån utan kreditupplysning

 1. Tillgänglighet för personer med låg kreditvärdighet
  En av de största fördelarna är att det är lättare för personer med dålig kreditvärdighet eller utan kredithistorik att få ett lån, eftersom långivaren inte granskar låntagarens kredithistorik genom traditionella kreditupplysningsföretag.
 2. Snabb process
  Ofta är processen för att ansöka om och få ett lån utan kreditupplysning snabbare än traditionella lån, eftersom den tidskrävande kreditkontrollen utesluts. Detta kan vara särskilt fördelaktigt i nödsituationer.
 3. Ingen påverkan på kreditvärdighet
  Eftersom ingen traditionell kreditupplysning görs, registreras inte förfrågan i kreditregistret, vilket innebär att det inte påverkar din kreditscore negativt.

Nackdelar med lån utan kreditupplysning

 1. Högre räntor och avgifter
  För att kompensera för risken de tar genom att inte utföra en kreditupplysning tenderar långivare att ta ut högre räntor och avgifter för dessa lån, vilket kan göra dem betydligt dyrare än traditionella lån.
 2. Risk för skuldfälla
  På grund av de högre kostnaderna finns det en ökad risk att hamna i en skuldfälla, särskilt om man inte kan betala tillbaka lånet i tid. Detta kan leda till ytterligare ekonomiska problem och skulder.
 3. Potentiellt skadligt för långsiktig ekonomisk hälsa
  Att regelbundet ta lån utan kreditupplysning kan vara skadligt för din långsiktiga ekonomiska hälsa, eftersom det inte uppmuntrar till att bygga upp en god kreditvärdighet, vilket är viktigt för att kunna få tillgång till mer fördelaktiga lån i framtiden.

Det måste ta längre tid att begrunda en låneansökan sa regeringen och satte riktlinjer för lånens kreditupplysningar

 • Banken måste göra en ordentlig kreditprövning (behöver dock ej ta UC)
 • Man får inte marknadsföra snabblån som enkelt att få och snabbt lån
 • Banken får inte låna ut pengar till den som uppenbarligen befinner sig i ekonomisk knipa

Att låna utan kreditupplysning från UC är smart och göra att du inte förstör din kredithistorik negativt.

Spelar det då någon roll hur de gör denna upplysning? Faktum är att ja, det spelar ganska stor roll om lånet tar en kreditupplysning från Uc eller inte. Det finns många banker som inte tar UC, men alla gör en kreditupplysning.

Vad gör en kreditupplysning?

Det som händer när du ansöker om ett lån, är att banken begär en kreditupplysning på dig. Den görs från någon av de kreditupplysningsföretag som finns i Sverige. Kanske från t.e.x Bisnode.

Detta företag ska ha tillstånd från Datainspektionen. Banken väljer själv från vilket kreditupplysningsföretag upplysningen ska tas.

Det viktiga här är att banken gör en riktig kreditkontroll. De måste vara säker på att du har ekonomisk möjlighet att betala tillbaka lånet. Om banken ger ut ett lån till en riskperson, så begår de ett lagbrott.

Den kreditupplysning som tas fram via ditt personnummer, innehåller uppgifter om dig. Med hjälp av dessa uppgifter kan långivaren göra en bedömning.

En kreditupplysnings innehåll

 • Personnummer
 • Fullständigt namn
 • Adress
 • Civilstånd
 • Fastighetsinnehav
 • Nuvara lån och krediter
 • Tidigare kreditförfrågningar (=tagna kreditupplysningar)
 • Skuldsaldo hos Kronofogden
 • Betalningsanmärkningar

Belopp

Oavsett om du söker lån med svag kreditvärdighet utan uc eller har topscoring hos UC så kan du inte till 100% veta hur mycket du får låna, innan du skickat ansökan. Beviljat belopp baseras på flera faktorer, där inkomsten och antalet betalningsanmärkningar är de viktigaste faktorerna, tillsammans med antalet kreditförfrågningar hos UC.

Gå upp