Reporäntan förblir oförändrad

REPORÄNTA förblir oförändrad år 2019

Riksbanken meddelade att reporäntan eller styrräntan som den även kallas, lämnas oförändrad även denna gång, juli 2019. Detta innebär att in och utlåningsräntan ligger kvar på 0%.

Oförändrad reporänta är positivt för den som vill ansöka lån utan UC och allmänt låna pengar och allra helst för den som har stora bolån.

Samma in och utlåningsränta för reporänta sedan 20190109

Sverige har legat med väldigt låg reporänta under en lång tid eftersom konjunkturen är fortsatt stark. Innan du lånar pengar bör du alltid jämföra lånen för att få bäst ränta, även om reporäntan och låneräntan i Sverige generellt är låg just nu.

Riksbanken är Sveriges centralbank

Det är Riksbanken som tillverkar pengar och valuta till oss i Sverige. De har obegränsade möjlighet att tillverka mer pengar och öka mängden svenska kronor.

Det är även Riksbanken som ser till att pengarna behåller sitt värde. Riksbanken har även precis som många ändra länder, en Guld och Valutareserv. Den svenska reserven är värd ca 500 miljarder svenska kronor.

Med hjälp av den valutareserven kan Centralbanken hjälpa banker att mildra en finansiell kris, som t.e.x vid krisen med Corona, genom att erbjuda lån i utländsk valuta.

Vad innebär reporänta för mig?

Att Svenska centralbanken väljer att inte höja reporäntan är bara positivt för dig som privatperson och företagare. Det är reporäntan som styr referensräntan och kostnaden på ett lån och den kostnad som långivaren måste betala staten för att få låna pengar. Ju lägre reporäntan är, desto mindre månadskostnad har du på ditt smslån.

Eftersom man inte vet hur reporäntan kommer att röra sig från gång till gång, så är det ingen nackdel att ha en sparad buffert. Då kan du känna dig trygg när räntan svänger på marknaden.

Ekonom at LÅN UTAN UC | Website | + posts

Martin studerar ekonomi och har ett stort intresse och kunskap inom snabblån och smslån. Han skribent hos LånutanUC.se sedan år 2018

Gå upp