Reporäntan förblir oförändrad

thumbnail

REPORÄNTAN OFÖRÄNDRAD

Riksbanken meddelad att reporäntan eller styrräntan som den även kallas, lämnas oförändrad även denna gång. Detta innebär att in och utlåningsräntan ligger kvar på 0%.

Det är positivt för den som vill ansöka lån utan UC och allmänt låna pengar och allra helst för den som har stora bolån.

Samma in och utlåningsränta för reporäntan sedan 20190109

Sverige har legat med väldigt låg reporänta under en lång tid eftersom konjunkturen är fortsatt stark. Innan du lånar pengar bör du alltid jämföra lånen för att få bäst ränta.

Riksbanken är Sveriges centralbank

Valutareserv centralbankenDet är Riksbanken som tillverkar pengar och valuta till oss i Sverige. De har obegränsade möjlighet att tillverka mer pengar och öka mängden svenska kronor. Det är även Riksbanken som ser till att pengarna behåller sitt värde. Riksbanken har även precis som många ändra länder, en Guld och Valutareserv. Den svenska reserven är värd ca 500 miljarder svenska kronor.

Med hjälp av den valutareserven kan Centralbanken hjälpa banker att mildra en finansiell kris, som t.e.x vid krisen med Corona, genom att erbjuda lån i utländsk valuta.

 

Gå uppåt