Att inte har råd till det man behöver

Vad händer man man inte har råd till det man behöver köpa?

Det skrivs just nu många artiklar om livet bland överklassen på Djursholm. Är man inte född med guldsked i munnen, så kan man gifta in sig i överklassen. Att tjäna pengar och sedan flytta dit, att vara en så kallad ”nyrik” är tydligen inte speciellt fint i de kretsarna. Oavsett hur mycket pengar man har, så är det namnet man föds med som räknas.

Att behöva låna pengar för att överleva

Det finns väldigt många som behöver låna pengar för att överleva vardagen. Som måste leva på existensminimum. Och det finns många människor som är födda med pengar i överflöd. Aldrig haft vi haft så många nyrika som vi har just nu. Miljonärerna blir yngre och fler. Man kan tjäna pengar på sociala medier och man blir smartare av den oändliga teknologi som vi har framför oss idag.

Vem som helst kan ta reda på vad som helst. Och vem som helst kan bli i stort sett vad man vill. Och därmed är möjligheterna till att bli förmögen obegränsade. Om man orkar, vill, vet hur man gör och framför allt får möjligheterna att göra det.

Ge barnen de bästa möjligheterna

Ändå finns det så många människor som lever utan pengar. Någon kanske är anti mot dagens teknologi och tycker att det finns bättre tidsfördriv än att tillbringa tid framför en dator eller med en mobiltelefon i handen. Barn ska vara ute och leka som man gjorde förr. Javisst, ska barn leka, men de ska även invigas i den teknologi som ligger här i tiden.

Att förvägras att använda Internet och medier är densamma som att ge alla andra barn ett mycket större försprång till framtidens möjligheter. Och därmed även ett försprång till pengarna. Att hinna först till att förverkliga en ide, eller att utveckla en produkt.

Fattiga föräldrar får fattiga barn och rika föräldrar ger rika barn, eller?

Rubriken låter kränkande, men är delvis sann. Den som föds utan tillgångar, den får sällan förutsättningar till att bygga upp något stort. Om man inte har råd att investera i till exempel en dator till sitt barn, så är det svårt för det barnet att utvecklas i takt med den hastighet vi lever idag.

Får inte barnet en mobiltelefon så hamnar den utanför gemenskapen med sina vänner. Vänner som i framtiden kan bli viktiga kontakter till  en affärsmöjlighet. Vänner som skapar trygghet.

Om man föds i en rik familj, så placeras man automatiskt i en dyr och bra privatskola. Den bästa ska den naturligtvis vara. Där tolereras inte slams på lektionerna, man lär sig vett och etikett och ekonomi. För just ekonomi är viktigt i de rikas kretsar. Med den grundstarten i livet så spelar det sedan ingen roll om man får ärva föräldrarnas pengar eller inte.

Man lär sig att skapa pengar, kontakter och att se möjligheter till att tjäna stora kapital. Man lär sig att pengar får man bara genom många timmars arbete och att man inte kan nöja sig med ett 7-4 arbetet. Har du någonsin träffat en egenföretagare som är mångmiljonär och arbetar 7-4? Nej de arbetar i stort sett dygnet runt. Om inte fysiskt, så i hjärnan.

Att inte ha råd till det man behöver så kan man skylla på olika saker. Man ska inte låna mer pengar än man behöver. Man kan skylla på andra att man har tagit ett lån utan UC eller att man tjänar för lite pengar. Vilket väljer du att skylla på?

  • Staten
  • Föräldrarna
  • Skolan
  • Dig själv

Det är inte fel att låna pengar, men om man måste låna pengar till att överleva vardagen så bör man tänka om. ”Vad kan göras annorlunda, vad har jag gjort fel?” Om du istället lånar några hundra tusen kronor och satsar dem på en affärside, så kanske den går i hamn och inkomsterna är tryggade, istället för att månad för månad ta nya lån till hyran, mat, utgifter, nöjen, öl, cigaretter.

De rika försörjer de fattiga

Den som inte har pengar tycker att livet är orättvist och att skatterna ska höjas för den som tjänar mer. Klyftorna ska utjämnas. Vad händer då? De rika lämnar landet och slutar därmed shoppa och konsumera i vårt land. Slutsatsen blir att Sverige inte får in skatt på försäljningar, handeln minskar, arbetslösheten ökar o.s.v. Kontentan? De rika ger de fattiga pengar genom att konsumera sina pengar i vårt land.

Har man inte råd till det man behöver så hjälper det inte att sitta på rumpan och skälla på ”de som har det bättre”. Använd den kraften istället till att arbeta ihop pengar. Och kom ihåg att de rika faktiskt ger väldigt mycket till både Sverige och dig som går på bidrag. Bara genom att köpa saker så bidrar de till ditt bostadsbidrag.

Ekonom at LÅN UTAN UC | Website | + posts

Martin studerar ekonomi och har ett stort intresse och kunskap inom snabblån och smslån. Han skribent hos LånutanUC.se sedan år 2018

Gå upp