Hur mycket bör man låna?

Blancolån och att låna pengar utan säkerhet

Vad är lagom lånebelopp?

Nästan varje individ över 18 år har någon gång lånat pengar. Antingen konsumtionslån eller bolån. Övervägande flest lånar pengar utan säkerhet i form av snabblån eller blancolån. Man bör naturligtvis inte låna pengar alls om man inte behöver, men iallfall så lite som möjligt.

Miljonskulder i lån på banken

Att ha en checkkredit och miljonskulder på banken är inget ovanligt, iallafall inte om man har köpt hus och har ett bostadslån. Om man däremot har stora skulder i form av blancolån så kan situationen bli trängd om man förlorar sitt jobb eller blir sjuk och inte kan betala.

Med ett lån som har någon form av säkerhet så kan långivaren återta det belånade objektet ifall att du inte kan betala. Men vad händer om du inte kan betala ditt blancolån? Bör man ta lån för att lösa sig ur en knipa av skulder?

Utmätningsprocessen går till så att Kronofogden försöker utmäta lön och det lösöre, det vill säga de föremål du äger i första hand. Men även om dina skulder inte härrör bolånet så kan fastigheten bli föremål för utmätning.

Om husets värde överstiger dina lån så kan Kronofogden sälja huset för att ta överskottet för att betala andra skulder än det som har med bostaden att göra.

En företagare som har Skatteskulder kan även bli personligt ansvarig för skulderna i vissa fall.

Bör man låna smslån upp till 1,5 miljon kronor?

Här hos LånutanUC.se jämför och recenserar vi alla lån, även lån utan UC. Eftersom det finns många snabblån och smslån som inte tar UC (ca 40 st) så är det möjligt att komma upp i skulder till miljonbelopp enbart genom snabblån. Detta är naturligtvis inget som vi rekommenderar.

Tyvärr är det ofta så att den som inte har möjlighet att kunna belåna bostaden eller få ett blancolån hos storbankerna beviljat, ofta vänder sig till dessa högkostnadskrediter. De vanligaste ligger där mellan 1000-30.000 kr, även om någon lån utan UC faktiskt erbjuder upp till 300.000 kr.

Eftersom lånebeloppen är små kanske ett lån inte räcker och man ansöker två eller flera snabblån. Det är fullt möjligt att ansöka hos alla lån utan uc och få över en miljon kronor till bankontot. Men det finns ingen möjlighet att kunna avbetala och återbetala så många lån!

Smslån och snabblån är tänkt till små, tillfälliga utgifter

Smslån har små lånebelopp just av den anledningen att det ska användas till små och tillfälliga utgifter under en kort period. Att kanske låna 20.000 kr för att reparera bilen tills nästa lön kommer. Lån ska naturligtvis inte användas till konsumtion, fester eller shopping.

Istället för flera smslån försök få ett större lån

Även om du har försökt få lån hos bankerna och fått nej så rekommenderar vi i första hand att du vänder dig till en långivare som erbjuder större lån till låg ränta. Det finns alternativ i form av låneförmedlare där du kan skicka in en ansökan till upp till 40 banker, med enbart 1 UC.

Om du redan har ansökt många banklån och fått nej så är risken stor att ditt kreditbetyg hos UC redan har sänkts så mycket att du inte kan få lån någonstans alls.

Men vi rekommenderar dig ändå att i första hand prova att ansöka hos t.e.x Lendo eller Freedom Finance innan du tittar på högkostnadskediterna och kanske inte i första hand låna pengar till semesterresan.

LÅN UTAN UC | + posts

Martin studerar ekonomi och har ett stort intresse för det svenska näringslivet. Vid sidan om sina studier är han skribent hos LånutanUC.se.

Gå upp