Ta lån i annans namn

lån i annans namn

Att ta lån i annans namn är ett bedrägeribrott

En kvinna i Tingsryd har polisanmält att någon har försökt ta flera lån i hennes namn. Att råka ut för identitetsbedrägeri är vanligare än man tror. Det var relativt enkelt att ansöka smslån i någon annans namn för några år sedan, men i dag är det nästan omöjligt. Alla stora och även små lån utan UC kräver BankID för signering.

Skydda dig mot identitetsstöld

Den seriösa långivaren använder sig av Bank-ID för identifiering och utbetalar endast beviljade lånet till den ansökandes egna bankkonto. På så sätt är det ganska svårt att fuska till sig lån i någon annans namn. Att göra en identitetsstöld blir svårt såvida man inte har tillgång till någons BankID och kan signera/flytta pengarna fritt, men på något sätt lyckas folk ändå. Det förekommer även att BankID-n blir hackade.

  • Se till att byta lösenord ofta till ditt BankID
  • Lämna aldrig ut lösenordet till någon, oavsett om en ”bank” ber om det eller annan. Det finns ingen seriös bank som ber om att få dina lösenord.
  • Lämna inte ifrån dig mobilen obevakad
  • Skaffa UC-s ID-skydd

Någon har tagit lån i mitt namn

Om någon har tagit lån i ditt namn så måste du göra en anmälan om bedrägeri till polisen på en gång. Många gånger kan det vara svårt att spåra vem som har kapat ditt konto och gärningsmännen är ofta skrivna i ett annat land. Kontakta alla långivare och be dem spärra ditt personnummer från möjlighet att ta lån hos dem.

Ofta märker man inte att någon har tagit lån i sitt namn förrän inkassokraven om obetalda avier dyker upp i brevlådan eller Kronofogden knackar på dörren med en delgivning. Detta medför sendan en krånglig process, där du måste bevisa att det inte är du som ansökt dessa lån. Detta kan vara knepigt att bevisa och tar lång tid att reda ut. Detta kan också leda till ofrivilliga betalningsanmärkningar och framtida problem.

Skydda dig innan det är för sent.

 

LÅN UTAN UC | + posts

Martin studerar ekonomi och har ett stort intresse för det svenska näringslivet. Vid sidan om sina studier är han skribent hos LånutanUC.se.

Gå upp
Optimized with PageSpeed Ninja