Därför är lån utan UC att föredra

thumbnail

Därför är lån utan UC att föredra

Många vrider säkert sitt hår och tänker att det är märkligt att det finns lån utan uc. Och att det är konstigt att långivare får låna ut pengar hur som helst, utan att ta en kreditupplysning. Det är så långt ifrån sanningen som man kan komma. Och det är absolut inte så som det fungerar. Men vi ska förklara varför lån utan uc är att föredra.

Välj lånebelopp
Välj löptid
  • Välj
  • Lån med anmärkning
  • Lån utan UC
Visa fler

Därför är lån utan UC att föredra – så du inte minskar dina chanser till större lån i framtiden

Låt oss säga att du behöver låna en mindre summa pengar idag. Du bara måste låna pengar, det finns ingen annan utväg. Du vänder dig till t.e.x Handelsbanken och ansöker om ett blancolån. När du gör din låneansökan så tar banken en UC. Detta gör det gör att se om du:

  • har betalningsanmärkingar
  • har tillräckligt inkomst
  • har ett skuldsaldo hos kronofogden
  • har anmärkningar om tidigare misskötta krediter eller kontokort
  • har gjort många tidigare låneansökningar, det som kallas kreditförfrågningar
  • har befintliga lån

Ovan punkter kan göra att Handelsbanken nekar dig ett lån, oavsett ansökt belopp. Även om det så endast handlar om 500 kr i skuldsaldo.

Varför minskar UC chanserna till lån?

Vi ska försöka förklara vad det beror på. En långivare som inte tar UC, den gör en kreditprövning, men de tar inte en UC, de tar något annat. Det vill säga, de frågar något annat kreditupplysningsföretag om information om dig.

De gör alltså en kreditupplysning från ett annat företag, t.e.x Bisnode eller Creditsafe. Det gör de för att kunna slutföra din ansöka och sedan besluta om lånet ska beviljas eller inte.

Skillnaden här blir du de 3 sistnämnda punkterna: Anmärkningar om misskötta krediter eller kontokort och om du har gjort många tidigare låneansökningar, dvs kreditförfrågningar och om du har befintliga lån.

Låt inte små lånebelopp förstöra din kreditranking – ta lån utan uc

När du ansökte om lånet, så registrerades en kreditförfrågning i ett register. Den är ett ”bevis” på att du har ansökt om lån och en varningsflagga om att du kanske är eller håller på att bli en aktiv lånesökande. Den kommer att stå kvar i UC-s rapport i 12 månader.

Nästa bank som tar en UC på dig kommer att se denna förfrågning och kanske fråga varför du ansökte om ett lån tidigare. Har du ansökt om lån hos flera banker så minskar dina chanser att få ett nytt lån. Du kan då verka i desperat behov av lån och uppenbarligen ha betalningssvårigheter. Så om du har många förfrågningar registrerade kan det bli svårare att få ett beviljat lån.

Nu är det endast de banker som tar UC som kan se de tre sistnämnda punkterna i sin kreditrapport. Om du ansöker om ett lån utan uc, så använder de sig av t.e.x Bisnode kreditupplysning och dessa har ingen tillgång till UC-s uppgifter.

Har du betalningsanmärkningar och skuldsaldo, samt låg eller ingen deklarerad inkomst? Då syns det i alla kreditupplysningar, oavsett vilket företag de använder sig av.

Därför är smslån utan uc att föredra om du bara vill låna ett litet belopp, någon enstaka gång. Långivare som inte tar Uc, kan även vara mer tillmötesgående då det gäller betalningsanmärkningar, men har ofta en högre ränta än de lån som tar UC. Du kan jämföra lån hos oss för att hitta bästa räntan.

Gå uppåt