Vad är Finansinspektionen

finansinspektionen

Om Finansinspektionen

Finansinspektionen deltar i ekonomisk säkerhet genom det svenska samverkansforumen FSPOS=”Finansiella sektorns privat-offentliga samverkansgrupp” och SOES = ”Samverkansområdet för ekonomisk säkerhet” Samhällets kris och krigsberedskap samverkar med myndigheter nom ett antal olika samverkansområden för att stärka.

Med detta arbete och samverkan, så stärker vi den finansiella sektorns förmåga att värna om samhället. Vi bekämpar och hantera kriser och hot.

Finansinspektionen drivs av staten

Det är en statlig myndighet. Den främsta uppgiften som den har, är att övervaka långivare och aktörer på svenska marknaden. Genom att utveckla lagar och regler och kontrollera att företagen följer dem, så arbetar FI för att vi ska ha ett stabilt finansiellt system. Och därmed även ett bra konsumentskydd.

Banker och Kreditmarknadsbolag har som huvudsaklig verksamhet att ta emot insättningar eller andra återbetalbara medel från allmänheten och att bevilja krediter för egen räkning.

Källa: Finansinspektionen | Granskad 2019-08-06 | https://www.fi.se/sv/bank/regler/bank-och-kredit/

Finansiering

FI finansieras genom tillsynsavgifter för prövning och tillstånd. Alla som handlar med pengar och valuta, lånar ut pengar, banker, kreditmarknadsföretag, företag som driver verksamhet med betaltjänster och elektroniska pengar, kreditgivning till konsumenter, inlåning, valutaväxling och annan finansiell verksamhet måste ansöka om tillsyn hos FI. Numera även snabblån och lån utan UC och alla som bedriver verksamhet om att låna pengar i Sverige.

Varningslista

Ibland dyker det upp oseriösa aktörer inom bank och finans. Finansinspektionen samlar dessa i en varningslista och gäller hela världen. Det dyker också upp oseriösa företag I Sverige då ochdå. Hittills i år 2021 har Finansinspektionen varnat bland annat för:

Kontakt

Finansinspektionen
Brunnsgatan 3
Box 7821
103 97 Stockholm
Tel: 08-40898000
Mail: [email protected]

Gå upp