Uppläggningsavgift

Vad är uppläggningsavgift?

Den avgift som långivaren ofta tar ut när du tecknar lån heter uppläggningsavgift och  nämns ibland även  administrationsavgift. Det är vanligt att uppläggningsavgiften är runt 395-495 kr.

Anledningen till att en långivare lägger in denna kostnad, är för att de vill ha betalt för det administrativa arbete de här omkring lånet.

Alla tar inte ut avgift

Alla långivare tar inte ut en dn avgift, det är främst de större blancolånen som gör det. Sällan gör lån utan uc det. Uppläggningsavgiften på lån tas exempelvis ofta ut som en engångskostnad och läggs vanligtvis på den första amorteringen.

Är du förmånskund i din bank så slipper du oftast betala uppläggningsavgiften om du väljer att låna pengar.

Uppläggningsavgift är endel av det totala lånet och kan tas ut på 3 olika sätt:

  • Läggas på lånet och slås ut på återbetalningstiden
  • Debiteras på första fakturan
  • Dras av från utbetalt lånebelopp

Kan man slippa betala uppläggningsavgift?

Har din långivare har skrivit i låneavtalet, att avgifter ska tas ut? Då är det svårt att förhandla bort den. Däremot kan det ibland gå att förhandla ner sin låneränta och på så sätt få lånet lite billigare.

Det är lättare att förhandla bort kostnader hos en bank där man har varit kund länge och har hunnit skapa ett förtroende. En högkostnadskredit är inte speciellt villiga att ta bort avgifterna eller sänka räntan.

Ekonom at LÅN UTAN UC | Website | + posts

Martin studerar ekonomi och har ett stort intresse och kunskap inom snabblån och smslån. Han skribent hos LånutanUC.se sedan år 2018

Gå upp