Dags att byta bank

byta till bästa banken

Valet av bank kan ha stor betydelse och det kan vara både enklare och billigare att samla alla produkter i samma bank. Men det behöver inte nödvändigtvis vara så. Har du funderat på att byta bank för att du vill låna pengar till lägre ränta eller för att spara pengar till högre ränta?

Alternativ när du vill byta bank

Belopp:
Villkor:
Filtrera
Visa fler

Bankernas prissättning spelar roll

De som är äldre är vana med att gå till ett bankkontor för att sköta sina ärenden, prata pension och sparande. Har men en bostad så kanske den är belånad i samma bank som lönekontot ligger. Många gånger vill banken att man får in sin lön till deras bank så att avbetalningarna på lån smidigt kan dras från samma konto.

Men egentligen är det helt onödigt. Idag finns autogiro och E-faktura och du kan rimligen ha din lön insatt på vilken bank du vill. Så tar din bank ut höga priser för sina tjänster kanske det är dags att byta bank.

Avgifter för Internetbank

Att ha en Internetbank är idag ett måste för att kunna sköta sin privatekonomi. Att via en app eller bankens hemsida snabbt och enkelt kunna logga in med sitt Bank-ID är idag mer självklart än att besöka banken. Men att få nyttja bankernas Internetbanker är inte alltid gratis. Oftast får du betala en årlig kostnad för tjänsten

Jämför bankernas avgifter för Internetbanken

BANK NORWEGIANGratis
DANSKE BANK0-708 kr per år
ICABANKEN0-324 kr per år
HANDELSBANKEN0-300 kr per år
SEBGratis
MARGINALEN0-228 kr per år
LÄNSFÖRSÄKRINGAR0-275 kr per år
SWEDBANKGratis
SVEA BANKGratis
SKANDIABANKENGratis

Byta till en billigare bank

Har du bestämt dig för att byta bank så kan du antingen skaffa tjänster och konton i ytterligare en bank, eller flytta över allt och avsluta din gamla bank. Väljer du att avsluta den gamla banken så kan din nya bank hjälpa dig att överföra befintliga tjänster. Processen är snabb och fungerar redan efter några dagar. När den gamla banken har fått uppdrag att avsluta dina tjänster, så måste de göra det inom 3 dagar.

Du kan antingen välja att besöka den nya bankens bankkontot med de dokument som behövs för att börja om i den nya banken. Eller så kan du fullfölja processen själv online med ett Bank-ID.

Det är inte svårt att byta bank

Att byta bank är inte alls svårt. Tvärtom, så är det väldigt lätt att byta bank. Den nya banken hjälper dig gärna att bli ny kund hos dem och processen är enkel och smidig. Innan du byter bank så se till att alla kommande betalningar i den gamla banken avslutas och att du skickar tillbaka bankdosan.

Har du gemensamma konton med någon annan, så behöver du en fullmakt eller att den andra personen finns tillgänglig att legitimera sig med Bank-ID för att du ska kunna byta bankkonton som flera äger. Du behöver inte byta BankID, utan det befintliga fungerar oavsett bank.

Att byta till en billigare bank och en bank som har kostnadsfri Internetbank kan göra att du sparar många tusenlappar.

Byta till en bank som beviljar lån

Du väljer själv vilken som du tycker är den bästa banken och behöver inte nöja dig med enbart en.

Det är inte alla banker som kan erbjuda en helhetslösning och många långivare, framför allt snabblån och lån utan UC har ofta inga sparkonton eller Internetbank. Sparbanken och Swedbank är den mest populära banken i Sverige för helhetslösningar.

FAQ om att byta bank

Hur svårt är det att byta bank?

Det är lätt att byta bank. Den nya banken hjälper dig att bli ny kund hos dem och processen är enkel och smidig. På några dagar har flyttat allt och den nya banken kan oftast användas samma dag som bytet påbörjats.

Måste jag byta BankID då jag byter bank?

Nej, du behöver inte byta BankID när du byter bank

Vilken är då bäst bank?

Swedbank (Sparbankerna) är mest populär, men vilken bank som är bäst beror på vilka tjänster du är i behov av och om du har lite eller mycket pengar som ska placeras.

Gå upp