Varför skippa Upplysningscentralen?

lån utan kreditupplysning

Därför ska du avväga att ansöka lån utan Upplysningscentralen

Ja, varför låna pengar utan Upplysningscentralen, frågar sig många. Faktum är att skillnaden på beviljandegraden av privatlån kontra lån utan uc är stor, vilken är en orsak till att många väljer att ta lån som inte gör UC. Det finns flera anledningar till att välja lån som inte gör UC och vi kommer till dessa nedan.

Är det lättare att låna utan Upplysningscentralen?

Har du en trasslig kredithistorik och har svårt att få låna pengar på den vanliga banken som tar UC? Då är det faktiskt många gånger lättare att få lån av de långivare som inte tar kreditupplysning från UC. Detta förutsätter att man inte behöver låna ett större belopp. De långivare som ger dessa lånen kan bevilja lån upp till högst 100.000 kronor.
Det finns flera långivare där du kan låna 10.000 kr utan UC. Annars är det vanligaste beloppet bland dessa högkostnadskrediter 30.000 kr.

Dyrare lån

Det man bör ha i åtanke är att vid val av lån som inte använder Upplysningscentralen, så hamnar man ofta på dyrare lån. Det är till största del högkostnadskrediterna som har valt att inte ta UC på sina låneansökningar och som namnet antyder: Det är krediter med hög kostnad. Den effektiva räntan blir alltså dyrare än då man väljer ”vanliga” privatlån, vilka vanligen använder Upplysningcentralen.

Vart kan jag låna 30.000 kronor utan kreditupplysning?

Det finns väldigt många smslån där man kan låna 30.000 kronor. Det som utmärker alla dessa lån, förutom att de ej använder UC är att ansökningsprocessen är snabb och enkel. I stort sett går det till så här:

  1. Välj lånebelopp med slidern
  2. Läs noga igenom vad kostnaderna och räntan blir
  3. Välj den löptid som passar dig och tänk på att kostnaden för lånet blir högre ju längre löptid som väljs
  4. Ange pesonuppgifter
  5. Läs lånevillkoren och godkänn ansökan
  6. Besked kommer inom några sekunder på skärmen
  7. Beviljat lån betalas ut under dagen

Det är lättare att få lån om man har många kreditförfrågningar ifall att långivaren inte tar UC

Om man har ansökt många lån under de senaste 12 månaderna så har man säkert också många förfrågningar registrerade. Detta gör att kreditpoängen sänks och ger automatiskt avslag på ansökan om privatlån.

Långivare och banker som inte använder sig av UC  kan inte se de registrerade förfrågningarna. Därför ger detta heller inte avslag på lån hos dessa banker.

Varför låna pengar utan Upplysningscentalen?

Många kan tycka att det är oetiskt och konstigt att man ska kunna kringgå på detta sätt. Men när jag tänker efter så tycker jag inte att det är fel på något vis. Kreditupplysningsföretaget UC har ju inte ensamrätt på kreditupplysningar. Bara för att de samlar vissa uppgifter, så betyder ju inte det att alla måste jobba på samma sätt.

Det som fascinerar mest är nog människors fördomar. Att ett lån inte tar UC betyder inte att de inte tar kreditupplysning, men det är så det uppfattas av många. I själva verket så tar de en kreditupplysning på samma sätt som UC.

Alla uppgifter och även betalningsanmärkningar är densamma i allas kreditupplysningar. Den enda skillnaden är att Bisnode, Creditsafe, m.fl inte registrerar varje ansökan. Såsom UC gör.

Vi förutspår att UC kanske kommer att försvinna i framtiden och ersättas av andra kreditprövningsmetoder. Mestadels för att UC är dyra, men även för att andra processer skulle kunna fungera enklare och snabbare.

Gå upp