Studentlån

Låna pengar som student

När man studerar och får bidrag eller lån från CSN så behöver man ofta skaffa en extra inkomst för att ha råd med hyra och utgifter. Om pengarna ändå inte räcker till en oförutsedd utgift så finns det möjlighet att ta ett studentlån via snabblån eller kredit i en bank.

Studentlån utan inkomst

Även om man inte har en extrainkomst vid sidan om sin ”inkomst” från CSN så finns möjlighet att låna pengar av långivare som inte kräver inkomst. Att låna pengar utan inkomst är naturligtvis inte att rekommendera i första hand, men om nöden kräver så finns möjligheten.

Långivare som beviljar studentlån utan inkomst

Samtliga dessa banker är så kallade ”lån utan UC”. Det innebär att ingen UC kommer att göras då du ansöker ett lån. Du kommer därför heller inte att sänka ditt kreditbetyg.

Ansöker du istället flera lån som tar kreditupplysning från UC så finns det en risk att du förstör dina chanser till bolån. Det vore ju dumt om du till exempel funderar på att köpa en lägenhet inom det närmsta året.

Villkor för att låna som student

seb studentkredit

För att låna pengar som student måste man ha fyllt 18 år. Om du inte vill ansöka ett snabblån så har SEB en kredit som riktar sig till studenter. Krediten har lägre ränta och längre amorteringstid, 2-5 år. Du får inte har betalningsanmärkningar och en kreditupplysning från UC kommer att göras.

Frågor och svar om studentlån

Finns det studentlån att ansöka om jag har betalningsanmärkningar?

Ja några snabblån som inte har inkomstkrav beviljar även lån med betalningsanmärkningar.

Är det några studiekrav för att få studentlån?

Nej, dessa lån sammankopplas inte med studiepoäng som CSN gör.

Martin studerar ekonomi och har ett stort intresse för det svenska näringslivet. Vid sidan om sina studier är han skribent hos LånutanUC.se.
Gå upp