SKEF – Ekonomisk förening

SKEF - smslån som följer lagen

SKEF branschförening

SKEF – Svenska Konsumentkreditföretagen Ekonomisk Förening är en branschföreningen för banker. Dessa tillhandahåller konsumenter små lån, med en återbetalningstid på max 1 år. (Både lån utan UC, Snabblån och Smslån.

Flera långivare är medlem i SKEF och de verkar bland annat för att lån inte ska vara för lätta och att följa det svenska regelverket.

För att en långivare ska få vara med i SKEF krävs:

  1. Tillstånd enligt Finansinspektions lag om bank- och finansieringsrörelse (2004:297).
  2. Säkerställa låntagarens identitet innan låneavtal signeras. Detta kan ske genom kopia av identifikationshandling eller genom till exempel E-leg/Bank Id.
  3. Bolaget ska bedriva sin verksamhet efter sunda principer. Betyder att långivaren ska vara ekonomiskt stabil och följa lagen.
  4. Banken är skyldig att följa lagen om behandling av personuppgifter. De ska skydda individens personliga integritet enligt Sveriges personuppgiftslag (1998:204).
  5. Följa bestämmelser och rekommendationer från Finansiella myndigheter. Med jämn basis ge sin personal utbildning för rätt hantering av personuppgifter.
  6. Göra en kreditprövning eller kreditupplysning, för att minimera risker. En kreditsökande ska inte ingå avtal som man inte har möjlighet att slutföra.
  7. Banken ska hämta vägledning och följa råd från Konsumentverkets allmänna råd om konsumentkrediter (KOVFS 2011:1).

Banksekretess

Sekretess innebär att uppgifterna inte får delas med någon annan. Som t.e.x dina personuppgifter då du ansöker lån. Alla långivare medlem i SKEF har banksekretess (Och alla övriga banker med såklart)

+ posts

Ekonom och skribent hos LånutanUC. Med med ett brinnande intresse för svensk privatekonomi och arbeten hos flera svenska bankkontor.

Gå upp
Optimized with PageSpeed Ninja