FAKTURA

fakturabetalning

Fakturan är ett betalningskrav

En faktura är ett betalningskrav mellan 2 parter. Faktura kan ställas ut vid köp av tjänst eller produkt, eller när man lånar pengar.

För att en faktura ska vara giltig måste den vara rätt utformad. Den ska innehålla

  • löpnummer
  • datum
  • båda parters namn och adress
  • vad den avser, tjänst, produkt, lån, etc.
  • pris med och utan moms
  • betalningsvillkor
  • dröjsmålsränta
  • utställarens betalningsuppgifter
  • organisationsnummer (om aktiebolag)

Förenklad faktura

Om beloppet understiger 4000 kr eller är en kreditfaktura, så kan en så kallad förenklad faktura utfärdas. Då behöver inte alla ovan uppgifter ingå, utan räcker med datum, säljarens namn, vad fakturan avser, samt pris och moms. De går ofta att få betala mot faktura till ett mindre belopp om man har svag kreditvärdighet.

Betalning av faktura

Säljaren kan själv välja hur den vill ta emot betalningen. Vanligast är via bankgiro, men även postförskott, kontant och swish förekommer. Ofta tillkommer även en fakturerings/administrationsavgift, vilket företaget tar ut för att skapa och skicka fakturan till kunden.

Handla med fakturabetalning

Idag har de flesta E-handlare avtal med Klarna. På så sätt kan du som handlar välja att istället för att betala direkt med kort, välja fakturabetalning eller delbetalning via Klarna. Om du vill betala mot faktura så tas en kreditupplysning för att se så att du inte har några betalningsanmärkningar.

Vid betalningsanmärkningar så brukar fakturabetalning ofta nekas. Detsamma ifall att man har obetalda fakturor hos Klara.

Sälja och lösa fakturor

Ett företag som vill få in pengarna snabbt kan välja att sälja sina fakturor. På sätt kan de snabbt få likvida medel. Privatpersoner som har svårt att betala kan lösa sina fakturor med ett lån. Man kan säg att man samlar sina fakturor, på samma sätt som man kan samla lån.

Det betyder att ett företag som till exempel Anyfin löser fakturan och omvandlar beloppet till ett lån hos dem. Detta ger ofta mer fördelaktig ränta till skillnad mot den höga dröjsmålsräntan som annars tickar på en obetald faktura. Man kan även använda sig av långivare som t.e.x Freedom Finance för att lösa och samla skulder. 

Även om det kanske verkar dumt att lösa ekonomiska problem med lån, så kan det ibland vara en smart väg att gå.

Bunden till en faktura

Om man tar ett lån utan UC, snabblån eller bolån. Eller vilken form av lån som helst, så kommer en faktura att ställas ut varje månad på den amortering ni avtalas (delbetalning + ränta).

Som kund är man bunden till att betala det belopp som har avtalats och då det gäller just högkostnadskrediter så kan räntan bli väldigt hög ifall man inte betalar i tid. En obetald faktura kan också leda till betalningsanmärkningar och skuldsaldo hos Kronofogden.

Så när det gäller lån är det extra viktigt att betala fakturan i tid. Annars blir det väldigt dyrt.

Administratör och skribent at LånutanUC | Website | + posts

Ekonom och skribent hos LånutanUC. Med med ett brinnande intresse för svensk privatekonomi och arbeten hos flera svenska bankkontor.

Gå upp