Coronalån – Låna pengar vid Corona-influensa

Som vi skrev tidigare så har Coronaviruset ett inflytande på ekonomin på olika sätt. Vi bunkrar upp och hamstrar allt från livsmedel till tobak och toalettpapper. Men alla har inte möjlighet och råd att hamster stora lager, utan måste låna pengar till att kunna bunkra upp.

Har staten något ansvar i att hjälpa till mera kring Coronaviruset? Borde svenska staten bidra så att långivarna kan sänka räntan och ge fler möjlighet att skapa ett hushållslager?

Arbetslöshetbidrar till fler ”coronalån”

Scandic varslar 2000 personer och SAS permitterar 90% av sin styrka. Många personer kommer att förlora sina jobb och därmed sina inkomster. Hur ska vi lösa så att alla människor tar sig igenom den här krisen? Kan man ta lån utan inkomstRiksbanken lånar ut 500 miljarder till företag som är i kris, men vi privatpersoner då?

Den redan utsatta gruppen i samhället lider och klyftan mellan rika och fattiga blir större. De rika blir fattigare när aktier på aktiebörsen sjunker och folk förlorar sina jobb.

Naturligt så lånas det mer pengar. Har man inget arbete så får man inget lån. Därför passar vi på att ta fler lån innan arbetsgivaren ger domen. Men hur ska lånen kunna återbetalas när inkomsterna försvinner.

Med A-kassa minskar löneutbetalningarna till max 80%, samtidigt som utgifterna är densamma.

Skatteverket har också meddelat att det kommer att bli möjligt att ansöka anstånd med skatten.

Högkostnadskrediter och coronalån utan UC ökar

Inte alla kan få ett traditionellt lån på banken. Man kanske har betalingsanmärkningar eller för låg inkomst för att bli beviljat ett lån. Vad gör man då när pengarna håller på att ta slut. Många vänder sig till långivare som ger lån utan UC.

Egentligen helt vanliga lån, men med lägre krav på grund av de små beloppen som utlånas. Och med snabba utbetalningar.

Ett mikrolån som ansöks idag kan bli utbetalt på några minuter och månaden är räddad. För stunden. För lånet ska självfallet återbetalas. Med höga tickande räntor så växer beloppet att återbetala och skulden ökar.

Frågan är om man ska låna pengar i dessa tider?

Hur hjälper vi varandra i Coronatider?

  • Snabblån har hög ränta. Kan staten hjälpa till så att snabblån kan ta lägre räntor?
  • Kan traditionella bankerna lätta på sina krav så att fler får låna?
  • Kanske kan staten skapa ett tillfälligt coronalån?
  • Finns det privatpersoner som har pengar de inte behöver och kan låna ut till andra?

Den senaste tidens fall på börsen har kostat 2 tusen miljarder kronor i minskat börsvärde. Det är ett snittvärde på 200.000 kronor per person! Hur kan vi göra så att alla klarar sig igenom denna kris?

-Hur smittar Corona?

Coronavirus (covid-19) smittar genom kontakt med droppar och sekret från luftvägarna. Överföring av droppar och sekret kan ske direkt från hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta, eller vid kontakt mellan personer, så kallad direkt kontaktsmitta. https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/fragor-och-svar/
Gå upp