Lånelöfte

Lånelöfte är ett löfte om att få låna pengar

Dags att åka runt och titta på bostäder? Då behöver du troligen ett lånelöfte. Ifall att du inte har pengarna på banken i cash. Lånelöfte är en form av garanti där banken har gett dig ett förhandsbesked om hur stort belopp de är villiga att låna ut till dig med dina ekonomiska förutsättningar.

Alla stora banker erbjuder lånelöfte till bolån och räntorna skiljer sig inte avsevärt mycket, men det kan ändå vara värt att jämföra lån. Om du inte har några egna pengar till handpenning och topplån så kommer, utöver bolån, även behöva ett lån utan säkerhet, ett blancolån.

Att ansöka lånelöfte är bra när man inte vet vilken bank man ska välja

Fylla i lånelöfte

Först måste du veta hur mycket du behöver låna. En klassisk ansökan om lånelöfte ser ut så här. Det är många uppgifter som behöver fyllas i.

 • Namn
 • Personnummer
 • Telefonnummer
 • Mail
 • Anställningsform
 • Civilstånd
 • Medsökande
 • Antal barn
 • Inkomster
 • Underhållsbidrag
 • Utgifter
 • Reskostnader

Efter att ha fyllt i uppgifter på lånelöftesansökan om dig själv, så ska du fylla i de uppgifter du vet om bostaden (ifall att du redan bestämt bostad)

Betala handpenning och omvandla lånelöfte till lån

Om lånelöftet blev beviljat så kanske du nu redan har varit på några husvisningar. Om du känner att du har fastnat för en bostad som passar dig, så kommer du till budgivningen. Budgivning uppstår om det finns fler än dig som är intresserade av samma bostad. Då säljs bostaden till den som erbjuder mest pengar för den. Hör kommer ditt lånelöfte in!

Du kan enbart lägga ett såpass stort bud på bostaden, som ryms inom det lånelöfte banken gett dig. Ibland vill mäklarna ha en kopia på lånelöftet innan du får delta i budgivning.

Om du vinner budet så måste du betala handpenning och sedan kontakta banken för att omvandla ditt lånelöfte till ett bolån.

Pantbrev är bankens säkerhet

Om banken godkänner att din ekonomi och din bostad är ok så kommer ni att upprätta ett pantbrev. Detta pantbrev är ett dokument som bevisar att huset är belånat på banken. Du kommer själv att få betala kostnaden för att upprätta pantbrevet och det kostar år 2019, 2% av beloppet.

Lagfart tillkommer kostnad 1,5%

Det är ännu inte slut på utgifter. Vid husköpet måste du även betala lagfart, 1,5% av husets kostnad. Lagfarten betalas till Lantmäteriet.

Så vid husköp finns det mycket att tänka på och många kanske oväntade utgifter att ha i åtanke.

Börja med att ansöka om lånelöfte, det är steg 1. Utan ett beviljat lånelöfte blir det svårt att delta i budgivningar, så var ute i god tid och förberedd. Ett husköp ska inte vara en snabb affär eller ordnas med  ett snabbt lån.

Det finns i dagsläget inga lån utan uc till köp av bostad, men det är inte en omöjlighet att det dyker upp i framtiden då allt fler ser över möjligheterna med alternativa kreditprövningssystem. T.e.x som vid företagslån att man granskar bankkontots historik istället för att göra en kreditupplysning.

Gå upp