En låneansökan kan stjälpa ditt kreditbetyg

kreditbetyget påverkar lånet

Fel lån stjälper ditt kreditbetyg

Vet du vad som händer då du ansöker ett lån? Att fel kreditupplysning kan betyda försämrat kreditbetyg och svårigheter att få låna pengar igen? Det låter kanske konstigt, men det är faktiskt så.

Det är inte fult att ansöka lån utan UC

Om du skäms för att ansöka lån utan UC så kan du börja tänka om. Det är snarare smart än dumt. En del människor behöver aldrig ansöka ett endaste lån under hela sin livstid. För andra hör det till vardagen att leta nya lån för att överleva. Ett lån utan UC kan öka dina chanser till att låna pengar om banken sagt nej på grund av ditt kreditbetyg.

Den som ansöker nya lån regelbundet vet vad jag pratar om, att en UC för mycket kan dimpa hela kreditbetyget ett helt år framöver. Med ”en UC för mycket” så menar vi inte att en UC är för mycket, utan kanske 2-3 st. Att ansöka ett lån som tar UC är ingen fara på taket. Om det inte blir flera låneansökningar, under en kort tid.

Det är inte fult att ansöka lån, även om man inte gärna vill skylta om att man inte har de pengar man behöver för att klara sig.

Din låneansökan kan sänka kreditbetyget

Behöver du ”bara” ett lån det här året så spelar det ingen roll om du ansöker lån utan UC eller inte. Det kommer inte att påverka kreditbetyget. Om du däremot behöver flera lån, oavsett litet eller stort, så måste du tänka smart.

Börja inte ansöka lån lite varstans för att se vart det är billigast, eller vilka som beviljar dig lån. Börja istället med att jämföra lån på en sajt som har en jämförelsetabell som t.e.x här. Välj därefter ut ett lån och ansök. Har du låg kreditvärdighet redan nu, så rekommenderas att ansöka lån med svag kreditvärdighet, alltså lån som inte tar UC, annars är risken överhängande att du kommer att få avslag.

Med hyfsad kreditvärdighet kan du (kanske) få låna pengar

Har du hyfsad kreditvärdighet och inte ansökt mer än högst 1 lån de senaste 12 månaderna så kan du gå på både med eller utan UC. Om du däremot redan har ansökt 2 lån som tagit UC, så bör det undvikas igen ifall att du vill ha chans att få ett lån beviljat.

Som du förstår så är det inte bra att prova sig fram bland flera långivare, i jakten på ett lån. Om du ständigt får avslag på avslag, så pausa låneansökningarna ett tag. Om flera långivare säger nej, så beror det på att kreditbetyget är alldeles för dåligt för att du ska kunna beviljas ett lån. Och märker du att bank på bank säger nej, då är det till slut ingen mening att ansöka lån på ett tag.

Försök hitta ett alternativt sätt att få cash än att låna. Kanske det finns någonting du kan sälja, eller dra in kostnaderna på hemmavid? För om inte ens högkostnadskredit och snabblån säger ja, då finns inte så mycket annat att göra för stunden. Tyvärr!

Administratör och skribent at LånutanUC | Website | + posts

Ekonom och skribent hos LånutanUC. Med med ett brinnande intresse för svensk privatekonomi och arbeten hos flera svenska bankkontor.

Gå upp