Får du inte låna pengar?

får inte låna pengar

Är det knepigt att få banken till att bevilja lån?

Får du inte låna pengar efter att ha ansökt flera gånger, så bör du ta en paus och undersöka varför. Vi förklarar länge ner vad anledningen kan vara till att banken inte beviljar dig lån.

När du ansöker ett lån så kollar långivaren upp ditt kreditpoäng. Det görs via en kreditupplysning från ett kreditupplysningsföretag. I Sverige har vi flera olika kreditupplysningsföretag. Vilket som används beror på vad för lån du ansöker.

Stora banker tar UC

De stora bankerna, det vill säga där du vanligen har ditt lönekonto och sparkonto tar oftast UC. Exempelvis

Om du har ett lågt kreditbetyg och frågar in bank om att få låna pengar så säger de vanligen att det inte går och att du ska återkomma när ditt kreditbetyg förbättrats.

Hur du förbättrar ditt kreditbetyg

får inte låna pengar

Du kan förbättra ditt kreditbetyg på flera sätt. Den vanligaste orsaken till lågt kreditbetyg är att du har betalningsanmärkningar eller en väldigt liten inkomst. Banken ber dig därför återkomma när du har skaffat en större inkomst eller vänta 3 år tills dina betalningsanmärkningar försvunnit.

Att vänta 3 år på att få ett lån, då man behöver låna idag, känns naturligtvis inte som ett alternativ. Du måste därför titta på andra långivare. Långivare som beviljar låna pengar med svag kreditvärdighet. Där kommer du att ha större chans att då ett lån, men beloppet är begränsat. Du kan även låna med betalningsanmärkningar.

Om du behöver låna flera hundra tusen rekommenderar vi inte att du ansöker flera små lån, då ränta och amortering på respektive lån kommer att medföra stora månatliga utgifter. Du bör du istället försöka skaffa en större inkomst för att höja ditt kreditbetyg.

Mindre banker tar Bisnode och Creditsafe och inte UC

De mindre bankerna tar oftast Bisnode eller Creditsafe. Chansen att få ett lån är större hos dessa banker som ger lån utan UC. Lånen är dyrare och bör bara ansökas i nödfall.

Genom att låna pengar via dessa banker så kan du få ett litet snabblån direkt.

Administratör och skribent at LånutanUC | Website | + posts

Ekonom och skribent hos LånutanUC. Med med ett brinnande intresse för svensk privatekonomi och arbeten hos flera svenska bankkontor.

Gå upp